Lykken er en saftig og smakfull brownie med en luftig ostekrem med et hint av kaffe.
Kakebunnen rører du raskt sammen for hånd, og den kan gjerne nytes som den er med for eksempel friske jordbær eller bringebær og en kule vaniljeis.
Ingredienser
BROWNIE
150 g | smør |
200 g | mørk sjokolade , finhakket |
125 g | sukker |
3 | egg |
125 g | hvetemel |
1 ts | vaniljesukker |
1/2 ts | bakepulver |
KAFFEKREM
100 g | smør (mykt) |
200 g | kremost , naturell |
2 ss | bakekakao |
175 g | melis (ca.) |
1-2 ss | sterk kaffe /espresso (avkjølt) |
SLIK GJØR DU
BROWNIE
Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme). Finn frem en rund kakeform som er ca. 22 cm i diameter (eller en ildfast form på ca. 22×22 cm) og pensle og strø formen, eller kle den med bakepapir. Mål opp alle ingrediensene. Kaken røres sammen for hånd i en medium stor kjele.
Smelt smøret på svak varme. Trekk kjelen av platen og tilsett sjokoladen i små biter. La sjokoladen smelte og rør sammen. Ha i sukker, og rør godt sammen. Knekk oppi ett egg av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Ha i vaniljesukker og bakepulver, og sikt til slutt i hvetemelet. Rør det hele forsiktig sammen med en slikkepott. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at røra skal samle seg. Ha røra i formen og sett den midt i den forvarmede ovnen.
Stekes i 20-25 minutter, til kaken er nesten gjennomstekt. Sjekk med en kakenål eller fystikk underveis, og det kan gjerne henge igjen litt røre på pinnen slik at kaken din blir saftig og god. Du kan også steke den til det ikke henger røre igjen på pinnen, og får da en mer tradisjonell sjokoladekake. Avkjøl kaken på rist.
KAFFEKREM
La smør og kremost stå i romtemperatur et par timer før du skal lage kaffekremen. Bruk kjøkkenmaskin med visper og pisk smøret til det er kremete. Tilsett kremosten og rør den sammen med smøret. Ha i siktet kakaopulver og melis, og deretter sterk kaffe/espresso. Juster eventuelt med mer melis eller kaffe dersom kremen er for tynn/tykk.
DEKOR
Fordel kremen over den avkjølte kaken. Pynt gjerne med strøssel eller hakket sjokolade.
Kaken smaker aller best nylaget og romtemperert. Oppbevar kaken i kjøleskapet dersom du ikke skal servere den med det samme, men la den gjerne stå i romtemperatur 30-60 minutter før servering.
Kaken kan fryses.
Denne ser rålekker utDenne må prøvesTakk så mye for deling
Kan kaken fryses med glasur noen dager før den skal serveres?
Nydelig, takk Trine!!
hva slags mørk sjokolade anbefales?
I denne kaken kan du gjerne benytte en rimelig mørk kokesjokolade fra nærbutikken din.
Måtte bare prøve meg på denne lekre kaka som så så god ut. Her er mine erfaringer 🙂
Som mørk sjokolade i kakebunnen brukte jeg Freias selskapssjokolade. Ovnen min er nok litt varmere enn vanlige ovner, så kaka var nesten gjennomstekt (som brownie) etter 16 minutter. Jeg brukte bakepapir i bunnen av en springform. Kunne da løfte den avkjølte kaka vekk fra forma på papiret og hvelve den over på et kakefat. Så dro jeg bakepapiret forsiktig av «toppen» etterpå.
I fyllet brukte jeg drikkekakao og traktekaffe som jeg hadde for hånd. For en sterkere kaffesmak burde jeg nok fulgt Trines anbefaling.
Forøvrig fulgte jeg framgangsmåten og alle målene veldig nøye, og resultatet ble veldig bra. Jeg serverte kaka sammen med litt opptinte bringebær som ga en frisk og syrlig smak til alt det søte. Det ble en perfekt kombinasjon!
Tusen takk, Trine, for ei ny spennende oppskrift 🙂
Takk for tilbakemeldingen, og for at du deler dine tips og erfaringer. 🙂
Denne ble fantastisk god!
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Alltid gøy å høre at oppskriftene faller i smak!
Har du kake/brownie-oppskrifter uten egg
Nei, dessverre.
Hei, kan denne lages i langpanne, og at man da dobler oppskriften?
Ja, det kan du. Les mer her hvordan du oppskalerer oppskriften: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/opp-og-nedskalering-av-bakeformer-mm/