Startskuddet for grillsesongen har gått. Nå er det bare å ta med seg ingrediensene ut i det fri, for nå skal det grilles det som grilles kan. Kylling er godt egnet til grilling, og det nøytrale kyllingkjøttet blir enda bedre om den får selskap av en deilig hjemmelaget BBQ-saus. Sausen passer også godt til kjøtt- og fiskeretter, så lag gjerne en dobbel eller trippel porsjon når du først er i gang.
BBQ-SAUS

Ingredienser

BBQ-SAUS

2 ss olivenolje
1/2 gul løk, , finhakket
1-2 fedd hvitløk , finhakket
1 dl ketchup
1 dl brunt sukker (ca.) (evt vanlig sukker)
1/2 dl eplesidereddik
1/2 sitron , saft og skall
1 ss worchestersaus
1/4-1/2 ts tabascosaus
1/4-1/2 ts kajennepepper

CHILIKREM

150 g Fetaost
3 ss creme fraiche
1/2 rød chili (ca.), finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket

SLIK GJØR DU

Fres løk og hvitløk i olivenoljen på middels temperatur, til løken er blank og myk. Tilsett resten av ingrediensene. Smak deg frem til ønsket styrke. La sausen småkoke i 10-15 minutter.

Oppbevar BBQ-sausen i tett glass i kjøleskapet. Den er holdbar i ca 3 uker.

Skyll kyllinglårene og tørk med litt kjøkkenpapir. Pensle deretter kyllingen med litt olivenolje eller lignende.

Legg kyllingen på en sone som gir indirekte varme. La den grille i 5-10 minutter før du snur og pensler med BBQ-sausen. Grill i ytterligere 5-10 minutter, snu og pensle den andre siden med BBQ-sausen. Snu deretter med 5 minutters mellomrom og pensle godt mellom hver vending. Det er viktig at hele kyllinglåret er dekket med BBQ-sausen og at du jevnlig påfører et nytt lag, det er jo her mye av den gode smaken vil ligge. Videre er det viktig at du snur den ofte, slik at den ikke blir svidd.

Kyllingen er gjennomstekt når du kan stikke en skarp kniv inn i den tykkeste delen av kylliglåret – og det siver ut klar kyllingkraft. Er kraften rødlig er kyllingen ikke helt ferdigstekt enda og du må belage deg på et par vendinger og penslinger til. La kyllingen hvile i minst 5 minutter før servering.

GRØNNSAKSSPYD

Jeg vil gjerne slå et slag for grønnsaker på grillen. Skjær opp ganske store, jevne biter av favorittgrønnsakene dine og tre dem på grillspyd (benytter du trespyd må du huske å bløtlegge dem i ca 30 minutter først). Jeg benyttet squash, rød- og gul paprika og cherrytomater.

Pensle grønnsaksspydene med olivenolje og strø over noen flak med maldonsalt. Grilles på alle sider, til grønnsakene er møre inni. Tomater trenger bare et par minutter på å bli ferdige og kan gjerne tres på de siste minuttene. Grønnsaksspydene serveres med en sitronbåt, som skvises over ved servering.

(Som et alternativ til grillspyd kan du ovnsbake grønnsakene. Ha alle grønnsakene i langpannen, ringle over olivenolje og sitronsaft, og strø litt flaksalt over. Stekes midt i ovnen ved ca 225 grader i ca 30 minutter, til grønnsakene er møre og fine.)

CHILIKREM

Chilikrem er godt tilbehør til grillet kylling- og kjøttretter, og ikke minst til grillede grønnsaker. Finn frem:

 

Kjør fetaost og creme fraiche med en stavmikser eller lignende, til du får en jevn masse. Tilsett finhakket chili og hvitløk – etter egen smak, og kjør til blandingen er kremaktig. Ha kremen oppi en liten bolle – eller fordel den gjerne i små porsjonsskåler.

Server BBQ-kyllingen sammen med grillede grønnsaker, grillet sitron og chilikremen. Server gjerne godt brød til, for eksempel eltefritt tomatbrød.

HAPPY GRILLING!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Samboeren min insisterer på å legge kjøttet i marinaden over natten. Er der en god idé? Takk for fin blogg! Hilsen Irene

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste