Da viser kalenderen desember og nå er det julebakst, julemat og juleforberedelser som gjelder på matbloggen. Først ut er mine favorittkjeks, nemlig biscotti. Jeg har lagt ut flere oppskrifter på ulike varianter av biscotti tidligere, og mange av dere har meldt tilbake om at de har falt i smak. Selv om det er godt med ulike smakstilsetninger, ender jeg ofte opp med utgangspunktet, den enkle varianten – med revet sitronskall som smakstilsetning. I tider med smørmangel kan jeg opplyse at det ikke er smør i denne oppskriften, de beste biscottiene får du nemlig uten en eneste klatt med smør!
Foruten å repetere en god oppskrift kan jeg også tipse om at det er veldig godt å dyppe biscottiene i litt mørk, smeltet kokesjokolade, eller rett og slett ringle litt smeltet sjokolade over.
Her er grunnoppskriften, som er for god til å ikke deles enda en gang. Finn frem:

Ingredienser

200 g mandler , snittet eller grovt hakket
3 eggeplommer
250 g sukker
1-2 ss (ekte) vaniljesukker (alternativt frøene fra en vaniljestang)
3 eggehviter
1 klype salt
1,5-2 sitroner skallet av, , gjerne økologiske
400 g hvetemel (ca.)
1,5 ts bakepulver

SLIK GJØR DU

Rist mandlene forsiktig i en stekepanne. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljesukker med en håndmikser eller lignende til den blir litt kremete.

Visp eggehvitene stive med en klype salt. Vend forsiktig eggehvitene inn i “eggekremen”, litt av gangen.

Tilsett mandler og revet sitronskall, og rør deretter siktet hvetemel og bakepulver forsiktig inn. Du skal nå ha en ganske fast deig.

Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser som er nesten like lang som stekebrettet ditt er bredt. Legg pølsene på et bakepapirkledt stekebrett. Form emnene slik at de blir ca 2 cm høye og ca 6 cm brede. Ta en titt i dette innlegget dersom du vil se bilder som kan illustrere dette.

Stek biscottipølsene ved ca 175 grader i ca 30-35 minutter, eller til de er passe stekt. Ta de umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca 1 cm brede skiver, på skrå.

La biscottiene avkjøles på en bakerist. (Alternativt kan du ettersteke de noen minutter, men det synes ikke jeg er nødvendig.)

Biscotti kan nytes som de er, eller du kan dekorere eller dyppe dem i smeltet sjokolade. Benytt helst sjokolade med høyt kakaoinnhold. Ha sjokoladen i en bolle som tåler varme. Sett denne oppå en litt mindre kasserolle med kokende vann. Det er viktig at bunnen på bollen ikke er i kontakt med vannet og at vannet ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg. La sjokoladen smelte på lav varme og rør sammen, til det blir en glatt masse. La den stå litt før du begynner å dekorere.

Dypp biscottien i den smeltede sjokoladen, eller bruk en dekorpenn eller kremmerhus, og sprøyt på ønsket dekor. Det kan være lurt å legge biscottien på en stekerist som er plassert på en bakepapirkledt flate, slik at “overskuddssjokoladen” renner av.

La sjokoladen stivne helt, før du putter biscottien i en tett boks eller på glass. Oppbevar sjokoladetrekte biscotti kjølig.  Biscotti har kortere holdbarhet dersom du har dekorert dem med sjokolade, så det kan være lurt å ikke dekorere alle på en gang.

Biscotti dyppes gjerne i espresso, eller som de også gjør i Italia, nytes til et glass Vin Santo. De er også godt egnet å gi bort i julegave eller vertinnegave, for eksempel.

Andre gode biscottioppskrifter finner du her:

* Biscotti med pistasie og tranebær *

* Sjokoladebiscotti *

* Appelsinbiscotti *

Du finner alle biscottioppskriftene på bloggen samlet her. Hva er din biscottifavoritt?

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg ble så fristet at jeg har bakt de, men mine ble knallharde, så de MÅ dyppes i kaffe før jeg tørr sette tennene i de. Skal de være sprø? Det kan være at eggene jeg brukte var for små, slik at det ble litt lite væske. Smaken derimot er det ikke noe å si på når det er oppbløtt.

  Ellers synes jeg du har laget en fantastisk hjemmeside, oversiktlig og flott design som jeg liker godt.

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Gøy at du ble inspirert til å bake. Biscotti skal være ´ganske harde, men ikke knallharde. Hvis du brukte så egg kan det være årsaken, eventuelt at du stekte dem for lenge.

 2. Gleder meg til å bake biscotti i år også. Kakene er kjempegode. Dette er tredje julen (året) jeg følger bloggen din (leser den daglig :)) og i år som i fjor blir det små ekstrapresanger til heldige venner og familie. Gleder meg til nye oppskrifter og tips i desember! Takk for at du gjør matgleden større!

 3. Hei 🙂
  Drev å jaktet på gode alternativ til bare “vanlige” julekaker og kom over bloggen din og disse biscottiene. De så så gode ut, og ikke minst ikke for avanserte å lage så jeg skal igang og lage disse med det samme og ville bare si takk for inspirasjonen 🙂 Kommer nok til å titte innom flere ganger for tips og inspirasjon! Fortsatt god førjulstid 😀

 4. Hei Trine!
  Takk for en fantastisk blogg. Du har inspirert meg til å lage mat fra bunnen av. Nå er det lite “rett fra pose” som brukes.
  Min gutt fylte 10 år på søndag. Da hadde jeg laget tre kaker fra din blogg, og med STOR suksse! Jeg lagde Brownies(ungene vil ikke ha Toro sin lengre), hvetekrans med bringebær ovs., og marengskaker med mandler og sjokolade. Vi har også sluttet å kjøpe kjeks; favoritten til ungene er havrekjeksene og oreokjeksene. Jeg har også blitt bedre til å lage sunn mat i hverdagen fordi alt ligger så godt til rette ihft. ukesmenyen du lager.
  Gleder med til å følge deg på bloggen mot jul!
  Jeg har anbefalt siden din til veldig mange. Denne bloggen er også suveren for folk som ikke har laget så mye mat før, fordi du har så fine og greie beskrivelser for hvordan man skal gå frem.

 5. Nydelige biscotti! Lagde disse i går. Vel uten sjokolade ennå. Ble oppmerksom på bloggen din først for kort tid siden, men nå ligger du inne som en daglig favoritt:) Et spørsmål om biscotti- tenkte jeg kunne sende avgårde noen av disse biscottiene som julegaver til østlandet. Du skriver at de er holdbare i flere uker uten sjokoladetrekk, men forutsetter det tett kakeboks? om jeg putter de i cellofanpose nå, vil de holde seg? God førjulstid!:)

 6. Disse er veldig gode, har bare en liten kommentar til oppskriften. Det står at pølsene skal skjæres i 2-3 cm brede skiver etter steking. Er ikke 2-3 cm litt mye? Jeg kuttet med 1,5 cm mellomrom og fikk ca 45 stk, men synes de kunne vært enda tynnere. Ellers er beskrivelsene dine supre altså!

 7. Heihei! De så veldig gode ut!:) Lurte bare på hvor man får kjøpt en slik dekorpenn og hvor mye det koster ca.? 🙂

 8. Disse ble nydelige! jeg brukte ved en feil fullkornshvetemel (finmalt), og det viste seg å fungere veldig godt! de ble saftige og gode. Takk for en god oppskrift 🙂

 9. Er det mulig å få til denne glutenfritt? Tips om det hadde gjort meg jule-jublende glad 😀

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste