I dag kan jeg friste med oppskrift på en velsmakende basilikumkylling med nytt og spennende tilbehør, nemlig bygg. Bygg er en de eldste kulturplantene vi har og ble foredlet frem omkring 9-8000 f. Kr. Bygg er kanskje mest kjent som ingredienser til øl og whisky, samt i bakst, men den kan fint også benyttes på samme måte som ris, bulgur og lignende. Byggrynene må kokes før de kan benyttes, men det finnes også enklere løsninger, som for eksempel byggris som er ferdig kokt og er klar på null komme niks. Byggrisen har her fått selskap av både spinat og parmesan, og da må det jo bli bra!

Ingredienser

BASILIKUMKYLLING OG TOMATER

4 kyllingfileter med skinn
3 ss smør
1/2 ts sitron , revet skall
1 fedd hvitløk , finhakket
8-12 balder basilikum
salt og pepper
12 cherrytomater

BYGGRIS OG SPINAT

4 porsjoner byggris
2 sjalottløk , finhakket
1 terning kyllingbuljong
vann etter anvisningen på byggrispakken
1 ss smør
25-50 g parmesan , finrevet
100 g frisk spinat
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Bland smør, hvitløk, sitronskall og krydder godt sammen. Løsne noe av skinnet på kyllingen og fordel ca. halvparten smørblandingen under skinnet så godt det lar seg gjøre. Fordel også basilikumbladene under skinnet. Stek kyllingfileten på begge sider i stekepannen og legg den med skinnsiden opp i et ildfast fat sammen med tomatene. Fordel resten av sitronsmøret oppå kyllingfiletene. Stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av kyllingen, og stek ved ca. 175 grader (over- og undervarme) midt i ovnen til kyllingkjøttet har en kjernetemperatur på ca. 67 grader. La kyllingen hvile i minst 10 minutter, og den vil da ha en kjernetemperatur på ca. 69 grader.

Fres sjalottløken i litt smør i en kjele, til den er blank og myk. Tilsett byggrisen og la den surre med noen minutter, og tilsett deretter vann i henhold til kokeanvisningen på byggrispakken. Ha samtidig oppi buljongterningen (eller kyllingfond). Når byggrisen er ferdigkokt rører du inn litt smør og parmesan. Rens og skyll spinaten og fres den raskt i litt smør eller olje, til den så vidt faller sammen. Ha spinaten gjerne sammen med byggrisen, og smak til med salt og pepper.

Skjær kyllingen opp i jevne skiver og server sammen med byggrisen og de ovnsbakte tomatene. Drypp gjerne noen dråper av din beste olivenolje over, og server umiddelbart.

Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste