Her kommer et nytt brød i «Prosjekt grovbrød». Oppskriften er hentet fra Åpent Bakeris bok «Brød», men jeg har gjort noen mindre endringer. Til 3 brød trenger du:

9 dl vann, ca 30 grader
750 gram hvetemel
150 gram sammalt rug, fin
150 gram sammalt hvete, grov
375 gram havregryn
25 gram havsalt
25 gram honning
15-25 gram fersk gjær

Bland alle ingrediensene, men hold igjen på litt av hvetemelet. Kjør deigen i ca 4 minutter i kjøkkenmaskinen og juster med melet du har holdt tilbake. Kjør den i ytterligere 5 minutter, til du får en smidig deig med blank overflate. Havregrynene absorberer mye væske og deigen skal derfor være ganske løs før den settes til heving.

La deigen heve i ca 1,5 time, til dobbel størrelse. Del deigen i tre like emner, form til kuler som du lar hvile på bakebordet i ca 20 minutter. Form deretter kulene til brød. Ha litt havregryn på en tallerken, ha vann på hendene og fordel vann over hele brødet og rull det deretter i havregrynene.

Legg deretter brødet i en smurt brødform eller på et bakepapirkledt stekebrett. La brødene etterheve under plast eller klede til dobbel størrelse. Stekes på nederste rille ved 220 grader i ca 35-45 minutter, til brødene er gyldenbrune.

Avkjøl brødene på rist.

Da er det bare å skjære opp en real blings og prøvesmake! Havregrynene gir en saftig og litt nøtteaktig smak, og jeg ble nok en gang belønnet med et velsmakende og luftig brød. Jeg stekte brødene på stekebrett, men tror nok de ville ha fått finere fasong i brødformer, så det kommer jeg til å benytte neste gang.

Alt i alt et nydelig brød som jeg gjerne anbefaler andre å bake!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg har ikke bakt brød på flere år, men hva er vel bedre enn nybakt brød med hjemmelaget syltetøy eller brunost – mmm.Oppskriften er skrevet ut og jeg skal prøve meg på dette en av de nærmeste dagene.

 2. Dette skal prøves, jeg har omtrent gitt opp å bake brød, da de brødene jeg bake bare smuldrer i stykker etter de har vært i fryseren??? Hvorfor??Takk for oppskriften;)¨Ha en fin dag:)Klem Ea

 3. Disse så gode ut, så jeg måtte bare prøve med en gang. De står nå i formene til siste heving, og de ser lovende ut!Takk for at du deler så mange gode oppskrifter med oss.Hilsen Eva 🙂

 4. Mmmm dette skal jeg prøve til helgen! hØRES DEILIG UT! Litt av trikset her er jo laaaaaang elting og lange hevinger – skal følge oppskriften til punkt og prikke – åpent bakeri har så mye deilig bakeverk! Takk for at du deler litt oppskrifter fra den DYRE boken…Hilde

 5. Hvordan får du brødene til å bli så fine når du ikke baker dem i form? Mine bruker å flyte ut noe enormt, og jeg ender opp med store flate brød. Er det noe spesielt med denne oppskriften?

 6. Disse ble gode!! Har postet oppskrift og link på bloggen min, håper det går fint. Slike gode oppskrifter må jo deles!

 7. Hei igjen! dette er blitt favorittbrødet her i huset, hvor vi kun spiser hjemmebagte brød. Tusen takk for fantastisk oppskrift!

 8. Hva slags havsalt bruker du? Og blir ikke det litt grovt? jeg brukte vanlig salt, men tror nok det bel feil..

 9. Takk for koselige tilbakemeldinger! Anonym; jeg fulgte oppskriften og da ble brødene slik… 😉 Jeg vil nok benytte form neste gang, for jeg synes de fløt ut litt. Blir jo finest i form, og plages du veldig med at de flyter mye ut vil jeg nok anbefale deg å benytte brødformer neste gang.Monica; jeg bruker grovt havsalt. Det blir helt perfekt til gjærbakst som eltes lenge i kjøkkenmaskin. Skal du benytte vanlig salt må du justere ned mengden noe. Trine 😉

 10. hei takk for så mange gode oppskrifter du deler med oss,og har bakt havrebrød og muslirundstykker så godt,og gulrotkake nam,mange gode oppskrifter jeg blir og bruke heretter ,ha en fin sommer

 11. Hei, hvorfor er det sånn at man skal lage 3 kuler som skal ligge i 20 minutter før man former deigene til brød?

 12. Hei! Hvor mye gjær anbefaler du at jeg bruker på denne oppskriften hvis jeg lager deigen på kvelden, og lar den heve til over natten?

 13. Ble veldig godt med grovbakst i stedet for sammalt hvete, en halv pose tørrgjær og 2 dl kefir (med litt mindre vann selvfølgelig. Mmmmm saftig og godt.

 14. Hei!
  Fulgte denne oppskriften idag, og deigen hevet veldig fint etter første elting. Men etter de har hvilt og jeg har formet dem til brød, og har latt dem stå enda en time, synes jeg ikke de hever noe videre. Eltet så lite som mulig etter første heving. Hva gjør jeg feil? Må de stå enda lenger siste heverunde?

  Håper på svar, hilsen fortvilet brødbaker som synes historien gjentar seg fra gang til gang.. 🙂

 15. Hei! fantastisk godt brød! Jeg erstattet litt av hvetemel mengden med havremel. Ble utrolig saftig og godt! Takk for inspirerende oppskrifter:-)

 16. Hei og tusen takk for mange gode oppskrifter! Jeg gjorde om denne til eltefritt brød, ved å ca halvere dosene, og det er perfekt! Smakfullt og luftig, helt klart familiens favoritt.

 17. Synes det er rimelig rart at du ikke benytter langtidsheving og lite gjær. Det gir langt bedre smak i brødet og lengre holdbarhet….

 18. God morgen skal prøve meg på denne oppskriften. Har bare tørrgjær, kan je bruke dette, i tilfelle hvor mye?

 19. Hei! Disse ble gode. Ett spørsmål: Hvorfor skal man lage tre kuler som hviler i 20 min. før deigene formes til brød (og hever igjen)? Kan dette steget sløyfes?

  1. Deigen «stresses» ved kutting, og denne lille hvileperioden gjør den lettere å forme. Men har du det travelt kan du gjerne hoppe over dette steget.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste