Tilslørte bondepiker er en gammel klassiker, som her har fått en litt annerledes vri. Kavringen er byttet ut med sprøstekte karamelliserte kjeks, kremen er byttet ut med myk vaniljeis og det hele toppes med nydelig eplekaramell. En kjempegod dessert for mørke høstdager og setter et velsmakende punktum etter en av høstens kjøttretter, med feks lam eller vilt. Til fire porsjoner trenger du omtrent:

Eplesirup

 • 3 ss sukker
 • 2 dl eplemost (eventuelt 1 dl eplemost + 1 dl eplebrennevin)

La sukkeret smelte i en varm stekepanne til det skifter farge og blir karamellisert. Pass på at sukkeret ikke blir brent. Tilsett væsken og rør godt sammen. La blandingen reduseres til du har ca ½ dl eplesirup. Ha den avkjølte sirupen på et lite glass med lokk  og oppbevar i kjøleskapet. Blandingen kan oppbevares i flere måneder, så lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang.

Kjekssmuler

 • 6 usøtete havrekjeks (for eksempel Kornmo)
 • 2 ss sukker
 • 1 ss smør

Knus kjeksene (i kjøkkenmaskin med kniver eller putt dem i en pose og slå på den med et kjevle eller hopp på den). Ha kjekssmulene sammen med sukker og smør i en stekepanne, og rør med jevne mellomrom. Kjekssmulene er ferdige når de er gylne.  La smulene avkjøles på litt kjøkkenpapir slik at overflødig fett absorberes. Dette kan forberedes i god tid før desserten skal serveres.

Stekte eplebåter

 • 2 epler
 • 2 ss sukker
 • 1 ss smør
 • 1 ts malt kanel

Skrell eplene og stikk ut kjernehusene. Del hvert eple i 8 båter. Ha sukkeret oppi en varm stekepanne og tilsett eplebåter, smør og kanel idet sukkeret begynner å smelte. Rør forsiktig i pannen og rist lett på den, slik at eplene blir stekt på alle sider, i ca 1 minutt. Skru av platen og la eplebåtene stå å trekke i et par minutter til eplebåtene er møre og fine. Avkjøl.

Tilbehør

 • 4 kuler myk vaniljeis (eller stivpisket creme fraiche)

Anrett desserten i glass eller dessertskåler. Begynn med kjekssmulene, og legg eplebåter og iskrem lagvis med kjekssmuler mellom lagene. Isen kan eventuelt erstattes med stivpisket creme fraiche (tilsatt bittelitt ekte vaniljesukker). Topp det hele med 1-2 ss eplesirup.

Serveres og nytes umiddelbart, gjerne med en god kopp kaffe til.

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg hentet fra Øyvind Hjelles kokebok Gourmet for begynnere, se nærmere omtale av boka her.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei.
  Er titt og ofte inne på bloggen din, det er bare en ting å si om den: Fantastisk.Epledesserten du presenterer i dag ser knallgod ut og skal utprøves. Vi har en stor eplegård, så mat med epler er en gjenganger her i gården. Vil prøve dagens dessert også med krem, da jeg ofte synes at is kan ta luven fra en ellers søt dessert:-)

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Epledesserten er kjempegod, og smaker selvsagt også godt med stivpisket kremfløte eller creme fraiche. Ellers kommer det flere spennende epleoppskrifter de kommende dagene, så hyggelig om du henger med videre.

 2. Jeg lagde denne til dessert på lørdag- 10 åringens kommentar var – dette smakte himmelsk- kan vi ha det engang i uken.

 3. Lagets 3 retters middag idag med oppskriftene fra bloggen din idag og med denne til dessert. Kjempe god og rask og enkle.

  Jeg brukte Creme fraiche, lurte på hvordan du pisker den? Jeg brukte miksmaster, men syns den ble mer tynnflytende av det. Men det smakte veldig godt uansett:)

 4. Bruker bloggen din mye, takk for flotte tips. Tilbrakt «tilslørte bondepiker» til islandske venninner som kjenner ikke til den norske tradisjonelle desserten. Serverte den med ekta vaniljeis, helt nydelig. Gutten min fikk spennende oppgave å lage og severe retten 🙂

 5. Serverte denne etter middagen i går kveld – utrolig deilig 🙂 Masse god-lyder rundt bordet når gjestene spise den! Laget alt ferdig tidlig på dagen (varmet eplebitene litegrann i ovnen rett før servering) så det var en kjempegod dessert som krever veldig lite tid på kjøkkenet når gjestene venter. Blir garantert laget igjen!

 6. Lager noe fra sidene dine hver eneste uke og det er stor suksess hver gang. Epledesserten var litt mer jobb enn planlagt, men bevares så GOD. Serverte den i selskap i helgen, med creme fraiche og det var en stor suksess. Skal planlegge bedre neste gang slik at alt er laget klart i good tid før gjestene kommer. Takk for en kjempeside med utrolig mye flott inspirasjon.

 7. Hei Trine?
  Bør eplene være varme til «tilslørte bondepiker»
  Det så fantastisk godt ut og jeg tenkte lage det til 12 stk. Da lurte jeg på om alt kan være klart eller om eplene må varmes rett før.?

 8. God variant av en klassiker 🙂 Men hvorfor havrekjeks og forslag om Kornmo, som ikke inneholder havre? Det har vi lurt på her i huset :F

 9. Ser veldig godt ut! Jeg lurer på om eplene skal være varme ved dandering/servering? Og kan oppskriften tilberedes i god tid før servering, dvs noen timer før, inkl eplene (og kan i så fall eplene bare varmes raskt i fmt dandering i glass/skåler?).

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste