Jeg elsker nybakte boller og jeg elsker bringebær! Her kommer derfor drømmekomboen - bringebærboller!
Ingredienser
GJÆRDEIGEN
900 g | hvetemel |
150 g | sukker |
25 g | gjær eller 1/2 pose tørrgjær |
1 ts | kardemomme |
1/2 ts | salt |
1 | egg |
5 dl | melk |
150 g | smør , i terninger |
FYLL & DEKOR
1 | egg , til pensling |
400 g | bringebærsyltetøy (tykt) |
melisdryss |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time. Ønsker du dette mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her (eller under “tips”).
Ha deigen på melet bakebord og del den opp i jevnstore emner, ca. 24 stk. Trill dem til boller og sett dem på bakepapirkledd bakebrett (eller bakebrett med slippbelegg). Press dem ned med håndflaten. La bollene etterheve under plast eller klede til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 45 minutter. Press bollene flate med håndflaten igjen, lag en fordypning på midten og fordel ca. 1 ts bringebærsyltetøy oppi (bruk gjerne sprøytepose). Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme), i ca. 12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.
Gi bollene et lite dryss med melis (bruk en tesil el.) og nyt dem gjerne lune.
TIPS
- Dersom du ikke tåler egg kan du droppe det både i deigen og til pensling.
- Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La bollene tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
- Ta gjerne også en titt her hvor du finner alle bolle- og snurreoppskriftene på bloggen samlet.
VELBEKOMME!