Annonse

BRIE & FRUKTMARMELADE MED SMAK AV JUL

Jeg er utrolig glad i ost i ulike varianter, både til hverdags som til fest, og ost er derfor et selvskrevent innslag i julen hjemme hos oss. Jeg nyter gjerne osten på tynne hjemmelagede knekkebrød eller kjeks, med deilig marmelade til. I år har jeg laget en fruktmarmelade med smak av jul, med blant annet portvin, fiken og tranebær - og et hint av kanel og stjerneanis.

Fruktmarmeladen serveres her som tilbehør til Brie de Paris, som er en tradisjonell fransk brie med en aromatisk mild og fyldig smak. Kjøp en hel ost, og la den pryde julens festdekkede bord sammen med godt tilbehør, for eksempel denne fruktmarmeladen. Du kan også nyte den som dessert, mellomrett eller som en liten snacks. Og det smaker selvsagt godt når det ikker er jul, også.

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 4 små glass
  • Time: ca. 1 time
  • Type rett: , ,
Annonse

Ingredienser

FRUKTMARMELADE MED PORTVIN

300 g tørket frukt og bær (jeg brukte fiken, aprikos og tranebær)
2 dl portvin (eller rødvin)
1-2 dl vann
3 ss sukker (smak til)
1 stjerneanis
1 kanelstang

TILBEHØR

1 Brie de Paris
knekkebrød eller kjeks
nøtter, (for eksempel pistasj eller valnøtter)

SLIK GJØR DU

Du kan bruke tørket frukt og bær etter smak og hva du har tilgjengelig. Jeg har brukt tørkede fiken, aprikoser og tranebær i denne oppskriften. Skjær opp frukten i små biter og ha i en liten gryte sammen med bær, portvin, sukker, kanelstang og stjerneanis. Du kan eventuelt erstatte portvinen helt eller delvis med rødvin. La det småkoke uten lokk til frukten er myk og væsken er sirupsaktig, etter 30-45 minutter. Tilsett eventuelt litt mer vann dersom mye av væsken fordamper, og smak eventuelt til med mere portvin og sukker underveis.

Ha marmeladen på varme, sterile glass, sett på lokk og la den avkjøles helt. Oppbevar deretter marmeladen kaldt. Marmeladen har ganske lang holdbarhet dersom du har hermetisert glasset skikkelig. Åpnet glass er holdbart i et par uker.

Nyt marmeladen som tilbehør til Brie de Paris, på for eksempel tynne hjemmebakte knekkebrød eller kjeks, og gjerne med nøtter som tilbehør. Og gjerne med et glass portvin til, om du vil.

TIPS

  • Frisk frukt/bær kan også benyttes, men da må du muligens redusere vannmengden noe.
  • Fruktmarmeladen er også en ypperlig spiselig gave til andre osteelskere.

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS, som blant annet forhandler Brie de Paris. Osten får du bla. kjøpt på Meny, Kiwi, Rema 1000, Coop, Jacobs og Spar.

EnglishREAD IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.