* 22. DESEMBER *

Hjemmebakt brød hører med til julens lange frokoster og bugnende buffeter. Dette brødet er et «slumpebrød», i den forstand at jeg har tatt litt av det jeg synes er godt i et brød, men har ikke tilsatt så mye grovt mel som jeg benytter til daglig, da dette jo er et brød som skal nytes til godt pålegg og tilbehør, og da gjør det slett ikke noe at brødet ikke metter så mye som det bør gjøre til hverdags.  Resultatet ble et velsmakende og holdbart brød, som for eksempel smakte kjempegodt til balsamicosild.

Det tar litt tid å lage brødet, men utover det er det lite jobb, mest venting – og da kan du jo gjøre helt andre ting. Til 3 gode brød trenger du:

Trinn 1

3 dl kokende vann

150 gram hel spelt

100 gram solsikkekjerner

50 gram sesamfrø

50 gram linfrø

Bland alle ingrediensene i bakebollen, dekk med plast/lokk og la stå i romtemperatur i minst 2 timer eller gjerne over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.
Trinn 2
7,5 dl vann (ca 30 grader)
900-1000 gram hvetemel
150 gram sammalt hvete, grov
100 gram sammalt rug, fin
ca 25 gram grovt havsalt
25 gram fersk gjær, smuldret

hel spelt, solsikkekjerner og sesamfrø til pynt

Ha alle ingrediensene (men hold igjen på litt av melet) i bakebollen fra trinn 1, og kjør deigen i kjøkkenmaskin i noen minutter på sakte fart. Du kan eventuelt erstatte speltkornene med hvete eller rug helkorn. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i omtrent 10 minutter på høy hastighet. Juster eventuelt med mer mel til du får en blank og elastisk deig.

Ha deigen over i en større bakebolle og la heve i ca 1,5 time eller gjerne enda lengre om du har tid til det. Ha deigen på bakbordet og del den i 3 like emner. Form til runde, jevne emner og la de hvile på bakebordet ca 15-20 minutter. Form deretter emnene til brød og legg de i smurte brødformer eller på et smurt/bakepapirkledt stekebrett. Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner, hele speltkorn og sesamfrø over.

La brødene heve til dobbel størrelse under et klede, og stek de på nederste rille i stekovnen i ca 30-40 minutter ved 220 grader, til brødene er gyldenbrune. Du kan sjekke om brødene er ferdigstekte ved å «banke» på de. Får du en «hul» lyd er de ferdige. Avkjøl brødene på rist.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette så godt ut. Jeg hadde store planer om å bake til jul, men så var fiskebilen på førjulsbesøk og fryserne er så fulle av det knapt nok er plass til å få skvisa inn en pakke bacon.Men storesøster får boka Schakendas bakeskole til jul, så jeg regner med at det blir litt baking i jul i stedet.Ønsker deg en riktig god jul!

 2. Hei Trine, jeg har laget de fine bringebær kjeksene dine, de ble så fine, men når de nå har ligget i kakeboksen siden lørdag, har de blitt litt myke, de har ligget i en vanlig julekakeboks, hva er feilen trur du, eller er det slik at de blir litt myke??? Takk for en super blogg. Hilsen Wilhelmines blogg

 3. Mmm, så ut som et flott julebrød! Ønsker deg og dine en fredelig og god julehelg med mye god mat! Og så håper jeg vi kan finne tid til et nytt "lunsjmøte" i det nye året!Klem fra Hege

 4. Hei!

  Jeg lurer på to ting:
  – Er det virkelig 25 gram grovt halvsalt det skal være?
  – Når du bruker kjøkkenmaskin, tilsetter du da mel helt til deigen slipper bollen, eller skal den være litt «klissete»?

  Tusen takk for flotte oppskrifter!

  1. Det er lenge siden jeg har bakt dette brødet nå. Prøv med ca 2 ts grovt havsalt, og smak etter! Jeg elter til deigen såvidt slipper bollen. Lykke til!

   1. Tusen takk for hjelpen! Brødene ble helt herlige og mer perfekte enn noen andre grovbrød jeg har bakt tidligere.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste