Endelig er det straks helg etter en lang og slitsom uke, og endelig tid og overskudd til litt mere spennende matlaging, samt sosialt samvær rundt matbordet. I dag får vi besøk av den ene broren min som har tatt turen sørover fra Trondheim, og jeg har tenkt å skjemme han bort med treretters middag med gode viner til. Det vet jeg at han setter stor pris på, og da er det også desto hyggeligere å stelle i stand noe ekstra. Det står blant annet kamskjell, kalveentrecôte og panna cotta på menyen, og oppskriftene kommer kanskje på bloggen senere. I mellomtiden kan jeg by på nydelig andebryst, servert sammen med en nydelig appelsinsjy med balsamico, samt røstipoteter og sprøstekte grønnsaker. Til to trenger du omtrent:

Ingredienser

1 andebryst
salt og pepper
1 appelsin , i skiver
balsamicoeddik
sukker
1 ss smør
4-6 asparges
1 persillerot , skrelt og delt i 4 på langs
6-8 poteter , revet
1/2 rødløk , revet
2-3 ss smør ,smeltet
salt og nykvernet pepper
smør , til steking

SLIK GJØR DU

Andebrystet: Lag rutemønster i fettet med en skarp kniv. Brun andebrystet først med fettet ned i en tørr stekepanne, i ca 2 minutter. Snu og brun lett på den andre siden. Legg andebrystene i et ildfast fat og stek ferdig i stekovn på ca 125 grader til kjernetemperaturen er ca 62 grader (medium). La andebrystet hvile ca 15 minutter før du skjærer det opp i skiver. Ta vare på pannen med andefettet, det skal benyttes til appelsinsjyen som lages helt til slutt.

Røstipoteter: Skrell potetene og løken, og riv de på et rivjern eller bruk en food-prosessor med rivjernsfunksjon. Legg potetmassen i et rent kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken. Bland deretter potetmassen med smeltet smør, salt og pepper. Form to “pletter” og stek i varm stekepanne (med smør) til potetmassen får en fin brunfarge på undersiden. Snu røstien og stek ferdig på den andre siden også – i sånn ca 10 minutter eller mer. Pass på at den gylden og fin på begge sider, og gjennomstekt inni.

Grønnsakene: Kok aspargesen i lettsaltet vann i ca 2 minutter. Persilleroten stekes i smør til den blir mør og fin inni, og har fått en fin brunfarge utenpå. Stek aspargesen sammen persilleroten de siste par minuttene.

Appelsinsjyen lager du i panna, med resten av andefettet: Stek appelsinskivene i andefettet og press gjerne litt av juicen ut av skivene. Smak til med en god balsamicoeddik og litt sukker. Sil av sjyen (press ut mest mulig juice av appelsinskivene) og rør inn smøret rett før servering. Sjyen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Anrettes på (varme) tallerkner og serveres med en god rødvin, for eksempel Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2007

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!

  Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på sjysausen til and, men det ble ikke helt vellykket. Det ble utrolig mye fett. Jeg fjernet fettet slik at det bare var sjyen igjen, men fargen ble ikke lik din. Det smakte greit, men ikke noe mer enn det.

  Har du et tips til meg?

  Kjempeflott blogg. Jeg har funnet mange deilige oppskrifter her 🙂

  Kathrine 🙂

  1. Hei 🙂
   Første gangen jeg lagde denne brukte jeg romtemperert smør i sausen. Den smakte godt men den ble ikke så pen. Andre gangen jevnet jeg med terninger av kaldt smør, da ble den jevn og fin 🙂

 2. For en fantastisk god rett! Jeg lagde denne i går til mannen og meg, og han var imponert!! Denne skal lages flere ganger. 🙂 Er egentlig ikke glad i balsamico, men den sausen ble nydelig!
  Kjempeflott blogg med masse deilig inspirasjon!

 3. Ved siste opptelling hadde jeg 120 kokebøker. Etter at jeg oppdaget Trines matblogg har de samlet støv i bokhylla. De tre siste søndagsmiddagene er hentet herfra 🙂
  Min absolutte favoritt er torsk med lun spinatsalat, sellerirotmos og balsamicosaus, rett og slett nydelig!

 4. Nam, dette skal jeg lage i dag! Takk for god inspirasjon til smakfulle, lette middager med det lille ekstra. Du gjør middagsplanlegging gøy. Ha en fin lørdag!

 5. Takk for fin oppskrift! Vi prøvde denne forrige helg og blogger om den i dag. Byttet ut røstipotetene med søtpotet og en blomkålgrateng i porsjonsform. Sausen passet perfekt til, og appelsinen var søt og god og var en god sødme til anda.

  Mange hilsner fra
  Kari & Hanne

 6. Hei.

  Tenkte å lage dette for det ser helt fantastisk ut, men jeg lurer på en ting. Du skriver 1 andebryst til 2 personer. Hvor mange gram er det brystet? Jeg har et andebryst på litt over 700 gram og lurer på hvor mange det holder til?

  Tusen takk.

  Mvh
  Chanine

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste