For noen uker siden var jeg på jentetur med jussjentene til Son Spa, og som en del av programmet inngikk en stopp på Norwegian Outlet i Vestby. Jentene gikk til angrep på den ene klesbutikken etter den andre, og var ikke så rent lite oppgitt da det eneste jeg hadde planer om var å avlegge kjøkkenutstyrsforrestningen Le Creuset en visitt. Glad og fornøyd slepte jeg med meg en flunkende ny grillpanne i støpjern, mens de andre kom med atskillig lettere og mykere innhold i posene sine! Grillpannen ble testet på Salmalaks forrige helg, og resultatet ble meget bra! Til 2 store og en liten en trenger du omtrent:

Grillet laks
500 gram fersk laks
olivenolje
sitronsaft
maldonsalt
Sitronrisotto
2 sjalottløk, finhakket
2-3 vårløk, i tynne skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
3 dl risottoris
1,5 dl hvitvin
ca 5 dl varm grønnsaksbuljong/utblandet grønnsaksfond*
1-2 ss smør
1/2 sitron, presset
40-50 gram parmesan, finrevet
salt og nykvernet hvit pepper

Avocadosalat

1 avocado, i terninger
2 tomater, i terninger
1/2 rødløk, i tynne skiver
litt olivenolje
litt presset sitronsaft
salt og nykvernet sort pepper
Chilisaus
3 ss creme fraiche
1-2 ss sweet chilisaus

sitronsaft

salt og nykvernet hvit pepper
Begynn med risottoen. Fres løk, vårløk og hvitløk i litt smør, til løken er blank og myk. Tilsett risottorisen og la den surre med noen minutter og tilsett deretter hvitvinen og rør godt sammen. Jeg laget risottoen i dampovnen, og benyttet denne fremgangsmåten videre. Dersom du ikke har dampovn kan du benytte denne fremgangsmåten, og gå til punktet hvor du skal røre inn litt og litt av væsken. (*Dersom du tilbereder risottoen på komfyren må du muligens tilsette noe mere væske enn det som står i oppskriften.) Når vannet er kokt inn i risen skal den være al dente, dvs at du skal ha litt tyggemotstand. Smak til med sitronsaft, rør inn smør og parmesan, og smak deretter til med salt og pepper.

Pensle en blanding av olivenolje og sitronsaft på laksestykkene og krydre med salt og pepper. Stek laksen ca 3-4 minutter på hver side i en grillpanne, til den er gjennomstekt. Har du ikke grillpanne kan du benytte vanlig stekepanne, eller steke den i stekovnen eller dampovn.

Bland ingrediensene til salaten i en liten bolle og ringle litt olivenolje og sitronsaft over, samt krydre med salt og pepper.

Rør sammen ingrediensene til chilisausen. Smak deg frem til ønsket styrke.

Anrett laksen sammen med sitronrisotto og avocadosalat, og ha på en klatt chilisaus ved servering.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette skal jeg prøve på til middagen i dag! Vi spiser mye laks og elsker risotto, passer midt i blinken i dag! Tusen takk, Trine!:) Ha en flott ukestart! – Heidi

  2. Mmmm, nå ble jeg sulten! Dette blir torsdagens middag 🙂 I dag skal gulasjsuppen prøves og i morgen er det pasta med røkt og fersk laks. Takk for supre oppskrifter!

  3. Mmm det så godt ut!! Må prøve dette en dag. Jeg er jo sååå glad i laks:)Men du, hva er risotto-ris?Kan jeg bruke vanlig ris f eks jasmin eller basmati?

  4. Dette med grønnsaksfond er nytt for meg, så derfor lurer jeg på hvor mye en porsjon grønnsaksfond er? 🙂

    1. Skjønner det kunne misforstås, og har oppdatert bloggen. Håper det er lettere å forstå nå? Til denne retten hadde jeg benyttet grønnsaksfond i små porsjonspakker, som hver skulle blandes med 5 dl vann. Kjøper du fond på flaske følger du også anvisningen på pakken. Lykke til! 😉

  5. Dette var en super lakserett som kommer til å bli laget flere ganger hos oss! Tusen tusen takk for at du redder hverdagen vår:)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste