Jeg driver og eksperimenterer under trykk for tiden, med hurtigkoker - eller trykkoker - som det også kalles. Jeg er blitt mektig imponert! På 30 minutter blir oksebogen så mør at den faller fra hverrandre når du så vidt pirker borti med gaffelen. I en vanlig gryte vil kjøttet trenge kanskje opp til fire ganger så lang tid for å komme i nærheten av samme mørhetsgrad.
I en hurtigkoker kokes maten ved hjelp av trykk, det vil si temperaturer over 100 grader. Dette kan forkorte koketiden med opp til 70%. Ikke bare sparer du tid, men du sparer også energi. Når råvarene også i større grad bevarer aromaen bedre enn ved langtidskoking - er det faktisk tre gode ting på en gang! Jeg skal innrømme at jeg syntes det hørtes litt nifst ut med trykkoker i starten, helt til jeg ble kjent med alle sikkerhetsforanstaltningene. En trykkoker er egentlig en vanlig gryte, men med et litt spesielt lokk. Lokket har en gummilist som sammen med en låsemekanisme på lokket, sørger for at det blir helt tett. Under kokeprosessen slippes damp ut gjennom to ventiler som har til oppgave å regulere trykket. På lokket sitter også en indikator som viser om du benytter koketrinn 1 (skånsomt koketrinn) eller koketrinn 2 (hurtig koketrinn). Lokket har også et display hvor du kan stille inn tiden. Jeg hadde bruksanvisningen innen rekkevidde de første gangene jeg benyttet den, men når du først har gjort det et par ganger er det ingen hokus pokus, selv om det kan virke sånn av og til når du endelig kan åpne opp lokket, lukte og smake...(Oppskriften er hentet fra materiellet som var vedlagt trykkokeren, men jeg har selvsagt gjort min egen vri her og der.)

Ingredienser

Gryteretten (ca 4 porsjoner)

4 gulrøtter , i grove biter
2 pastinakker , i grove biter
10 sjalottløk , hele
1 hvitløk , grovt hakket
ca 1 kg oksebog , i ca 6x6 cm stykker
smør og olje til steking
3 ss hvetemel
1 dl hvitvin
2 bokser tomater hermetiske
2-3 dl oksekraft
2-3 ss tomatpuré
timian frisk
rosmarin frisk
salt og pepper

Tilbehør

8 litt squash tykke skiver
1 rød paprika , i 4 biter
olivenolje
4 ts geitost Snøfrisk naturell eller annen hvit
poteter ovnsbakte, eller annet tilbehør

SLIK GJØR DU

Ha smør eller olje i trykkokeren og fres gulrøtter, pastinakk og sjalottløk i et par minutter. Legg grønnsakene til side.

Ha deretter smør i trykkokeren og brun kjøttet på alle sider. Jeg brunet kjøttet i to omganger.  Strø hvetemelet over og rør godt. Tilsett så hvitvinen og rør litt til. Tilsett grønnsakene, hermetiske tomater, tomatpurè og oksekraft, og vend det hele godt sammen.

Sett lokket på trykkokeren og sett det i låst posisjon. Denne retten skal kokes på koketrinn 2. Sett trykkokeren på sterk varme til indikatoren for det høyeste nivået synes. Skru deretter ned temperaturen på lav varme og la koke i 30 minutter. Skru av varmen og åpne lokket når trykket er borte og lokket er klart til å åpnes. Krydre retten med salt og pepper, og tilsett deretter finhakkede krydderurter.

Gryteretten kan selvsagt tilberedes i en vanlig gryte. Du må da la kjøttet trekke i 2-2,5 time, til det er mørt. Dette er en kjempegod gryterett som slett ikke er forbeholt innehavere av en hurtigkoker!

Tilbehøret løftet gryteretten ytterligere: Pensle paprika og squash med litt olivenolje. Rett før servering griller du grønnsakene i en grillpanne (alternativt i stekepanne eller stekovnen), til grønnsakene er møre.

Server gryteretten sammen med de grillede grønnsakene som har fått en liten kule Snøfrisk på toppen. Server med poteter eller annet tilbehør etter ønske. Jeg serverte retten med ovnsbakte amadinepoteter med olivenolje og maldonsalt.

Enjoy!

(Har du erfaringer med bruk av hurtigkoker vil jeg gjerne høre fra deg!)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Joda, det her har jeg vært med på. Riktignok som medhjelper til farfar’s matlaging. Han ble tidlig enkeman og lærte seg at skal man ikke sulte ,så må en lage maten selv. Han ble en god kokk også. Lagde mye mat i sin trykkoker. Akkurat hva husker jeg dårlig nå, men husker det var noe med “kjøtt i mørke”, kokte poteter,kylling gryte.
  Sikkert mye mer også, men er jo ikke alt man husker fra man var lita jente.

 2. Hei!

  Jeg fikk trykkoker til jul og ble ikke akkurat henrykt – til tross for at jeg er veldig interessert i å lage mat. Nok en ting som tar plass på kjøkkenet liksom … Men jeg var kanskje litt rask til å dømme trykkokeren nord og ned?
  Tror du det er noen mulighet for å lage lammeskanker i trykkoker?

  Jeg er innom hver dag og er fortsatt veldig imponert over bloggen din 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! For meg er trykkoker ypperlig nå på den mørke årstiden, hvor det går en del i gryteretter og slikt. Har ikke forsøkt å tilberede lammeskanker i trykkoker. Håper du gir trykkokeren en sjanse til. 😉

 3. Dette så utrolig godt ut og skal garantert prøves, dog i vanlig gryte.
  Prøver å notere ned hvilke oppskrifter fra bloggen jeg har prøvd ut. Så langt har jeg notert meg at jeg har prøvd 55 oppskrifter. Av de er det kun 1 rett jeg ikke syntes så alt for mye om og det var grønn ertesuppe.
  Kan ikke få sagt mange nok ganger hvor fantastisk bloggen din er. Dette har blitt min “mat-bibel 🙂

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg blir utrolig ydmyk når du forteller at du har prøvd 55 oppskrifter fra bloggen min! Så bra det aller meste har falt i smak! Koselig at du tar deg tid til å kommentere så mye som du gjør også, det setter jeg utrolig stor pris på! 😉

 4. Vi damper alltid pinnekjøttet i trykkerten. 4-5 dl vann i pannen. Kjøttet oppå risten og dampes i ca 40 min på trinn 2. Fantastisk mørt og anbefales.

 5. Hei, Trine!

  Jeg har trykkokt 3-4 ganger i uka nå siden jeg fikk trykkoker i august. Kraft, supper og gryteretter er helt fantastisk å lage i trykkoker – gleder meg til å lese flere oppskrifter med trykkoker fra deg 😉

  Olav

 6. Jeg blir mer og mer glad i trykkokeren min, selv om samboeren er vegetarianer så jeg har ikke engang prøvd å lage kjøtt i den. Blant favorittene:
  – Genial til å koke tørkede bønner og erter i. I stedet for å ta 1-2 timer, tar det ti minutter.
  – Koke kraft — blir ferdig mens du hakker opp resten av grønnsakene til suppa!
  – Verdens mest fluffy hjemmelagede potetmos, på fem minutter.

  Egentlig kan det meste som skal kokes, kokes i trykkoker. Bare med mindre vann og kortere tid. Så den kan absolutt brukes til mer enn kjøttgryter!

 7. Denne var veldig god!!
  Brukte vanlig gryte, og neste gang vil jeg nok la det stå lenger enn to timer. Fin mat som kan lage seg selv mens vi er på søndagstur 🙂

 8. Hei Trine,

  Jeg funderer på å kjøpe meg en trykkoker. Ser at de finnes fra mange ulike leverandører og i forskjellige prisklasser.
  Hva bør jeg tenke på når jeg kjøper en trykkoker og er det noe merke du kan anbefale?
  Hvor stor gryte? Jeg funderer på ca 4 el 6 liter.
  Bruker du din ofte? Eller blir det enda en ting som man bruker et par tre ganger og så står den og tar plass i skapet 🙂 Vi lager mye kokt viltkjøtt så jeg trur jo for så vitt at jeg vil få bruk for den om jeg blir fornøyd..

  Og til sist: keep up the good work! Årets matgleder fortjente du virkellig! 🙂

  1. Jeg har en 4,5 liters WMF Perfect Pro som jeg er veldig fornøyd med, og som jeg gjerne kan anbefale videre. Jeg har imidlertid ikke erfaring med annen trykkoker enn den jeg har, og som jeg har brukt i ca ett år nå. Når det gjelder størrelsen vil dette være avhengig av hvor mange du skal lage mat til. Er dere flere enn 4 i husholdningen bør du nok satse på en som er større enn 4,5 liter. Jeg har brukt min ofte i høst og vinter, perfekt til gryteretter og supper, som blir ferdige på halvparten av tiden. Mulighetene er imidlertid mange, og jeg er enda på forsøksstadiet. Du kan lese mer om trykkoking hos min bloggkollega Olav på http://www.hobbykokken.no. Lykke til!

 9. Kyllinglår i trykkoker. Ferske 10 min, dypfryste 14 min, trinn 2 på begge. Etterpå 5 min i grill på hver side, med valgfritt krydder. Ta vare på kraften fra trykkokeren, sil den, tilsett maisena (brun, mye enklere), litt tacasco el, kikkoman, salt og pepper. Her er det bare å smake seg frem. Server med brokkoli og ris. Dette blir saftig og godt. Bedre blir ikke kylling?

 10. Gul ertesuppe på røkt svineknoke blir ypperlig etter 1 time 15 minutter, likeledes en velvoksen høne som endte opp som en super frikassée

  Kammeskank i ymse variasjoner blir bra etter 1 time og 15-30 minutter, det samme med røkt pinnekjøtt

  BOEUF A LA PROVENCE som i denne oppskriften blir veldig bra

 11. Har noen prøvd hermetisering av kjøtt i trykkoker? Det skal være en sikrere metode for å unngå farlige bakterier som kan utvikle seg i hermetisering av kjøtt.

 12. Takk for god oppskrift Jeg måtte bruke rødvin da jeg ikke hadde hvitvin, men det ble godt det og. Herlig med kjøtt, saus og grønnsaker i samme gryta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste