taco

Etter en lang sommerferie (og en enda lengre nedstengning) er det godt å kunne samle familie og venner rundt bordet igjen. Hva med å sette tex-mex på bordet denne gangen? Taco er ypperlig delemat og perfekt å servere til mange. Dersom dere er mange til bords kan dere eventuelt fordele oppgavene og ta med en tacorett/tilbehør hver (eller lage maten sammen). Her er mitt forslag til meny (klikk på bildene for å komme til oppskriftene) – med spennende vintips fra Sara.

 

# FORRETT #

 

Vi starter med ceviche med reker til forrett, en fargerik og smakfull munnfull som får smaksløkene dine til å juble.

Ceviche med reker

Vintips: Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2020 (Tyskland), pris: kr 154 (Varenr: 1342301). Smakene som dominerer i denne eksotiske, peruanske retten er fremfor alt lime, koriander, chili og reke. Med andre ord: skikkelig friske og tydelige smaker. Her bør vi ha en vin som smaker mye og som har minst like høyt nivå av friskhet som selve retten. Om vinen i tillegg har en ørliten restsødme som kan matche chilien, er vi i mål. Ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt – hvitvin på rieslingdruen er for meg det soleklart beste valget til ceviche. Kühling-Gillot er en strålende rieslingprodusent som bestandig leverer skikkelig saftige viner med livlig friskhet. Her er alt på plass, dette er hånd-i-hanske-match!

 

 

# HOVEDRETT #

 

Etterpå kommer hovedretten på bordet, som er fajitas med biffkjøtt, mango- opp habanerosalsa og annet godt tilbehør. Kjøttet stekes slik du vil ha det, og toppes med tilbehør etter smak og behag. Ønsker du annet tilbehør kan du ta en titt her hvor jeg har samlet oppskriftene på det beste tilbehøret. Server gjerne ulike tex-mex-retter sammen, alle tex-mex-oppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Fajitas med biffkjøtt

Vintips: San Huberto Bonarda 2019 (Argentina), Pris: kr 195 (varenr: 12271201). Med mat som dette må vi til sør-Amerika. Mange forbinder nok rødvin fra Argentina med malbec-druen, og det er helt riktig – argentinerne er gode på malbec. Men har du hørt om bonarda? Bonarda er en annen rødvinsdrue som det dyrkes mye av her. Vinene er ikke like mørke, kraftige og tanninrike som malbecene og er derfor et strålende valg til texmex. Denne er leskende, fruktig og ikke for heftig. Her får solmoden og sødmefull fruktighet leke seg med smaksrikt krydder. Bli kjent med en ny drue – kanskje er bonarda din nye tacofavoritt? 

 

 

# DESSERT #

 

Som en søt (og litt syrlig) avslutning vil jeg anbefale key lime pie. Den er alltid populær når den kommer på bordet. Du kan lage den som en stor pai eller flere små. Desserten kan gjerne lages ferdig dagen før den skal serveres.

Vintips: Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2017 (Ungarn), pris: kr 178 (varenr: 1471302). Søtt trenger søtt og syre trenger syre – sånn er det i mat-og vinverden. De søte vinene fra Ungarn er for mange ukjente perler – her har de laget toppkvalitets dessertvin i mange hundre år. Til Key Lime Pie kan jeg nesten ikke tenke meg noe deiligere enn en avkjølt, søt og frisk Tokaji. Late harvest betyr sen innhøstning og dette sørger for at druene oppnår full modning før de skal bli til vin, med et høyt sukkernivå. Denne smaker intenst av sitrus, honning og tørket aprikos. Dette er en match jeg ofte vender tilbake til, håper du liker den like godt som meg. 

 

 

Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er sommelier med mer enn 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon, og har skrevet flere vinbøker. Hun holder også vinkurs og lager podcast om vin, og til høsten kommer hun med eget program om vin på Matkanalen.

 

VELBEKOMME!

 

Lyst på flere menyforslag? Sjekk gjerne ut de øvrige menyene i serien «månedens treretters«. Ellers finnes det allerede mange gode tips under kategorien «meny«. Alle vintipsene fra Sara finner du samlet her

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste