* 1. DESEMBER *

Velkommen til Trines Mektige Julekalender! Jeg drister meg på en ny runde med julekalender og håper at alle holder seg friske og raske, og at overtidstimene ikke blir så mange, slik at juleforberedelsene forløper som planlagt. Om alt går etter planen kommer det oppskrifter på deilige julekaker, konfekt, spiselige julegaver, spennende tilbehør, julens gjærbakst og drikker, samt litt middagsmat til hverdag og helg innimellom.

 

Jeg skal også ha 2 blogglotteri med fine premier. Det første blåses i gang i kveld, så følg med!I tillegg til at jeg er litt over middels glad i å lage og nyte god mat, er jeg nok også litt over middels glad i julen og julens tradisjoner. Det kan jeg nok takke min kjære mamma for, men også mine to døtre som fryder seg over våre «gamle» tradisjoner og som mer enn gjerne vil være med på å skape nye. Med en liten en på 2,5 år og et barnebarn på 15 måneder får jeg også igjen oppleve julen gjennom små barns øyne, spenningen rundt julenissen, gaver og forventninger. Vesle Mathias har tydeligvis skjønt at julenissen er en sentral kar i disse tider, og fastslår med stor glede at pappaen kjøpt julenissemelk!

Sist helg gikk startskuddet for juleforberedelsene hjemme hos oss, og vi startet med å bake kakemenn. Jeg synes denne deigen er veldig god for barn å bake med, da den er enkel å kjevle og håndtere. Den er også barnevennlig i smaken. Vi brukte flere typer pepperkakeformer, og da vesle Mathias fikk øye på juletreformen kom det umiddelbart «julenissetreet», derav tittelen i overskriften!

Finn frem:

550-650 gram hvetemel
375 gram sukker
125 gram smør
2 ts hornsalt
2,5 dl vann
*

Ha ca. 550 gram hvetemel og sukkeret i bakebollen. Smelt smøret og tilsett hornsaltet. Det skjer nå en kjemisk reaksjon mellom hornsaltet og smøret; det bobler og lukter helt forferdelig. Men, ikke fortvil, det skal være slik og kakene blir gode likevel! Tilsett vannet og ha blandingen oppi bakebollen sammen med melet og sukkeret, og kjør til du får en smidig deig. Juster eventuelt med mer mel, til du har en fast og smidig deig.

 

Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst en time eller gjerne over natten. (Der kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager, noe som er kjekt dersom poden er «ferdig» før en egentlig har fått begynt.)

Men denne vesle karen elsker å bake og deltok under hele bakeprosessen.

 

Ha deigen på melet bakebord og elt den litt for å sjekke at den har passe konsistens. Virker den for klissete elter du inn litt mer mel. Kjevle ut til ca 2–3 mm tykkelse. Stikk ut kaker med pepperkakeformer.

Legg kakene på bakepapirkledt stekebrett. Stek noenlunde like store kaker sammen, slik at du får et jevnt stekeresultat.

 

Stekes ved ca 200 grader midt i ovnen (over- og undervarme) i ca 8-10 minutter, til kakene er gjennomstekte og fine. Kakene skal fortsatt være hvite, men gjerne litt lysebrune i kantene.

Avkjøl kakene på rist.

 

Mal kakemennene eventuelt med konditorfarge, men ikke ha på melisglasur for da blir de myke og slappe.

 

Kakemennene oppbevares i kakeboks, eller «den store julenissematboksen til mamma», som Mathias uttrykte det.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Kjempe koselig innlegg. Eplet har nok ikke falt langt fra stammen, Mathias ser ut til å være en flink og ivrig baker 🙂

 2. Dette skal jeg lage med mine 3 små : )Gleder meg til å følge bloggen din hver dag i hele desember (som resten av året):)

 3. Så koselige bilder : )Vi skal lage kakemenn til helgen tenker jeg!! Godt med tradisjoner!!Kos deg med juleforberedelseneklem Tove

 4. Da var kakemanndeigen satt i kjøleskapet til Lillemann kommer hjem fra barnehagen – takk for oppskriften! :-)Hilsen Veronica

 5. Kakemenn må man ha! Herlig gutt du har:) Det jeg lurer på er om det er sprø eller myke kakemenn du gir oss oppskriften på her?Klem Pink lady

 6. Koselige bilder! Her maser guttene om å lage pepperkaker, så det blir nok det først. Gleder meg til å følge med på kalenderen din.

 7. Dere er så flinke, og for en fin gutt Mathias er:) Kakemenn er utrolig godt til tross for de enkle ingrediensene i oppskriften. Har allerede bakt en runde, men boksen begynner å bli tom, så det må nok bakes en runde til innen jul. God førjulstid til dere.

 8. Takk for oppskrift, den skal jeg se om jeg rekker å prøve ut sammen med barna:)Elsker bloggen din, og prøver støtt og stadig oppskriftene dine, og de har ikke skuffet enda. Veldig god mat!!

 9. Heisann! Har du en oppskrift på myke kakemenn? Mamma er mest glad i de sprøe, så vil gjerne lage mine egne myke. Liker de best sånn jeg :)Ha en forsatt fin kveld 😀

 10. Du er bare helt utrolig flinkog innspirerende.Leser din blogg flere ganger daglig!Skal etter hvært prøve flere oppskrifter.Har sjølv laget lasagnei dag til middag.Alt fra grunnen av.Den ble godkjent av fam.Har fått min eldste sønn hjem fra Austeraliahvor han har studert i 5 mnd.som utveksl.Han hadde behov for litt mamma mat,og det er så koselig at han setter pris på maten.

 11. Har vært litt dårlig på bloggsurfing i det siste, men plutselig mens jeg hjalp ungene med åpning av adventskalenderen i dag så ble jeg sittende og lure på om du skulle ha kalender i år. Tusen takk for at du gidder å lage i år også, nå får jeg noe å glede meg til hver dag!

 12. Hei!Takk for supre oppskrifter, har prøvd flere allerede, og alle gir velsmakende retter!:)Jeg lurer på hva som er forskjellen når man bruker hornsalt vs bakepulver i f.eks. pepperkaker? Er det hornsaltet som gjør at det blir sprøtt og ikke mykt?Hilsen Sandra

 13. For første gang på 15 år skal jeg bake kakemenn, gleder meg! Jeg har beundret de flotte kakeboksene dine, er de nye, og hvis de er nylig anskaffet, hvor har du kjøpt de? Mine nybakte kakemenn må jo få bo i en flott boks.Line

 14. Hei! Takk for fin oppskrift 🙂 Kakene ble supergode, men mine ble skikkelig rynkete… noen idé om hva jeg har gjort feil? Adventstid for meg er å gjøre noe spesielt ut av alle de små tingene. Som å la middagene vare bare litt lenger, å ha med pepperkaker i matboksen på skolen, å drikke gløgg med pappa og å bake med mamma 🙂 Med andre ord: Å være sammen med de som alltid er der, men som man ikke alltid har tid til :)Hilsen en 18åring med barnet i seg i behold 🙂

 15. Den holder i alle fall en ukes tid. Datteren min fikk med seg resten av min deig, og bakte den med sønnen sin ca en uke etter, med godt resultat. Trine 😉

 16. Hei og gratulerer med velfortjent pris i helga! Fantastisk blogg du har. Som forholdsvis nyinnflyttet østlending på sørlandet, bakte jeg for første gang kakemenn etter din oppskrift med ungene i helga. Mannen min (sørlendingen) mener det er de beste kakemennene han har spist…(og det har nok blitt endel oppigjennom.) Takk for super oppskrift!!

 17. Disse skal bakes 🙂 men hvor lenge holder de seg i kakeboksen? Er det for tidlig å bake dei nå dersom man vil at dei skal holde til jul?

  1. Er litt usikker på hvor lenge disse holder seg, men de er i alle fall mindre holdbare enn pepperkaker. Vil tro de i alle fall holder 2-3 uker. Lykke til!

 18. Heisann:)
  Lagde disse i fjor, veldig gode, men dog litt vel søte for min smak. Prøver igjenn i år, men med 200 gr sukker. Wish me luck=D

 19. Nå har jeg fulgt oppskriften din til punkt og prikke, men jeg har måttet minst doble melet for å en fast deig

 20. Hei, så deilig disse ser ut! Ca hvor mange brett blir det, tror du? Lurer på om jeg må doble oppskriften… Kan du estimere ca antall?

 21. Hei!

  Tusen takk for en herlig, og akkurat passe stor julemanndeig! Jeg fikk 6 brett (litt svinn siden barnebarna likte deigen så godt!)med en blanding av små og store figurer. Er RIMELIG sikker på at jeg slipper å kaste noe i år!

  Jeg begynte tidlig i år for å slippe å kjøpe dyre «kakemenn» på butikken!

  1. Det er vanskelig å si, siden det vil være avhengig av hvor store utstikkerne dine er. Det er en stund siden jeg laget kakemenn nå, men jeg mener å huske at denne oppskriften ga ganske mange, så det kan kanskje være lurt å bare lage en porsjon deig i første omgang? Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste