Det er høysesong for lystige venne- og familielag og da har en gjerne lyst til å lage noe ekstra godt uten at det blir så alt for mye styr. Eller kanskje du skal trå til med en romantisk middag for to? Mange har etterspurt menyer med vintips. Jeg har her satt sammen en fireretters meny hvor du kan velge mellom fisk eller kjøtt til hovedrett. Når du serverer flere retter er det viktig at du ikke serverer for store porsjoner av hver rett, for husk at gjestene skal være mette før etter at desserten er inntatt.

FORRETT

Til forrett har jeg valgt en deilig vegetarisk rett med italienske aner, og som er en fryd for både øyne og gane. Bruk tomater og mozzarella av god kvalitet, for retten blir ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine. Dette er også en enkel og rask rett å lage, og det er jo slett ikke å forrakte (klikk på bildet for å komme til oppskriften).

Vintips: Oppskriften er hentet fra 33 uforglemmelige måltider, og det anbefales her en Soave Classico fra Veneto til denne retten.

HOVEDRETT

Til hovedrett har jeg valgt breiflabb, som omtales som havets indrefilet. Den serveres med en smaksrik tomatolje, sautert spinat og ovnsbakte poteter. Dette er en rett med “vann-i-munnen-garanti”. Her kan du gjøre det meste klart på forhånd, slik at du kan steke fisken og sautere spinaten etter at forretten er inntatt (klikk på bildet for å komme til oppskriften)!

Pannestekt breiflabb med tomatolje, sautert spinat og ovnsbakte poteter

 

Vintips: En venn anbefaler Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2010 til denne retten, og ut fra hva matbloggerkollega Espen skriver på sin matblogg Heia Mat virker dette å være en vin det kan være verdt å teste ut uansett.

Ønsker du heller å servere kjøtt til hovedrett kan jeg for eksempel anbefale lammefilet med rotfruktgrateng og rødvinssaus, (som i stor grad kan forberedes på forhånd), med den nydelige rødvinen Selvapiana Chianti Rufina 2010 til.

Lammefilet med rotfruktgrateng, smørstekte kantareller og rødvinssaus

 

MELLOMRETT

Ost er også en sikker vinner i et lystig lag, og siden vi har startet forsiktig med en vegetarisk forrett etterfulgt av for eksempel et lett fiskemåltid, passer det godt å servere en et par gode oster. Velg oster du selv liker, og ha enkelt tilbehør til. Det er ofte ikke så mye som skal til (klikk på bildet for å komme til oppskriften).

Ovnsbakte fiken med ost

 

Vintips: Jeg elsker portvin til ost, og ender som regel opp med det. Til ostene du ser på dette bildet ble jeg anbefalt sherry, men det falt ikke i smak for min del. Spør på vinmonopolet for å få tips om vin som passer til de ostene du har valgt.

DESSERT

Til dessert har jeg valgt sjokolademousse med pasjonsfrukt og jordbær. Siden osten er ganske mektig er det avgjørende at du ikke lager for rause porsjoner. Pasjonsfrukt og jordbær kan for eksempel fint byttes ut med clementiner eller annen frukt/bær. Sjokolademoussen kan lages dagen før og dekkes med plastfolie (klikk på bildet for å komme til oppskriften).

Sjokolademousse med pasjonsfrukt og jordbær

 

Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hva slags vinanbefaling jeg skal gi her, om jeg skal gå for rødvinen Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2008, sterkvinen Mas Amiel 2009 eller den rosa og lett musserende Brachetto Nivasco 2010. Ellers smaker den også godt med en godt brygget espresso til.

Jeg håper dette kan være til inspirasjon. Ellers er det søke- og arkivfunksjoner på bloggen som gjør at du fint kan sette sammen en meny på egen hånd, noe jeg har forklart nærmere her. Når det gjelder vintipsene her, og ellers på bloggen, vil jeg presisere at jeg slett ikke er noen vinkjenner, utover at jeg er glad i god vin til god mat. Jeg spør som regel på Vinmonopolet når jeg skal lage en rett, og synes jeg det er en god match så hender det at jeg legger det inn i innlegget.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine
  Takk for tips til 4 retters – det ser helt nydelig ut! 🙂
  Er det lov å spørre hvor du har kjøpt de firkantede tallerknene (både til fiskeretten og osteretten)? Noe spesielt merke?
  Jeg hadde storfamilie på 3-retters middag forrige helg og brukte oppskriver fra bloggen din – til stor suksess. Og da spredte jeg samtidig info om bloggen din videre.

  Mvh
  Trine

 2. Fireretters førjulsmeny fungerte 31. mai også! 😉 Jeg valgte varianten med breiflabb og den gjorde stor suksess 🙂 Takk for flott tips til meny og tilhørende vin! Og takk for alle andre gode oppskrifter og tips du deler med deg i den fantastiske bloggen din! Mvh Astrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste