Denne oppskriften har jeg fått fra Bjørg, som er en av mine trofaste lesere og støttespillere. Hun er også en ivrig brødbaker, og har bakt seg gjennom flere av brødene i Prosjekt Grovt Brød. Her kommer en av hennes favorittbrødoppskrifter, som hun gjerne vil dele meg meg og mine lesere.(Jeg har gjort noen justeringer ift mengder for å tilpasse oppskriften til min egen kjøkkenmaskin.) Brødet lages i to trinn. Bjørg forteller at hun pleier å gjøre unna trinn 1 når hun kommer hjem fra jobb, og går løs på trinn 2 etter at middagen er vel overstått. Finner du ikke hirsekorn i butikken, kan det være lurt å legge turen innom en helsekostforretning.

Ingredienser

Trinn 1:

60 g hirsekorn
60 g solsikkefrø
60 g linfrø
60 g sesamfrø
60 g hel hvete
60 g hel rug
8 dl vann , kokende

Trinn 2:

250 g siktet rug
1 kg hvetemel (ca.)
30 g fersk gjær (ca.)
3 ss nøytral olje
1 ss havsalt (ca.)
4 dl vann , lunkent

SLIK GJØR DU

Bland sammen ingrediensene fra trinn 1 og la de stå på kjøkkenbenken i minst 2-3 timer, eller over natten.

Tilsett deretter de øvrige ingrediensene, men hold igjen på litt av vannet slik at du kan benytte dette til å “justere” deigen mot slutten. Kjør deigen i kjøkkenmaskinen i minst 10 minutter, slik at den blir elastisk og fin. Dekk til deigen og sett den til heving til dobbel størrelse.

Ha deigen på bakebordet og form tre brød som du legger i smurt brødform. Pensle gjerne brødene med litt vann og strø litt sesamfrø, hirsekorn, linfrø og solsikkefrø over. La brødene etterheve ca 45 minutter, og stek ved 200 grader på nederste rille i ca 45 minutter, eller til brødet er ferdig stekt. Du vet at brødet er gjennomstekt når det avgir en “hul” lyd når du banker på det.

Avkjøl brødene på rist. Skjær av en stor blings og nyyyt sammen med en god kopp med te.

Takk til Bjørg for en kjempegod oppskrift! Jeg ble belønnet med gode og saftige hverdagsbrød. Jeg likte spesielt at de inneholdt hirsekorn, og kommer nok til å benytte det mer i bakst fremover.

Brødene kan fint fryses. La det da avkjøles helt før du legger det i en tett pose i fryseboksen.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg benytter selv Kenwood Chef, og har tilpasset oppskriftene på bloggen etter denne. Jeg har ikke kjennskap til Kitchn Aid. Anbefaler deg å ta en titt i instruksjonsboken for å se hvilken væskemengde som anbefales til maskinen din, noe som vil gi den en god pekepinn ift om maskinen din har kapasitet til den eller ikke.

 1. Mange gode oppskrifter:) Ser du skriver her at du bruker Kenwood Chef. Lurer da på hvor fornøyd du er med den, og hva som er forskjellen på Chef og Major?:) Hvor mange watt? Ønsker meg selv en Kenwood, men det er jo et hav av ulike modeller…
  Hilsen Lise

  1. Jeg er dessverre ingen ekspert på kjøkkenmaskiner, og vet ikke forskjellen på Chef eller Major, eller hvor mange watt min 15 år gamle maskin har. Min begynner imidlertid å dra på åra og vi planlegger å kjøpe en ny, slik at den gamle kan få bli med på hytta. Da må jeg sette meg inn i hva som finnes på markedet som best møter mine behov, men regner med at jeg ender opp med en Kenwoodmodell igjen. 😉

 2. Hei! Jeg har store problemer med å finne både helkornsrug og hirsefrø. Kan du være si meg hvor du finner det?

 3. Jeg har fått tak i hirse og rugkorn i Charlottenberg. Hirsefrø på nye Hypermat og rugkorn på en butikk med utenlandsk mat mellom Lidl og Rusta.

 4. Brødet ser veldig godt ut. Men i følge brødskala-kalkulatoren er dette eit fint brød. (22 %) Stemmer det, eller reknar den feil? Kan ein på ein måte likevel rekne det som grovt pga mykje heile korn? Trur uansett eg vil prøve å lage det:-).

 5. Utrolig godt brød. Jeg byttet ut 750g av hvetemelet med 825g sammalt fin hvete for å få et grovere brød. Smaker fortsatt knallgodt. Tør ikke tenke på hvor mange av disse jeg har bakt det siste par åra.

 6. Brødene ser veldig gode ut! Sånn ca hvor lenge må jeg forvente at deigen skal heve ved første heving. Har hevet i ca 45 min nå og jeg synes nesten ikke at jeg kan se at deigen har hevet i det hele tatt…

 7. Vi baka dette brødet 2 ganger i helgen, med misslykka resultat, begge gangene . Lot del 1 ligge over natta, holdt igjen litt av væska i del 2, men deigen ble bare bløtere og bløtere, tilsatte my ekstra mel og brødene kom ut flate og kompakte. Hevte først 2 timmer, og etterhevte 1 time. Så lurer på om d er noe galt med opskrifta?
  Er en aktiv brødbaker så er littinni gamet, men skjønner ikke hva som gikk galt her.

  Mvh Jennifer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste