På lørdag skal vi feire Anines navnedag, og den stolte mormor er bedt om å lage en sjokoladekake til anledningen. Så nå er jeg på jakt etter inspirasjon til hvordan den oppgaven skal løses. Sannsynligheten er imidlertid stor for at jeg tar utgangspunkt i min egen sjokoladekakeoppskrift, som jeg har laget utallige ganger siden slutten av nittitallet, som jeg alltid søker tilbake til.

Oppskriften er utrolig enkel og ikke minst anvendelig, både til brownies, som skal være litt rå i midten, til litt bedre stekte sjokoladekaker - og for ikke å glemme muffins. Kaken rører du raskt sammen for hånd, og den genererer minimalt med oppvask! Kaken er god i seg selv, så du kan gjerne gjøre det helt enkelt ved kun å gi den et melisdryss før servering. Ellers kan du gjerne pynte den med stivpisket krem eller som jeg har gjort her, med deilig sjokoladekrem. Sjokoladekremen er en opplevelse i seg selv, og hemmeligheten bak den utrolige velsmakende og luftige kremen er rett og slett litt kremost.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

150 g smør
200 g kokesjokolade , grovt hakket (gjerne med 70% kakaoinnhold)
3 egg
150-175 g sukker (2 dl)
1 ss vaniljesukker
125 g hvetemel (2 dl)
1 ts bakepulver

Sjokoladekrem

75 g smør (mykt)
3 ss kakao , gjerne økologisk
200 g melis (ca.)
150 g kremost naturell

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 175 grader. Smelt smøret over svak varme. Trekk kjelen av platen og tilsett sjokoladen i små biter. La sjokoladen smelte og rør sammen. Det er viktig at smøret ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg. Knekk oppi ett egg av gangen. Pass på å røre godt imellom hvert egg. Ha i sukker, vaniljesukker, bakepulver, og sikt tilslutt i hvetemelet. Rør det hele forsiktig sammen med en slikkepott.

Kle en form med aluminiumsfolie eller bakepapir. Jeg benyttet et ildfast fat som målte ca 22 x 22 cm, men du kan også fint benytte en rund springform, ca 22 cm i diameter. Ha røren i formen og sett den midt i ovnen, som er forvarmet til 175 grader (vanlig over- og undervarme).

Stekes i ca 25-35 minutter, til kaken er passe stekt. Sjekk med en kakenål eller fystikk underveis. Hvor lenge du ønsker å steke den kommer helt an på smak og behag (og temperamentet til stekeovnen din).

Når kaken er avkjølt kan du lage den deilige kremen som gjør at dette blir en skikkelig godbit.

Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med visper og kjør smøret til det blir kremaktig. Tilsett kakao og melis og kjør det til du får en jevn masse. Tilsett til slutt kremosten og kjør blandingen et par minutter, til den blir kremete.

Bre kremen over kaken. Pynt eventuelt med friske bær og/eller frukt. Serveres gjerne med vaniljeis, fløtekrem eller stivpisket creme fraiche.

Enjoy!

(Varianter av denne oppskriften finner du blant annet her og der og her.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Har nå svart på brukerundersøkelsen, og gitt deg og de som står for bloggen din topp scor.
  Du er og blir min favorittblogg, og jeg bruker deg mye, og browniesen du har lagt ut i dag…..nam, jeg er glad jeg ikke går på lavkarbo……..:-))

  Jane

  1. Hei Jane!

   Takk for hyggelig tilbakemelding! For ordens skyld vil jeg opplyse at jeg driver bloggen helt alene, så det er ingen flere enn jeg som står bak 😉 (med unntak av min gode hjelper Sigrun som har hjulpet meg med designet av nettsiden).

   Kos deg med kaken, den er kjempegod og verdt et forsøk! 🙂

 2. Når du skriver at kaken kan være både brownies og vanlig sjokoladekake, er den tiden du har oppgitt slik at den blir brownies? Har du noen gode tips til å se hvordan brownies er ferdige? Synes det alltid er så vanskelig..

 3. Sitter på jobb og fant plutselig ut at jeg hadde lyst å bake sjokoladekake i dag. Videre tenkte jeg: «hvor finner jeg ei god oppskrift?» – og da tenkte jeg selvfølgelig på deg! Hva er sjansen for at ditt siste innlegg akkurat er ei sjokoladekake? Det KAN ikke være tilfeldig!
  Denne skal jeg bake etter middag, og kose meg med mens jeg ser håndballherrene våre spille mot (og forhåpentligvis slå) Makedonia i kveld.

  Tusen takk for bloggen din! Ha en fin kveld 🙂

 4. Jeg har også gitt deg det beste på alt på brukerundersøkelsen. 🙂 Liker bloggen din veldig godt, masse, masse fine oppskrifter her. I tillegg skriver du oppskriftene dine på en måte som er lett å forstå. Er innom her veldig ofte! 🙂
  ..Og den kaka så veldig, veldig god ut!!
  Ha en fin dag!

 5. Nydelig! Men min ble ikke så høy som din ser ut til å ha blitt…..hm!
  Forøvrig en helt fantastsik bra blogg. Oppskriftene er lette å forstå, ingrediensene finner man i de aller fleste matbutikkene og det smaker veldig bra.

 6. NAM! Dette ble farsdagskaken i dag, og smakte helt himmelsk. Er ofte innom den flotte bloggen din, og du fikk selvsagt høy score 😉

 7. Hei:) Synest denne så veldig god ut, så prøvde denne i dag til farsdagskake….var dessverre ikke heldig med den…den ble veldig lav og tørr….stekte den ikke lenger enn angitt…hm, hva gjorde jeg galt? Ellers super blogg og bruker den mye…..:):)

  1. Ja, denne kaken holder seg i flere dager, og blir bedre om den får stå litt. Kremen er ikke like holdbar som selve kaken, men holder seg i alle fall got over natten (og et par dager til). Lykke til!

 8. Hei Trine,
  Serverte kaken din i lag på fredag, og fikk kommentarer som «nydeligste kaken jeg har smakt på lenge», «kan jeg på oppskriften?», «kan jeg få et stykke til?».
  Tenkte jeg ville videreformidle dette til deg. Stå på fortsatt – det er inspirerende å lese. Har selvfølgelig oppgitt hvor jeg fant oppskriften 🙂

 9. Jeg skulle lage en kake til barnebursdag, og trengte sjokoladekrem. Denne var perfekt! Selve kaken var en lys karamellkake, og de passet veldig godt sammen! Barneselskapet spiste mer kake enn de pleide, så denne passet godt for de minste også!

 10. Hei Trine 🙂

  Jeg må bare skryte av denne fantastisk gode glasuren! Jeg har lenge vært på jakt etter «den perfekte sjokoladeglasur», og jammen tror jeg ikke jeg har funnet den 😉
  Brukte den på mine «browniesmuffins», med stor suksess!
  Takk for oppskrift.

 11. Dette var jo bare himmelsk og slo veldig bra ann i klubben 🙂 Det vil si at oppskriften ble etterspurt og kaken fortært 🙂 Oppskriften er nå skrevet inn i oppskriftsboken min 🙂

 12. Denne ble nydelig. 🙂 Og veldig lettlaget, som det sto. Men jeg kan røpe at jeg bare brukte 0,5 dl sukker og kaken tok overhodet ingen skade av det. Neste gang skal jeg driste meg til å knipe inn litt på smøret også. Ikke fordi kaker skal være «sunne» utgaver av seg selv – spiser man kake, spiser man kake – men jeg synes faktisk etterhvert at endel bakst blir bedre når de ikke er så søte eller feite. Takk for en usedvanlig inspirerende matblogg!

 13. Hei Trine,En fantastisk god kake!! Men det er en feil i utskrifversjonen, får bare ut deler av oppskriften.
  Ellers er jeg en ivrig fan av bloggen din. Dine ukesmenyer redder hverdagen vår 🙂 Vi er 4 ungdommer og 2 voksne så det er mange å lage mat til, og da er det greit med en plan for uken. Ungdommen skryter av maten din og…!
  Annette

  1. Så fint at kaken falt i smak! Når det gjelder utskriftsfunksjonen er dette en funksjonalitet som gjør at oppskriften genereres automatisk. Den ser ok ut når jeg tar en titt på den nå. Det er mulig å slette deler av oppskriften, og jeg vet at enkelte ikke har vært oppmerksom på dette slik at de ved en feil har slettet noe av oppskriften, slik at deler av oppskriften har falt ut av utskriften. Lykke til neste gang!

   1. Jeg får heller ikke til å skrive ut- har prøvd flere ganger men det popper opp noe reklamegreier jeg ikke får bort og sidene blir helt sorte.

 14. Når du skriver at det skal være kakao i denne sjokoladekremen, mener du da kakao pulveret eller mener du ferdig laget kakao til å drikke??

  1. Ja, det går fint. Kaken er holdbar i kjøleskapet i mange dager, men kremen vil nok tape seg etter noen dager.

 15. Heisann;)
  Tenkte å prøve denne nydelige kaken. Dersom jeg steker den i brødskuffa passer det med dobbel deig da tror du?;)

  1. Tror den må ca tredobles for at det skal bli nok deig til en stor langpanne. Anbefaler deg å finne frem målebånd og regne på det ut ifra målene som står i oppskriften. Jeg har dessverre ikke mulighet til å beregne det akkurat nå. Lykke til! 🙂

 16. Jeg lagde denne fantastiske kaken i går og høstet mange komplimenter. Glasuren ble veldig lys og ikke så lekker som på bildene dine. Forsøkte å ha mer kakao, uten at det hadde noen særlig virkning på fargen. Hva kan være årsaken?

 17. Da jeg lagde sjokoladekremen ble den veldig flytende, så rant over kanten på kaken. Vet du hva det kan komme av? Kaken ble nydelig uansett, og alle likte den. Men vil gjerne at den skal få en like delikat krem som du har 🙂

  1. Hvis kremen ble flytende har du trolig benyttet for lite melis. I oppskriften står det ca 200 gram, fordi det er vanskelig å angi helt eksakt.

 18. Lagde denne kaken for to dager siden, utrolig god. Men den var enda bedre når dagen etter når kaken var kald. Nam nam :-))

 19. Hei! Et lite spørsmål! Har lagd denne sjokoladekremen før og den er nydelig. Jeg skal bake sjokolademuffins og lurte på om jeg kan lage kremen kvelden før og så ha den oppå muffins dagen etter? Stivner den om den står i kjøleskapet over natta?

 20. Hei. Så god den så ut:-) bare lurte på hvorfor du har skrevet smør i terninger?? Alt skal jo smeltes sammen… Hmm

  1. Jeg foretrekker og dele smøret opp i terninger da det smelter raskere da, men det er selvsagt opp til deg. Jeg har fjernet det nå, hvis det er egnet til å forvirre.

 21. Neida… Bare lurte litt:-) Kjempefin blogg du har!! 🙂 jeg har laget mange av kakene dine! 🙂 denne og bringebær/blåbær paien i dag, skal spises i morgen:-) sikkert kjempe gode som de andre kakene dine! Du er flink 🙂 🙂 !! Ønsker deg og dine en riktig fin uke!

 22. Hei! Pleier du å lage hele browniedeigen i gryta der du har smelta smør og sjokolade? eller bruker du en bakebolle?

 23. Hei går det ann å erstatte hvetemelet med glutenfritt mel?
  Har laget denne mange ganger og er en favoritt, men skal ha besøk av en med glutenallergi og vil så gjerne han skal få oppleve denne 🙂
  Fantastisk blogg 🙂

  1. Jeg har ingen erfaring med glutenfritt mel, så kan dessverre ikke svare deg. Andre som kan hjelpe Louise?

   1. Hei! Jeg har lagd denne fantastiske sjokoladekaka flere ganger, og har også prøvd meg på en glutenfri variant to ganger. Jeg erstattet hvetemelet med mandelmel og brukte ett ekstra egg (fordi mandelmelet absorberer en del av væsken). Den ble utrolig saftig og god! Jeg har også gjort kaka laktosefri ved å bruke laktosefri kremost. 🙂

 24. Hei!
  Hvis jeg lager denne etter oppskriften og steketiden som oppgitt blir det brownies da? Du nevner at denne oppskriften kan benyttes både til brownies og kake…
  Takker for svar 🙂

 25. Lagde denne kremen til en kake i går, og hadde litt appelsinskall i! Ble helt nydelig, virkelig til å anbefale!

 26. Denne ser veldig god ut! Jeg skal lage den i dag, til bursdag i morgen. Men vi blir 15 stk -tror du det holder å øke oppskriften med 50%? Og da bruke en springform som er 26?
  Gleder meg til å prøve ⭐️
  Mvh Kristine

 27. Hei! Elsker denne kaken og lurer på om du har laget den i langpanne? Tenker oppskriften x3? Samme steketid tror du?
  Mvh Hanne

 28. Hei. Jeg vurderer å lage smørkremen, men til den type sjokoladekake som også inneholder rømme/fraiche. Tror du disse vil gå bra sammen?.. Eller vil en annen glasur fungere bedre? Jeg vurderer en langpanne av stor type.. Hvor mye bør jeg øke i mengde sa?

 29. Hei! Ønsker å lage denne i en langpanne på 24*31 cm, har du tips til hvor mye den må oppskalleres da? Elsker oppskriften 🙂

 30. det står ikke noe om nøttene som jeg så var i kaka på bildet, men jeg kan huske at jeg lagde denne en gang før, å da sto det noe om dem der.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste