* Eltefrie rundstykker med durumhvete *
Jeg er inne i en periode hvor jeg nesten bare baker eltefrie rundstykker, enten det er som tilbehør til middag eller til frokost/lunsj. Deigen røres raskt sammen kvelden før og får heve over natten, før den på morgenen «brettes», etterheves, skjæres opp – og stekes. Enkelt og utrolig godt!
Disse rundstykkene er blant annet laget av durumhvete, som er en hvetesort som ofte benyttes i pasta og i italienske brødsorter som foccacia og ciabatta. Får du ikke tak i durumhvete kan du fint erstatte dette med vanlig hvetemel. Til ca 8-10 rundstykker trenger du:
- 3 dl kaldt vann
- ca. 5 g fersk gjær (eller 1/4 ts tørrgjær)
- 300 g hvetemel
- 90-100 g durumhvete
- 1 ts salt
Rør ut gjæren i vannet (ja, det stemmer at det bare skal være 5 gram), og tilsett deretter alle ingrediensene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (ca 8 timer eller lengre).
Strø godt med mel på bakebordet (legg gjerne et bakepapir på benken og ha melet oppå) og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Strø litt durumhvete over.
La deigen etterheve på bakebordet i ca 40 minutter. Sett samtidig ovnen på 275 grader og sett et bakebrett i ovnen. Rundstykkene blir best om de stekes på en stekeplate (eller bakestein) som allerede er oppvarmet.
Del deigpølsen i 8-10 omtrent like store biter. Plasser rundstykkene på det oppvarmede brettet (som verken skal smøres eller kles med bakepepir) og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek rundstykkene i 11-13 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.
Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren. La rundstykkene tine og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.
(Nydelige, eltefrie rugrundstykker med solsikkekjerner finner du oppskrift på her.)
Enjoy!
Kan man røre sammen deigen på kvelden, la den stå i kjøleskap over natten, så ta den ut om morgenen og la den heve i romtemperatur 8-10 timer?
Jeg har ikke prøvd det, men har latt eltefrie brød heve i romtemperatur i opptil 24 timer. Jeg tror jeg ville ha droppet oppholdet i kjøleskapet og heller la deigen heve disse timene i romtemperatur.
Takk for svar, da prøver jeg det.
Jeg greide å lese feil og hadde deigen i kjøleskapet over natten. Tok den ut om morgen og lot den stå ute i romtemp. nesten en hel dag… De ble nydelige!! 🙂
Så kjempe gode ut, 🙂
Disse skal prøves! 😀 ser ut som di kan være nydelige til en god høstsuppe 🙂
Oi, disse så gode ut. Kanskje jeg får lurt gubben til å prøve de? 😉
Ser at du skriver at du skal «brette» deigen etter den har hevet i 8 timer. Hva mener du med det? Skjønner ikke helt. Jeg har bare lagt den ut i en lang og litt bre «pølse» slik at det ser ut som på bildet ovenfor når deigen er delt opp i biter 🙂
Prøvkjørte en deig som hevet ca 20 timer. De ble kjempe gode, så jeg satte en ny deig i går kveld, som skal serveres ved siden av linsesuppen til syklubben i kveld.
Mmmm, skal definitivt prøves.
Har ikke bakt eltefrie rundstykker enda, kun brød – og de er gode 🙂
Hei!
Går det ann å legge på en skinke bit og litt ost, og få fylte rundtykker av disse, det er jo en så utrolig enkel oppskrift, så greit å ha god matpakke mat, helt fiks ferdig…?
Hei.
Jeg satte igår kveld denne deigen og forje helg lagde jeg de andre eltefrie rundstykkene du har lagt ut. De ble kjempe godt og barna spiste som de aldri har spist før.
Men jeg har ett problem.
Deigen virker for løs etter den har hevet. Den blir veldig klissette og vanskelig å arbeide med. Og har vært ganske vanskelig å få delt i stykker og få satt over på brettet.
Jeg har brukt kaldt vann og vevet på kjøkkenbordet i bakebolle med lokk. Har doblet deigen begge ganger og doblet også gjær.
Er det pga gjæren deigen blir litt løs og klissette??
Jeg så på den linken på youtube,men den deigen ser IKKE ut som det min blir 🙁
Deigen skal være ganske fast (men ikke kompakt) når du rører den sammen. Dersom den fremdeles er klissete når den er ferdighevet må du «brette den» til den er samarbeidsvillig (se på oppskriftene til de eltefrie brødene). Lykke til!
Hei
Muligens et dumt spørsmål i og med at ingen har spurt det før, men må man bruke fersk gjær?
Du kan bytte ut fersk gjær med ca. 1/4 ts tørrgjær, som blandes i melet.
Jeg hadde det samme spørsmålet som ovenfor. Kan en ikke bruke tørr gjær i stedet for fersk? De eltebrød jeg lager, bruker alle 1/4 til 1/2 ts. pr. 500 g mel.
Eg har brukt tørrgjær, det går fint! 🙂
Dette er genialt! Tusen takk for bakerevolusjonering!
Beholder man gjærmengden når man dobler oppskriften ?
Lagde disse til frokost i dag, men da med kun hvetemel. Stekte de på pizzaplate på rist i ovnen. De ble aldeles nydelig. Minnet meg litt om ciabatta. Tusen takk for oppskrift.