Bacalao er utrolig enkel og god mat, og jeg vil benytte enhver anledning til å minne om det, selv om kalenderen tilsier at det egentlig er tid for å bytte ut gryterettene med grillmat.

Ingredienser

600 g klippfisk
600 g kokefaste poteter , i skiver
2-3 gulrøtter , i skiver
2 gul løk , i skiver
1 kinesisk hvitløk , grovt hakket
1 rød chili , finhakket
2 bokser hermetiske tomater (800 g)
1 rød paprika , i grove biter
1 grønn paprika , i grove biter
1 dl olivenolje
2 dl hvitvin
1-2 dl vann
sorte oliven
frisk timian , hakket
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Klippfisken må vannes ut før du kan begynne å tilberede bacalaoen. Vanligvis benyttes ni deler vann og èn del fisk. Fisken skal vannes ut i 1-2 døgn, og vannet skal byttes ut en gang i løpet av denne perioden. Variasjoner kan forekomme, så en god tommelfingerregel er uansett å smake på fisken før du tilbereder den. Et annet godt tips er å lese produsentens anvisning på emballasjen.

Begynn med løken og legg fisk, grønnsaker og frisk timian lagvis i en stor, høy ildfast form eller gryte. Hell over vann, vin og olivenolje.

Stekes midt i ovnen på 180 grader (over- og undervarme) i ca. 2 1/2 timer. Tilsett oliven mot slutten av trekketiden. Smak til med nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt, og server!

Som tilbehør smaker det godt med hjemmebakt brød, for eksempel eltefri speltloff.

TIPS: Bacalaoen kan også fint tilberedes i gryte på koketoppen. La den stå å trekke under lokk på lav varme i ca. 2 1/2 time.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Tror jeg aldri har smakt bacalao før, syns tomatsaus og torsk virker som en rar kombinasjon. Men alt må kanskje prøves før det kan dømmes 🙂

  1. Jeg har laget ovnsbakt bacalao både med og uten lokk, med bra resultat. Dersom du skal lage denne med lokk bør du kanskje redusere væskemengden litt. Lykke til!

 2. Laga baccalao i går. Saknar gulrot i di oppskrift, syns den søte smaken er perfekt i lag med den sterke smaken av chili. Prøv det!

  1. Gulrot smaker nok godt til, er utrolig glad i det og benytter det så ofte jeg kan. Men ikke akkurat i denne oppskriften…

 3. Åh så härligt att se ett recept med bacalao. Som halvspanjorska är jag van vid bacalao, som ju är namnet på den torkade fisken man sedan blötlägger och gör allehanda olika goda rätter på. DEt här låter som ett härligt och medelhavssmakande sätt.
  Med vänliga matglada sydländska hälsningar från Katinkas Kitchen

   1. Takk 🙂 Ja de var jo logisk. Jeg lagde til mine “gamle” foreldre så da ble det uten frø 🙂 Kjempegod oppskrift!

 4. Jeg skal lage bacalao i morgen og lurer på hvilken oppskrift du synes er aller aller best av denne og “Bacalao på sitt beste”?

  1. Jeg jobber hele tiden med å forbedre oppskriftene mine, og en ny oppskrift må alltid, etter min vurdering, være bedre enn oppskrift som allerede erpublisert på bloggen. Jeg anbefaler derfor den nyeste oppskriften. Lykke til!

 5. Elsker bloggen din, Trine. Nå er det moro å lage mat, moro å se at jeg får det til, tusen takk !

  Skal ha gode venner på bacalao middag, har du et godt tips på god dessert ?

 6. Min mann lagde denne i går, og den var kjempegod! 🙂 Vi har brukt andre oppskrifter tidligere, men denne kommer vi garantert til å bruke fra nå av.

 7. Fin blogg du har!
  Fungerer samme oppskrift like bra i gryte på plate? Stekeovnen er opptatt…Også lurer jeg på om du tror den blir enda bedre av å steke/koke på lavere temperatur?

  1. Det er lettere at retten svir i bunnen på komfyren. Det slipper du i stekeovnen

 8. Fekk denne servert av norske venner i Italia. Fantastico. Super rett, og det har eg syntes sidan eg første gong smaka på denne retten på
  det me då kalla skulekjøkken for dryge 40 år sidan.

 9. Hei!
  Skal lage Bacalao til ca 20 personer om noen uker. Skal jeg da gange denne oppskriften med 5 eller har du en annen anbefalning? Svar mottas med stor takk!

 10. Hei,
  Jeg er litt i stuss over når de hermetiske tomatene og hvitløken skal oppi? Sammen med vin, vann og ojle, eller skal det varmes opp til en tomatsaus først? Ser det står noe om tomatsausen i de andre oppskriftene av Bacalao og lurer derfor på om det er en annen fremgangsmåte eller om det er utelatt?
  Taknemlig for svar.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste