Crème brûlée er ypperlig dessert å servere når du skal ha gjester siden den kan gjøres ferdig god tid i forveien, og «karamelliserer» rett før servering. Oppskriften (med små modifikasjoner) er hentet fra Sverre Sætres «Sans for det søte». Til 4-6 porsjoner trenger du: 

 • 1 vaniljestang
 • 2,5 dl kremfløte
 • 2,5 dl H-melk
 • 6 eggeplommer (120 gram)
 • ca. 4 ss sukker
 • ca. 100 gram demerarasukker til karamellisering

 

Desserten stekes i vannbad på midterste rille i stekovnen, og før du begynner er det lurt å ha vannbadet klart. Sett stekovnen på 150 grader (over- og undervarme) og fyll så mye vann i langpannen/det ildfaste fatet at det står omtrent like høyt oppe i pannen som bruleemassen vil stå i formene.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha stangen og frøene i en kjele sammen med melk og fløte og varm forsiktig opp til kokepunktet. La blandingen avkjøles noe.


Visp eggeplommer og sukker lett sammen i en bolle.

Hell fløteblandingen oppi eggemassen (i en tynn stråle) mens du hele tiden rører med en visp.

Hell så røren tilbake i kjelen.

Varm opp massen igjen mens du hele tiden rører med en slikkepott for å forhindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen.

Når massen tykner (84-85 grader) skal den siles over i en bolle.

Hell så røren opp i de ildfaste formene. Det er her en fordel å bruke litt vide former, slik at det fylles opp maksimalt 2 cm med røre. Det er viktig at du ikke fyller opp for lite eller for mye.

Sett formene i ovnen i vannbadet. Vannet skal være så varmt at det ryker av det. La crème brûléen stå i vannbadet i ca. 20-35 minutter. Det er viktig at massen ikke begynner å heve seg, for da er det for varmt. Etter ca. 20 minutter rugger du bittelitt på formene for å sjekke om massen er stiv. Den skal disse litt i midten, da er den ferdig! Avkjøles i minst to timer. Dette er en dessert du gjerne kan lage dagen i forveien.

Rett før servering drysser du demerarasukker over og karamelliserer sukkeret. Dette kan gjøres på flere måter. Jeg har en egen brenner for formålet som fungerer kjempefint. Pass imidlertid på at du har ekstra gass til å fylle på dersom du går tom underveis.

Har du ikke brenner kan du fint benytte grillelementet i stekovnen. Når du setter inn formene må du sette de så høyt som mulig i ovnen og passe på at grillelementene er ordentlig varme før du begynner.
Etter kort tid er sukkeret karamellisert og crème brûléen er klar for servering!
Du kan tilsette ulike smakstilsettinger, slik som for eksempel sitruslikør og finrevet appelsinskall eller biter av mørk sjokolade og finrevet appelsinskall. Selv synes jeg den er best naturell, eventuelt med frisk frukt eller bær til, for eksempel bringebærsalat eller sitrussalat.

Sjekk også ut crème brûleé med pasjonsfrukt, og crème brûleé med espresso (med oppdatert fremgangsmåte).
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Du tryllar fram den eine freistande matretten etter den andre, og eg skal ikkje halde hemmeleg at eg no gjerne brukar bloggen din som oppskriftsbok og inspirasjon for mine elles kvardagslege rettar ;o)Creme brulee er favoritten blandt desserter…

 2. kjempefin blogg! jeg er stor fan! jeg går restaurant og matfag første året. og har bylig lært meg å lage vaniljesaus fra bunn. det er jo akkurat det samme som crem brule utenom brenningen!

 3. Nå har jeg forsøkt meg på mange av oppskriftene dine – inkludert denne. Alt har blitt supervellykket, men jeg syntes creme bruleen fikk en litt «kornete» konsistens, om du forstår hva jeg mener …?
  Det er mulig at jeg lot den stå litt for lenge i vannbadet, men det var liksom ikke bare midten som disset da jeg tok dem ut. Smaken var jo nydelig, men jeg kjenner at jeg irriterer meg over at konsistensen ikke ble perfekt …
  Har du noen teorier?

  Tusen takk for en utrolig inspirerende hjemmeside – laksen med erte- og spintarisottoen har blitt en slager 🙂

  Hilsen Grete

  1. Ikke så lett for meg å si hva som er årsaken hvis du har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Tror det kan ha noe med temperaturen å gjøre, kan du ha hatt for varm temperatur når du varmet opp eggeblandingen eller så kan den ha stått for lenge i vannbadet.

   1. Hei! Jeg skal lage denne oppskriften, men skjønner ikke det med at det er viktig å helle maksimalt 2 cm med røre? Er ikke det veldig lite i formene. Jeg har fine små former fra Ikea, og trodde de skulle fylles 2/3 opp? Hilsen Kristin

    1. Crème brûlèe skal egentlig lages i lave, litt vide former, og da blir det litt mer i formene enn om du benytter mindre former med høye kanter. Dersom du velger å fylle formene høyere opp må du kanskje legge til litt steketid.

  2. Jeg tror det kan komme av at du rørte litt lenge og lot massen stivne for mye når du skulle varme det opp…

  3. Det kommer nok av for stor temperaturforskjell mellom fløteblandingen og eggene, da skiller de seg akkurat som f.eks. ekte smørkrem hvis smør og puddingen har for stor temp. forskjell.
   Kanskje det hjelper noen i fremtiden 🙂

 4. Tusen takk for svar!
  Jeg syntes selve «vaniljesausen» hadde veldig fin konsistens, så jeg heller mot at det var i ovnen det gikk galt. Jeg får fortsette å prøve 🙂

  Riktig god påske!

  Hilsen Grete

 5. hadde hjemmedag i dag testet denne opp skriften, smakte himelsk. bra side med nye og spenende retter. =)

 6. Hei.

  Skal disse stå på nederste rille i ovnen?

  Bruker du vanlig over- og undervarme, eller bare undervarme?

  1. De skal stekes på vanlig over- og undervarme, på midterste rille. Har oppdatert innlegget ift dette. 🙂

 7. Hvor har du kjøpt de søte små skålene som du har creme bruleen i? Og hvilken brenner har du? Jeg skal kjøpe meg en brenner, og kan tenke meg at du har en god en. 🙂

  1. Det er forskjellige former på bildene. De hvite er fra Pillivuyt, de blå fra Åhlens og de røde er kjøpt på Rafens eller Kitchn, mener jeg å huske.

   Jeg vet ikke hvilket merke brenneren min er, men den er veldig god! Jeg har fått den i gave og har ikke sett den i butikker her, så den kan være kjøpt utenlands. Anbefaler deg å forhøre deg i et par kjøkkenutstyrsforretninger og høre hva de anbefaler. Jeg ville nok ha styrt unna settene hvor du får med fire former på kjøpet. Hadde det tidligere, og synes ikke den var noe særlig. Lykke til!

 8. Æsj, jeg var litt kjapp i går og kjøpte et sånt Creme brulee sett på Living med fire skåler og en brenner, men har ikke begynt å bruke det enda, så da bytter jeg det bare tilbake. Hadde en anelse om at det ikke kom til å bli noen suksee. Tar meg en tur på traktøren og ser ka eg finner der. Pillivuyt virker som et kvalitetsmerke, så kanskje jeg velger det.

  Takk for hjelpen! 😉

 9. Hei.
  Jeg har ikke brenner og skal benytte grillfunksjonen i ovnen. Når formene settes inn for karamellisering, skal de også da stå i vannbad eller rett på stekebrettet?

  1. Formene skal stå på rist/stekebrett høyt oppe i ovnen. Husk at det må være god effekt på grillelementene for de skal stå kort tid inne i ovnen.

 10. Denne oppskriften kan lure mange. Hvis man heller varm melkeblanding i eggene så sprekker de. Det burde det blitt opplyst om her… så avkjøl blandingen litt først før dere har melkeblandingen oppi eggene. Ellers så blir det katastrofe hehe.

 11. Har prøvd ut oppskriften for andre gang, første gang helt mislykket da bruleen både ble kornete og ikke ville bli stiv på oppsatt steketid. At det blir kornete skyldtes nok at eggeblandingen var for varm, slik det er beskrevet over. Men at den ikke stivner skyldes kanskje at mengden egg og melk ikke er helt avstemt?
  Nå på andre forsøk har bruleen stått en time i vannbad, altså dobbelt steketid iforhold til anbefalt og først nå har den fått `pudding` konsistens.

 12. Hei! Skal varmen i ovnen skrus av etter jeg har satt inn formene? Eller skal ovnen stå på 150celsius under hele stekingen? Takk.

 13. Hvordan slår man på/ får brenneren til å fungere? Har samme type som deg å får den ikke til å fungere. 🙂

  1. Det husker jeg ikke, har byttet den ut for mange år siden. Sjekk bruksanvisningen (eller søk på nettet)!

 14. Hei! Skal ha konfirmasjon i helgen og skal lage creme brulee til 35 pers. Skal jeg bare gange opp oppskriften her da, eller er det noe spesielt jeg må tenke på?
  Kan jeg lage dem torsdag eller blir det for lenge å la dem stå i kjøleskap?
  Takk!

 15. Hvis man bruker grillelementet i ovnen, er det et godt tips å sette formene i langpanne, fylle på med kaldt vann og isbiter ( i langpannen;-)), sette det inn i ovnen og sette på grillen på maks. Hvis ikke har bruleen en tendens til å smelte!
  Funket iallefall hos meg:-))

 16. Hei, jeg lurte på hvor lenge creme bruleen kan stå fra den er ferdig i ovnen til den skal brennes på toppen?

 17. Vår blr kornete. Skikkelig skuffet, da vi fulgte oppskriften til punkt og prikke.
  Leste i en annen oppskrift ar 75 grader var riktig temperatur.
  Og at man kunne sjekke konsistensen på baksiden av en skje.

  Vi tror vår skilte seg det siste sekundet over 80 grader, selv om vi ikke nådde 85 grader.
  Kanskje skrive inn det med konsistens i oppskriften?
  Første gang Trine skuffer .

 18. Det skulle vært litt bedre beskrevet hva du mener med «tykne», for det virker som min ble FOR tykk, og ble også kornete…ikke alle kan måle gradene så nøye..:-) hva mener du med «tykne»? Ikke grøtete går jeg ut ifra, siden min ble feil..:-)

 19. Hei hei – er du i nærheten på en slim dag, tro
  Vi skal lage til syv personer, og tenkte å gange med halannen. Er det noen av ingrediensene jeg ikke kan gjøre det med da, tro.

  Takk og takk for inspirasjon og råd og ha en knallfin jul!

  Stine

 20. Dette ble ikke bra, kornete og alt for kort tid i ovnen. Kastet bort dobbelt porsjon dvs. 12 eggeplommer, 1/2 liter fløte og vaniljestang og ble så skuffet over Trines oppskrift som ble fulgt til punkt og prikke..

 21. Hei! Jeg laget denne oppskriften og følget den til punkt og prikke for å få den perfekt. Jeg brukte og eit termometer når det skulle tjukkest opp, men da begynte det å skille seg. Bare lurer på om jeg har gjort noe feil. Uansett så smakte disse helt amazing!

  1. Det er vanskelig for meg å vite hva du evt. har gjort, men sannsynligvis er det blitt for varmt slik at eggene har koagulert. Klikk deg gjerne inn på høydepunkter på Instagram (@trinesmatblogg) for å se trinn-for-trinn-bilder og filmklipp som jeg tok da jeg laget denne desserten. Du finner dem under kategorien “desserter”. Lykke til neste gang!

  1. Jeg vil ikke anbefale limesaft, da fløten vil skille seg. Du kan eventuelt tilsette litt limeskall før du siler fløteblandingen. Når det gjelder mengde må du nesten prøve deg frem.

 22. Jeg har fulgt denne oppskriften 4 ganger, og resultatet er alltid helt fantastisk! Jeg er like takknemlig hver gang, for å få bruke dine oppskrifter!! Tusen takk jeg viser gjestene mine til din side

 23. Hei! Hvis jeg skal karamelisere den i ovnen på grillfunskjon. Hvilken grader børr den da stå på?

 24. Hvis Demerarasukkeret brenner seg, går det an å ta av «lokket» med en gaffel. Ta på nytt sukker, og sett under grillen igjen. Pass godt på, det tar bare ca 1 minutt !

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste