Det eltefrie brødet er genialt! Med minimal innsats og en gryte med lokk, belønnes du hver gang med et velsmakende brød med sprø skorpe. Nå i påsken kommer jeg til å bake eltefrie brød omtrent daglig og hyttekjøkkenet har fått ny gryte for formålet.
Jeg prøver ut ulike grovere varianter av brødet, da det jo er grovt brød det går i til hverdags. Brødet har imidlertid en tendens til å bli litt "tungt" med for mye grovt mel og hele korn. Det kan du imidlertid fint bøte på ved å knuse grovt mel, frø og korn før du blander det inn i deigen, så prøv gjerne en eltefri variant av favorittgrovbrødoppskriften din. En av mine trofaste lesere, Bjørg, laget 6-korn brødet sitt etter denne metoden, med godt resultat. Det gjorde jeg også, og anbefaler gjerne brødet videre. Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

30 g hirsekorn
30 g solsikkefrø
30 g linfrø
30 g sesamfrø
30 g hel hvete
30 g hel rug
125 g siktet rug
500 g hvetemel
1/2 ts tørrgjær
1,5 ts grovt havsalt
5,5 dl vann

SLIK GJØR DU

Kjør korn og frø i en kjøkkenmaskin, blender eller lignende, til det er ganske finmalt. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over eller dekk med et klede. La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter (evt enda lengre), til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Enjoy!

(Flere eltefrie brød finner du HER.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine. Jeg er veldig glad i bloggen din! 🙂 Hvor stor er jerngryten din? Påskehilsen fra Astrid

  2. Grovbrødet ble perfekt. Hadde ingen hirsefro men brukte store havregryn i stedet. Litt mer vann enn anbefalt, og brødet ble stekt i min gamle høyang/polaris jerngryte med stål lokk på 4,5 liter. Ble kjempegoooodt! Første gang jeg prøver å bake brød på denne måten, men det blir ikke siste !

  3. Lagde dette brød på hytta, og stekte det i en glassform med lokk. Byttet ut hvetemel med emmer og det ble saftig og godt. Penslet med egg og hadde på sesamfrø, valmuebrød og linfrø….nydelig skorpe!!! Hvordan gryte steker du det i Trine??

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste