Det er påskeferie og mange av oss ønsker å kose oss litt ekstra. Her er mine tips til en matglad påske.

 

FROKOST

I påsken går det stort sett i eltefri bakst. Jeg pleier å lage deigen på kvelden, bretter og steker før eller etter frokost. Det blir etter hvert en rutine. Jeg lager ulike varianter, slik som landbrød med havre og linfrøhalvgrovt speltbrød eller eltefrie rundstykker. Alle eltefrie oppskrifter finner du samlet her. Vei gjerne opp de tørre ingrediensene hjemme og ha i en plastpose, for så å røre ut dette med riktig mengde vann, så slipper du å dra på ulike melsorter når du skal på hytta, for eksempel. Ønsker du rykende fersk bakst til frokost uten å måtte stå opp i otta kan du lage kaldhevede 4-korns rundstykker kvelden før, som får heve i kjøleskapet over natten – og stekes rett før frokost. I påsken spiser vi litt mer egg enn ellers i året, slik som for eksempel påskecocotte, egg med bacon, asparges og tomat eller egg i bacon. Det er litt av en påskefrokost det, sammen med Viggo Valle og Påskelabyrinten på radioen.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR!

I tursekken har vi ofte med granolabars. Og er det solveggen som kaller lager vi gjerne en termos med varm sjokolade eller sjokoladekaffe. Pizzasnurrer og fylte horn er alltid populært, enten man nyter lunsjen ute på tur eller hjemme/på hytta. Hos oss blir det ikke ordentlig påske før vi har stekt og kost oss med vafler utendørs. Oppskrift på deilige vafler finner du her og her. Ønsker du en sunnere vaffeloppskrift anbefaler jeg fullkornsvafler, og vaffelrøre som eventuelt blir til overs kan gjerne stekes til frokost dagen etter.

MIDDAG

Påskemiddagene serveres ofte i gryte eller form. Gryteretter, bacalao eller Shepherds pie er populære retter – deilig slowfood som lager seg selv mens jeg gjør andre ting enn å henge på kjøkkenet. Dersom mafiagjengen min kommer på besøk må vi ofte ta frem langpannen og fylle opp med for eksempel kylling og chorizo. Lam hører selvsagt påsken til, som for eksempel lammeskankerlammefilet, lammestek eller lammecarre – med godt tilbehør, selvsagt. Alle lammerettene på bloggen finner du samlet her. Ønsker du tips til treretters middag kan du klikke deg inn her.

 

DESSERT

Dessert hører med som et søtt punktum til et god middag, men det må gjøres enkelt. Panna cotta er her et godt valg, spesielt hvis dere er mange til bords. Som tilbehør kan det for eksempel serveres en saus basert på frosne bær, pasjonsfrukt eller appelsiner (se alle variantene her). Eller kanskje sjokolademousse med friske bær frister mer? I stedet for dessert lager jeg ofte heller en kake som vi koser oss med til kaffen, noen timer etter at middagen har fått synke ned. En syrlig sitronterte, brownie med appelsinsirup og appelsinsalat og blåbærruter er tre av favorittene.

KAFFEKOS

Hjemmelaget kjeks, som for eksempel havrekjeks med sjokolade og appelsin smaker godt til kaffen enten den nytes i skiløypa, foran peisen eller hjemme. Ha gjerne en rull med deig i fryseren slik at du kan steke opp et brett kjeks når behovet melder seg. Søt gjærbakst hører selvsagt påsken til, hva med skolebrød, brunsviger eller sjokoladeknuter? Alle bolleoppskriftene finner du samlet her.

KVELDS/SNACKS

Etter en litt lettere middag blir jeg ofte fysen på noe godt til kvelds, og tyr da gjerne til en god ost med tilbehør. Mitt eltefrie nøttebrød eller eltefrie rugrundstykker med valnøtter er et must i en slik sammenheng, sammen med chilimarmelade, fikenmarmelade, valnøtter og honning – og gjerne litt portvin. Hjemmebakte frøknekkebrød smaker også godt til et slikt ostemåltid. Eller alene, sammen med litt smør, brunost og et stort krus med te. Og med fyr på peisen. Sånn, det var noen av mine påskefavoritter – du finner alle samlet her.

 

Har du noen påskefavoritter? Del dem gjerne i kommentarfeltet.

 

Ha en fin og matglad påske!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste