Jeg er utrolig glad i ost i ulike varianter, både til hverdags som til fest, og ost er derfor et selvskrevent innslag i julen hjemme hos oss. Jeg nyter gjerne osten på tynne hjemmelagede knekkebrød eller kjeks, med deilig marmelade til. I år har jeg laget en fruktmarmelade med smak av jul, med blant annet portvin, fiken og tranebær - og et hint av kanel og stjerneanis.

Fruktmarmeladen serveres her som tilbehør til brie. Kjøp gjerne en hel ost, og la den pryde julens festdekkede bord sammen med godt tilbehør, for eksempel denne fruktmarmeladen. Du kan også nyte den som dessert, mellomrett eller som en liten snacks. Og det smaker selvsagt godt når det ikker er jul, også.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

FRUKTMARMELADE MED PORTVIN

300 g tørket frukt og bær (jeg brukte fiken, aprikos og tranebær)
2 dl portvin (eller rødvin)
1-2 dl vann
3 ss sukker (smak til)
1 stjerneanis
1 kanelstang

TILBEHØR

1 brie eller annen hvitmuggost
knekkebrød eller kjeks
nøtter, (for eksempel pistasj eller valnøtter)

SLIK GJØR DU

Du kan bruke tørket frukt og bær etter smak og hva du har tilgjengelig. Jeg har brukt tørkede fiken, aprikoser og tranebær i denne oppskriften. Skjær opp frukten i små biter og ha i en liten gryte sammen med bær, portvin, sukker, kanelstang og stjerneanis. Du kan eventuelt erstatte portvinen helt eller delvis med rødvin. La det småkoke uten lokk til frukten er myk og væsken er sirupsaktig, etter 30-45 minutter. Tilsett eventuelt litt mer vann dersom mye av væsken fordamper, og smak eventuelt til med mere portvin og sukker underveis.

Ha marmeladen på varme, rene glass, sett på lokk og la den avkjøles helt. Oppbevar deretter marmeladen kaldt. Marmeladen har ganske lang holdbarhet dersom du har hermetisert glasset skikkelig. Åpnet glass er holdbart i et par uker.

Nyt marmeladen som tilbehør til brie eller annen hvitmuggost, på for eksempel tynne hjemmebakte knekkebrød eller kjeks, og gjerne med nøtter som tilbehør. Og gjerne med et glass portvin til, om du vil.

TIPS

  • Frisk frukt/bær kan også benyttes, men da må du muligens redusere vannmengden noe.
  • Fruktmarmeladen er også en ypperlig spiselig gave til andre osteelskere.
Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste