Mai står straks for tur, og med den følger det også med en del små og store anledninger hvor det skal serveres kake i en eller annen variant. Da er kunsten å lage enkle, små og smakfulle munnfuller som rekker til mange. Jeg har her tatt utgangspunkt i den gode, gamle browniesoppskriften min som har fått selskap av en silkemyk sjokoladekrem og friske bær. Prøv det du også til små og store lag, 17. mai, skoleavslutninger, jubileum, fredagskaffe på jobben, barnedåp, konfirmasjon, bryllup, eller hva det måtte være. Disse godbitene går ned på høykant uansett alder og anledning! Ved å dele kaken opp i mindre biter blir det lite "svinn", og sjokoladekakemonser kan jo bare lange innpå så mange stykker de bare orker. Prøv den du også!

Ingredienser

BROWNIE

200 g smør
200 g kokesjokolade ,grovt hakket
4 egg
100 g brunt sukker
100 g hvitt sukker
1 ts vaniljesukker
175 g hvetemel
1 ts bakepulver
75 g valnøtter , grovt hakket (kan sløyfes)

SJOKOLADEKREM & DEKOR

75 g smør
3 ss kakao
200 g melis (ca.)
150 g kremost naturell
bringebær og bjørnebær

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 175 grader (over- og undervarme). Finn frem en kakeform på omtrent 30 x 22 cm og kle den med bakepapir. Mål opp alle ingrediensene, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Smelt smøret over svak varme i en litt vid kjele. Trekk kjelen av platen og tilsett den hakkede sjokoladen. Bruk gjerne en kokesjokolade med høyt kakaoinnhold. La sjokoladen smelte og rør sammen. Det er viktig at smøret ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg.

Knekk oppi ett egg av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Ha i brunt og hvitt sukker, vaniljesukker og sikt tilslutt i hvetemel og bakepulver. Vend forsiktig sammen med en slikkepott og tilsett deretter valnøttene. Hell røren i formen og sett den midt i den forvarmede stekeovnen.

Stekes i 15-20 minutter, til kaken er nesten gjennomstekt. Sjekk med en fyrstikk, det kan gjerne henge igjen litt røre på pinnen slik at kaken din blir saftig og god. (Du kan eventuelt steke kaken til det ikke henger røre igjen på pinnen, da får du en mer tradisjonell sjokoladekake.) Avkjøl kaken på rist (i formen).

Når kaken er helt avkjølt kan du lage sjokoladekremen. Kjør smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visp), til smøret er kremete. Sikt i kakao og melis, og kjør det du alt er godt blandet. Tilsett deretter kremosten og kjør det til du har en luftig og jevn krem. Pass på at du ikke kjører blandingen mer enn nødvendig, for da kan kremen skille seg.

Du kan enten smøre sjokoladekremen utover kaken og dele den opp etterpå, eller du kan gjøre som jeg har gjort her – dele opp kaken i små kakestykker og deretter lage små dotter på kakestykkene ved hjelp av en sprøytepose. Pynt gjerne med noen friske bær rett før servering- og nyyyt!

TIPS

 • Kaken bør skjæres opp og dekoreres rett før den skal serveres. Sjokoladekremen kan lages på forhånd (gjerne dagen før) og oppbevares i en sprøytepose (med klips) i kjøleskapet. La den hvile litt i romtemperatur før du begynner å dekorere.
 • Du kan eventuelt droppe sjokoladekremen og heller gi kaken et melisdryss.
 • Hvis du skal lage kaken til små barn anbefaler jeg at du benytter en kokesjokolade med lavt kakaoinnhold (for eksempel 55%) og at du dropper valnøttene.
 • Kaken kan fryses, men fortrinnsvis uten sjokoladekremen.
 • Jeg fikk ca. 40 små kakestykker av denne oppskriften. Skal du lage kaken til et stort lag kan du doble oppskriften og steke den i en stor langpanne.

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine.

  Må det være Bremykt i denne oppskriftene eller kan man bruke meierismør i stedet?
  Hvorfor akkurat Bremykt forresten?

  1. Ja, det går fint, men du bør vente med å skjære opp og dekorere kaken til samme dag den skal serveres. Lykke til!

 2. Hei Trine,
  Jeg skal lage din Brownies med sjokoladekrem til bryllupsfest neste helg, det er alles store favoritt!
  Jeg lurer på om jeg kan doble oppskriften uten at det går ut over forholdet mellom ingrediensene?
  Tenkte å lage den i en stor hjerteform.
  Med vennlig hilsen
  Hanne

  1. Skal du lage kaken til et stort lag kan du doble oppskriften og steke den i en stor langpanne. Dersom hjerteformen er mindre enn langpannen må du justere mengden etter denne. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste