17. MAI-MENYEN – GAZPACHO, KALVEFILET & ISKAKE
Har du middagsmenyen til 17. mai klar? Hvis ikke så kan jeg anbefale denne fargerike treretters menyen med gazpacho, helstekt kalvefilet – og en iskake med marengs og friske bær. Med på kjøpet får du spennende og boblende vintips fra Sara. (Klikk på bildene for å komme til oppskriftene.)
# FORRETT #
Vi starter med gazpacho med reker – en kjapp, enkel og smakfull kald tomat- og grønnsakssuppe som du gjerne kan lage dagen før. Nyrensede reker smaker nydelig til denne suppen.
Tomat og sitron gir gazpacho sin karakteristiske syrlighet og denne sommersuppen fortjener selskap av en tørr, frisk, ungdommelig vin. Selv velger spanjolene gjerne rosa cava til sin gazpacho. Denne vinen «veier» like mye i munnen som suppen, og likevekt er viktig – da blir både vin og suppe glade! Dette er også en visuelt vakker kombinasjon, men fremfor alt er det vinens smak av rips, jordbær og vannmelon som finner sin venn i suppens hovedingrediens: tomaten.
#HOVEDRETT #
Hva med helstekt, saftig kalvefilet med kaperssaus til hovedrett? Bruk steketermometer slik at du får kjøttet perfekt stekt. Som tilbehør anbefaler jeg en lun salat med asparges, spinat og rødløk, samt ovnsbakte småpoteter. Yummy!
Pris: kr 269,90 (varenummer: 11570501
Visste du at Bordeaux lager noen av de beste hvitvinene i verden? De har alt for lenge stått i skyggen av de røde, og det syns jeg vi bør gjøre noe med. De er rett og slett strålende matviner med flott fylde, konsentrasjon og moden fruktighet. For kalv, kapers, spinat og asparges er råvarer med mye personlighet og smak. Til en slik komposisjon er det mange viner som vil bukke under og rett og slett ikke takle alle smakene på tallerkenen. Målet er jo at vin skal løfte mat og at mat skal løfte vin. En fatlagret hvit Bordeaux som denne er alt både du og denne retten behøver.
# DESSERT #
Som en søt avslutning passer det godt med iskake med marengs og friske bær. Ikke bare er den en fryd for gane og øyne – den kan også lages flere dager før den skal serveres, og det er slett ikke å forakte. Til denne iskaken starter du med en marengsbunn, og eggeplommene du får til overs benyttes i iskremen som skal fylles oppi marengsbunnen. En kjær favoritt hjemme hos oss, kombinasjonen søt marengs, syrlige bær og myk iskrem er nemlig magisk!
Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er sommelier med mer enn 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon, og har skrevet flere vinbøker. Hun holder også vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.
VELBEKOMME!
Lyst på flere menyforslag? Alle 17. mai-menyene finner du samlet her. Sjekk gjerne også ut de øvrige menyene på bloggen her. Alle vintipsene fra Sara finner du samlet her.