cupcakes

For 15 år siden i dag, sånn rett før midnatt den 5. januar 2007, satt jeg og klikket meg rundt i det store internettet, og endte ved en tilfeldighet opp på en matblogg. «Lag din egen blogg» sto det øverst i høyre hjørne. Jeg tenkte at dette ville være en ypperlig måte for meg å samle og dele oppskriftene mine på, og plutselig hadde jeg klikket meg inn og var i full gang med å lage min egen matblogg. Jeg ga den navnet «Trines mektige matblogg», og kort tid etter publiserte jeg min første oppskrift, nemlig «serranosvøpte asparges«. Lite visste jeg da hvilken fantastisk reise matbloggen etter hvert skulle ta meg med på, at jeg skulle bli bestselgende kokebokforfatter med et samlet opplag på 440 000 bøker, og at jeg etter hvert skulle slutte i juristjobben jeg trivdes så godt i!

 

Og lite visste jeg også om blogging da, og la ut flere oppskrifter når jeg først var i gang, og til å begynne med også uten bilder. Målgruppen for bloggen var til å begynne med meg selv, min eldste datter som hadde flyttet til Trondheim for å studere, samt familie og venner som ofte spurte etter oppskrifter. Ganske raskt fikk jeg kommentarer og positive tilbakemeldinger fra ukjente lesere som hadde testet oppskriftene. Etter hvert begynte jeg å ta bilder med et enkelt kompaktkamera. Bildene tok jeg «i smug», det satt nemlig langt inne å ta bilder av maten vi skulle spise. På den tiden pendlet mannen min og selv jobbet jeg mye, så derfor ble det mest fokus på helgemat, gjærbakst og søte saker på bloggen.

I juni 2008 kom Mathias, og det var under mammapermisjonen at bloggen fant sin form. Da ble det mer fokus på kjappe, enkle og sunne hverdagsmiddager, og jeg fikk mange tilbakemeldinger fra dere lesere om at dette ville dere ha mer av. Dessuten kjøpte vi speilreflekskamera og bildekvaliteten ble bedre (og da ble det enda morsommere). Jeg delte oppskrifter regelmessig frem til jeg gikk tilbake i full jobb som seniorrådgiver i Juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratet våren 2009, men fryktet da at en krevende jobb og livet som småbarnsmamma ikke kunne kombineres med bloggen, slik at den måtte fases ut. Slik gikk det heldigvis ikke. Bloggingen ble mitt kreative prosjekt som ga mer energi enn det tok, til tross for at jeg brukte en stor del av min fritid på det. Og slik er det fortsatt.

Besøkstallene på bloggen økte jevnt og trutt, og etter hvert vokste også behovet for bedre funksjonalitet på bloggen. Jeg fikk hjelp av en av mine lesere til å redesigne bloggen og flytte den over på en annen plattform. Ny nettside ble lansert i januar 2011, og i desember samme år ble jeg tildelt prisen «Årets matgleder» under Det norske måltid i Stavanger (i konkurranse med Eyvind Hellstrøm og Bondens marked). Det var stor stas, skal jeg si dere!

Jeg har alltid elsket kokebøker og ønsket om å lage en egen kokebok ble etter hvert stort. Jeg så imidlertid at det ville bli vanskelig å få til så lenge jeg var i full jobb og småbarnsmor. Da jeg begynte å tjene penger på bloggen begynte jeg også å leke med tanken å søke delvis permisjon for å realisere bokdrømmen. Da bokkontrakten med Cappelen Damm var i boks søkte jeg 50% permisjon høsten 2012. Det ble likevel en utrolig hektisk tid, med 50% juristjobb, matlaging og fotografering på dagtid, og skriving på kveldene og nettene. Men hva gjør vel det når resultatet ble så bra? Trines mat er i dag trykt opp i 200 000 eksemplarer og er den mest solgte kokebok og faktabok de siste 10 år!

Suksessen med Trines mat gjorde at jeg søkte 100% permisjon fra juristjobben i januar 2014, for å kunne fokusere mer på matbloggen og familien. Det var ikke i mine villeste fantasier at jeg ikke skulle tilbake i stillingen min igjen, men slik ble det altså. Sommeren 2015 sa jeg opp jobben og vi innredet hybelleiligheten i underetasjen til et eget «matverksted». Samtidig etablerte jeg Trines mat as og ansatte meg selv med lønn den 12. hver måned og pensjonsordning. I august 2015 lanserte jeg Trines mat 2, som også har blitt en bestselger! Samme høst åpnet jeg også min egen YouTube-kanal (som av kapasitetsmessige årsaker dessverre ikke er blitt oppdatert de siste årene).

Det hendte også mye annet spennende i denne perioden, blant annet ble jeg kåret til Årets matblogger i både 2014 og 2016.

I 2017 markerte jeg bloggens 10 års jubileum med min tredje kokebok, Trine inviterer, som også ble en bestselger.

Trine inviterer

Dessverre ble jubileumsåret for øvrig preget av mye frustrasjon, utfordringer og lange dager i forbindelse med redesign av nettsiden og en leverandør som ikke leverte som avtalt. Jeg skal ikke si så mye mer om det enn at det var like før jeg la hele matbloggen på hylla og gikk tilbake til juristyrket igjen. Men, i desember kunne jeg endelig lansere ny nettside, med flere nye og praktiske funksjoner. Jeg inngikk samtidig et samarbeid med MENY som gjør at du kan bestille ingredienser til fleste oppskriftene mine og få dem levert på døra (hvis MENY leverer der du bor).

Nettavisen kåret sommeren 2017 de 25 mest innflytelsesrike på internett i Norge, og der dukket jammen jeg opp. I artikkelen står det blant annet:

«Det er mange måter vi kan bli påvirket på, men det vi spiser hver dag er uansett hvordan du snur på det en særdeles viktig del av det. Prøver du å søke på nesten hva som helst på Internett som er matrelatert vil Google raskt foreslå å fortsette søkestrengen med Trines matblogg. Trine var egentlig jurist i Utdanningsdirektoratet, men ble profesjonell blogger (og etter hvert forfatter) i 2014.» Les mer her.

 

I 2018 kunne jeg senke skuldrene litt, og ble kjempehappy da jeg blant annet ble kåret til «Årets business» under Vixen Influencer Awards, og i november fikk jeg prisen «Årets kvinnelige entreprenør» av Direktesalgsforbundet.

Jeg har også i denne perioden holdt en del foredrag, men det som gjorde mest inntrykk på meg var nok å komme «hjem» til Trondheim hvor ca. 550 møtte opp i Byhaven kjøpesenter etter stengetid, for å høre på meg!

Trine Trondheim torv

I 2019 kom min fjerde kokebok, Trines hverdagsmat, som også ble en bestselger. Vi feiret boken med et flott lanseringsarrangement, med blant annet minikonsert med Jørn Hoel og bokbad av Fridjof Nilsen (les mer her). Jeg hadde også en lanseringsmiddag og bokbad i Trondheim, og suppe og bokbad i Tromsø.

Lanseringsfesten Trines hverdagsmat

2020 begynte bra med juryens hederspris under Vixen Influencer Awards, med følgende begrunnelse:

 

«Det å bli en del av den norske folkesjelen er ikke alle forunt. Det er ikke mange i hver generasjon som blir en del av vårt felles språk – av det vi forholder oss til som en selvfølgelighet i hverdagen. Vinneren av juryens ærespris har gått fra å være en mulig kategorivinner i sin sjanger, år etter år, til på sett å vis å ha blitt hele kategorien. Det er få som har påvirket mer enn det denne personen har gjort over så lang tid. Hun har rett og slett påvirket dagliglivet til tusenvis av nordmenn – nemlig hva vi har på middagsbordet.» Det var utrolig gøy og overraskende!

Trine Årets hederspris Vixen

Deretter kom koronapandemien og nedstengning som gjorde at jeg måtte avlyse planlagte matreiser til Paris og Madrid, foredrag og middager, men jeg ble ikke arbeidsledig av den grunn. Besøkstallene på bloggen og henvendelsene økte siden «alle» var hjemme og lagde mat, og det ble derfor hektiske og lange dager likevel.

 

I september 2021 kom min femte kokebok, Trines kokebok for unge kokker – en kokebok for barn og unge som jeg har laget sammen med Mathias, og med litt hjelp av mine fem barnebarn. Boken er også blitt en bestselger med 23 000 i opplag, og har ligget på bestselgerlisten i 11 uker nå!

Trines kokebok for unge kokker

I oktober lanserte jeg Trines matkalender 2022, en månedskalender med sesongbaserte oppskrifter og QR-koder til relaterte oppskrifter på bloggen.

Trines matkalender 2022

Jeg har siden 2014 vært dommer i Det Norske Måltid, både som delfinaledommer og tre år som finaledommer. Det Norske Måltid er råvarenes “Oscarutdeling” og kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge. Konkurransen har som formål å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon – og det lykkes vi med! Jeg er utrolig stolt av å være en del av dette – og få jobbe sammen med noen av landets fremste kokker og andre flinke aktører innen mat og drikke.

Det norske måltid

Jeg har siden 2013 vært med å arrangere 13 fantastiske matreiser, til blant annet Beijing, Hong Kong, Marrakech, Lisboa, Piemonte, Nice og Trondheim. Du kan lese reisebrev fra turene her.

Hver fredag (med få unntak) sender jeg ut nyhetsbrev til mer enn 65 000 mottakere. Her får du blant annet en sniktitt på ukemenyen for den kommende uken, oppskrifter for sesongen, menyer og nyttige tips. Hvis du ikke har meldt deg på e-postlisten allerede kan du gjøre det her.

 

MEN, mitt hovedfokus er, og har alltid vært, Trines matblogg. Den oppdateres regelmessig med nye oppskrifter, ukemenyer, menyer, tips og triks. I løpet av 2021 hadde bloggen mer enn 37 millioner sidevisninger fordelt på mer enn 19 millioner økter! Det er helt utrolige tall, og jeg er veldig stolt og ydmyk over at så mange finner glede og nytte i det jeg deler.

Det har vært 15 fantastiske år og jeg har opplevd og oppnådd så utrolig mye. Jeg har lært så mye om mat og matlaging, nye teknikker, fotografering, og om det å være gründer med alt det innebærer. Jeg har reist mye og har fått venner for livet. Litt klisjeaktig kan jeg si at jeg lever drømmen jeg ikke visste at jeg hadde. Bloggen har helt fra begynnelsen vært et hjertebarn jeg har vært opptatt av å verne om, og jeg har hele tiden hatt klare visjoner og vært lojal mot disse, alltid. Jeg tror det er her noe av kjernen til suksessen ligger.

 

Men, mest av alt dreier det seg iherdig jobbing over lang tid. Jeg har lagt ned utrolig mange arbeidstimer i bloggen, og jeg kan aldri ta helt fri. Det å være matblogger er ikke bare å fotografere middagen og legge den ut på bloggen. Det er så mye som dere lesere ikke ser, som tar mye av tiden min. Det skal planlegges, handles, testes, tilberedes og smakes, styles, fotograferes, ryddes, vaskes, skrives og redigeres. Også er det alle e-postene, spørsmålene, meldingene, tekniske utfordringer og alt det som hører med å drive for seg selv. Innholdet på Trines matblogg er det nemlig bare jeg som står bak.

 

Men, jeg har heldigvis noen fine samarbeidsparter som tar seg av andre oppgaver. Aller Social Club som skaffer og forvalter mesteparten av de kommersielle avtalene mine, Cappelen Damm som jeg samarbeider med om kokebøkene mine, Kodeks og Syse som tar seg av teknisk utvikling og drift av bloggen, Kinareiser/ByK som arrangerer matreisene mine, Almanakkforlaget som jeg lager matkalenderen sammen og regnskapsføreren min som sørger for at regnskap og slikt er i orden.

 

Å drive Trines matblogg har heller ikke vært mulig uten samarbeid og støtte fra kommersielle aktører. Jeg har alltid lagt vekt på å kun samarbeide med seriøse aktører innen mat og drikke, og at jeg kun ønsker å promotere varer og tjenester jeg selv har testet og kan anbefale til mine lesere. Dette er et prinsipp jeg fortsatt holder på, og siden den gang har jeg bygd opp en merkevare som jeg i dag er veldig stolt av.

 

Jeg har også vært mye i media i løpet av disse 15 årene, du finner de fleste artiklene samlet her. Tilbakeblikk på tidligere år finner du samlet her.

 

Det har vært og er en fantastisk reise. Min «ledestjerne» på denne reisen har alltid vært gleden over god mat, og ikke minst gleden over å dele den med andre.

Tusen, tusen takk til barn og familie, venner, kollegaer, samarbeidsparter og oppdragsgivere for støtte, hjelp og heiarop underveis på denne fantastiske reisen. Og ikke minst vil jeg takke min kjære Viggo som tålmodig har levd med bloggen i 15 av våre 18 år sammen! Det har blitt en del oppvask på han, for å si det sånn.

 

Til slutt vil jeg takke deg for at du har fulgt meg så langt – jeg håper du blir med videre på reisen min også, for jeg har ikke tenkt å gi meg riktig enda!

 

HURRA!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Gratulerer så mye, tror jeg har fulgt deg nesten hele tiden. Imponert over hva du får til.Og takk for mange fine oppskrifter,skal feire deg med en biscotti.

 2. Wow, for en meritt liste og så mye som har skjedd på 15 år. Du kan virkelig være stolt! Jeg er så takknemlig for bloggen din. Den har gitt meg både glede og mestring på kjøkkenet. Det her aldri vert et spørsmål om hvor en finner oppskrift, hos Trine vel. Takk for matglede og oppskrifter❤️

 3. Tusen takk for maten ! Jeg har fulgt deg i (nesten) alle år. Du reddet meg og familien ut av Toro-hverdagen, og aldri har jeg opplevd at noen har sagt «liker ikke» til maten. Fantastisk mange gode oppskrifter, enkle å følge og delikate og fristende bilder. Jeg henger med videre og gleder meg til alle nye retter!

 4. Gratulerer med 15 år!! Og jeg har fulgt deg tett, og stille, fra 2008. Tusen takk for alle gode oppskrifter, tips og inspirasjon!! For en fantastisk jobb du har lagt ned i en blogg som oser av troverdighet og er så tillitsvekkende!
  Alle gode retter familie og venner har fått glede av! Og når de lurer… «Den er fra Trine selvfølgelig!!» -min venn på nettet

 5. Gratulerer så masse med 15 år Trine !! Du er rå . Har fulgt bloggen din i veldig mange år og oppskrifter fra Trine er veletablert i familien.. Gleder meg til å følge deg videre og få både ny og gammel inspirasjon til fantastisk god mat

 6. Hipp Hipp Hurra for deg. Masse god, morsom og enkel mat har jeg lært gjennom disse årene, og er stadig innom for flere ideer❤️
  Tusen takk for at det er dette du har lyst til

 7. Heia..Gratulerer med 15 år Trine..Du er ukens høydepunkt, her i huset planlegges det mange middagsforslag gjennom uken, som jeg får på Mail hver helg fra deg..

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste