Her går det hurra-meg-rundt for tiden, for nå er det bare fem dager til jeg har deadline på innhold og bilder til min tredje kokebok, "Trine inviterer". Det er godt å se slutten på "produksjonsfasen", men det er også starten med designfasen hvor jeg også aktivt skal være med - og som vil vare til boken sendes til trykkeriet i begynnelsen av juli. Og sånn går no dagan...

Som dere skjønner har jeg jobbet masse på kjøkkenet den siste tiden selv om det har vært relativt stille her på bloggen. Jeg tenkte derfor at jeg skulle gi dere en liten smakebit fra den nye kokeboken, nemlig oppskrift på Key lime pie. Key lime pie er en syrlig og smakfull pai med opphav i Florida. I originaloppskriften benyttes det key lime, men siden det ikke er å oppdrive her benyttes lime istedet. Godt blir det uansett! Du kan lage en stor pai eller flere små, det er opp til deg. 

Ingredienser

KJEKSBUNN

300 g digestivekjeks eller annen havrekjeks
150 g smør , smeltet
2 ss brunt sukker

LIMEFYLL

4 lime
4 eggeplommer
1 boks søt kondensmelk (400 g)

DEKOR

3 dl kremfløte
1/2 ts sukker
1/2 vaniljestang
1 lime

SLIK GJØR DU

Denne paien kan du enten lage i en rund springform/paiform (20-22 cm i diameter) eller 8 porsjonsformer (7-8 cm i diameter).

Kle springformen med bakepapir i bunnen og en remse rundt kanten, eller smør pai-/porsjonsformene med litt nøytral olje eller smeltet smør. Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme.

Ha kjeks og sukker i en kjøkkenmaskin med kniver og kjør til en jevn masse. Tilsett smeltet smør og rør godt sammen. Fordel deigen i formen(e) (ca. 4 cm oppover kanten dersom du benytter springform). Det er viktig at du fordeler den jevnt utover og trykker den godt inntil formen(e). Stekes på midterste rille i 10-12 minutter hvis du benytter pai-/springform, eller 8-10 minutter dersom du benytter porsjonsformer. Bunnen(e) skal nå ha tatt litt farge, men skal ikke være helt faste enda. La bunnen(e) avkjøles på rist mens du lager fyllet.

Vask 2 lime i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det grønne) fint med et zesterjern eller lignende, og legg til side. Del deretter limen i to og press ut saften. Press også ut saften av de to resterende limene. (Dvs. at du skal bruke saften fra 4 lime og revet skall fra kun 2 av disse.) Du skal nå ha ca. 1 ½ dl limesaft.

Ha eggeplommene i en bolle og pisk godt sammen. Tilsett kondensert melk og rør til alt er godt blandet. Ha deretter i limesaft og skall og rør sammen. La blandingen stå å trekke i ca. 10 minutter og sil den deretter (kan utelates). Ha blandingen i paiskallet/paiskallene og stek på midterste rille (fortsatt 175 grader) i 15-20 minutter (pai-/springform) eller 10-12 minutter (porsjonsformer). Paien er ferdig når den har en fast hinne oppå, men fortsatt er bløt inni. Avkjøl paien helt på rist, og sett den deretter i kjøleskapet i minst 2 timer før servering.

Rett før servering pisker du kremfløte, sukker og frøene fra vaniljestangen til en myk krem som du fordeler oppå paien(e). Dekorer med revet limeskall eller tynne limeskiver, og server paien umiddelbart.

TIPS

 • I denne paien må du benytte søt kondensert melk, som er en tykk, gulaktig og kremete melk som fås på hermetikkboks (i velassorterte dagligvarebutikker, som regel plassert ved andre bakevarer). Du kan ikke benytte Vikingmelk, som er usøtet og har en tynnere konsistens.
 • Paien kan gjerne lages dagen før den skal serveres, men bør da oppbevares tildekket i kjøleskapet. Den er holdbar i kjøleskapet 3-4 dager.
 • Med eggehvitene du får til overs kan du for eksempel lage marengslokk til paien, eventuelt pikekyss, pavlova/minipavlova.

VINTIPS (fra Sara Døscher)

 • Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2017 (Ungarn), pris: kr 178 (varenr: 1471302). Søtt trenger søtt og syre trenger syre – sånn er det i mat-og vinverden. De søte vinene fra Ungarn er for mange ukjente perler – her har de laget toppkvalitets dessertvin i mange hundre år. Til Key Lime Pie kan jeg nesten ikke tenke meg noe deiligere enn en avkjølt, søt og frisk Tokaji. Late harvest betyr sen innhøstning og dette sørger for at druene oppnår full modning før de skal bli til vin, med et høyt sukkernivå. Denne smaker intenst av sitrus, honning og tørket aprikos. Dette er en match jeg ofte vender tilbake til, håper du liker den like godt som meg. 

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne har jeg venta på!! Spist den mye i USA!! Hvor får man tak i søt kondensmelk? Hva er det?
  Hilsen Kristin

 2. Lager man paien helt ferdig og så tar på marengslokk og setter den tilbake i ovnen?
  Resten blir ikke svidd da?

 3. Jeg har nettopp laget denne, beste paien ever <3 Så frisk og syrlig godt med kontrasten av krem. Denne skal lages flere ganger. Jeg valgte å lage den i porsjon:)

 4. Hvilken type kondensert melk brukes? På min Menybutikk fins kun usøtet Viking kondensert melk. Jacobs har en annen type (tror den var utenlandsk fra Nestlé). Var veldig dyr og virket karamellisert.

 5. Hei, denne har jeg laget en gang og den er fantastisk god! Skal nå lage den for å ta med på jobb, og både krem og marengs blir veldig upraktisk. Har du en ide til en alternativ topping/tilbehør? Vaniljekrem??

 6. Hei! Det står at limefyllet skal stå å trekke. Kanskje et dumt spørsmål, men jeg spør for sikkerhets skyld likevel. Vil det si at fyllet skal stå å trekke på varmen?

 7. Hei!
  Noen som har prøvd å lage kjeksbunn som i denne oppskriften, men med melkefritt smør?
  Vil den bli like «hard» og crunchy som med vanlig smør?

 8. Kan du bruke noe annet enn søt kondensert melk for det er veldig dyrt. Kan du kanskje bruke gjelantin, og hvor mange skal du ha da?

 9. Ser at flere har spurt uten å få svar! Hvis man vil lage marengslokk, skal man da sette paien inn igjen i ovnen eller skal man bare ta på marengs før man steker paien?:)

 10. Marengstopp på denne: anbefaler å bruke gassbrenner Helst rett før servering.
  I ovn: ferdig stekt pai -> fordel marengs oppå, settes inn i forvarmet ovn på grillfunksjon øverst i ovnen (240 grader) og følg kontinuerlig med underveis, for å unngå å “svi” marengstoppen.

 11. Går det å bruke fløte? Kjenner meg litt skeptisk til kondensert melk, som er et kunstig produkt.

  1. Nei, du kan ikke erstatte kondensert melk med fløte. Søtet kondensert melk er helmelk hvor en del av vanninnholdet er fjernet uten at melkens kvalitet eller næringsverdi endres nevneverdig. I tillegg er det tilsatt store mengder sukker. Dersom du ikke ønsker å bruke kondensert melk bør du nok finne en annen oppskrift. 🙂

   1. Det ble superbra! Veldig godt. Enda jeg hadde oversett kjøletiden, så måtte ta 30 min i fryseren istedet… servert i posjonsformer med spiselige blomster til pynt og mövenpick vanilje… Setter veldig pris på dine oppskrifter, de leverer alltid

   1. Hei, gleder meg til å prøve denne oppskriften! Jeg lurer også på om det går bra å lage disse på forhånd og så fryse dem? 🙂

 12. Og jeg lurte på om bunnene skal ut av formen før steking med fyllet? Fordi du sier: La bunnen(e) avkjøles på rist mens du lager fyllet.
  Gleder meg til å lage denne, min mor lagde ofte Lime Pie, og de var himmelske. Men jeg skaffet meg aldri oppskriften

  1. Paibunnen(e) skal være i formen mens de avkjøles, og når de skal etterstekes med limefyllet. Dersom du tar den/de ut umiddelbart etter steking så vil de nok smuldre opp og ikke holde på limefyllet.

   Lykke til!

 13. Hei

  Jeg lurer på om det er mulig å bake denne paien i en “vanlig” kakeform? Altså ikke keramikk.

  1. Det kan hende at deigen vil sige ned ved bruk av vanlig springform. Du må i så fall sette formen i kjøleskapet en times tid før du steker paiskallet, og deretter benytte rikelig med bønner/erter når du forsteker paiskallet

 14. Nydelig pai, også så lettvint! Takk for super oppskrift, jeg serverte med italiensk marengs i stedet for krem, og ble samtidig kvitt eggehvitene, det ble helt nydelig..

 15. Tusen takk for en fantastisk oppskrift. Første gang jeg prøver noe jeg ikke har prøvd før men dette ble så bra. Til og med svigermor forsynte seg to ganger og ville ha den igjen på bursdagen sin i september.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste