Ukens lammerett er en ganske så tradisjonell fransk lammegryte, som er rask å tilberede, passer seg selv og er god på smak. Det er tre ting på en gang, går det an da? Ja, det gjør det! Til 4 trenger du omtrent:

 • 1 kg lammekjøtt, for eksempel bog
 • 10-12 sjalottløk
 • 3-4 gulrøtter, i biter
 • 3-4 fedd hvitløk, finhakket
 • 2-3 dl vann
 • ca 2 dl rødvin
 • 1 boks hermetiske tomater
 • ca 1 ts tørket timian, eller en real kvast med finhakket frisk timian
 • alt og pepper
 • 1 laurbærblad
 • 1 boks bønner i tomatsaus
 • ca 2 ss god balsamicoeddik
 • 8 poteter, delt i to
 • smeltet smør eller olivenolje
 • maldonsalt
 • nykvernet sort pepper

Stek kjøttet i to omganger i stekepannen eller en jerngryte. Kok ut pannen med halvparten av vannet etter hver omgang og ta vare på stekesjyen.
Fres hvitløk, hele sjalottløk og gulrøtter i litt smør i en gryte. Tilsett kjøttet, stekesjyen, rødvin, hermetiske tomater og krydderet. La kjøttet småkoke i ca 1,5 time, til kjøttet er ferdigkokt og løsner fra benet.

I mellomtiden: Skrell potetene og del de i to. Legg potetene med snittsiden opp på et bakepapirkledt stekebrett, og pensle med smeltet smør eller olivenolje. Strø over maldonsalt og nykvernet sort pepper. Stekes ved 200 grader i 30-40 minutter, til potetene er møre og fine og begynner å få en brun overflate.

Når kjøttet er ferdigkokt tilsettes tomatbønnene og smak til med balsamicoeddik og eventuelt mer krydder. Gryteretten er ferdig når bønnene er gjennomvarme.
Serveres med ovnsstekte poteter og en god rødvin.
Enjoy!
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette så helt nydelig ut! og så mange gode ideer du gir. Legger meg som følger og gleder meg til å lese mere :-)monica

 2. Queste fotografie rendono perfettamente la bontà di questo piatto di carne, ciao ti auguro una felice giornata

 3. Her var det sykt mange gode middagstips! Mye sunt og godt=)Hvor henter du inspirasjonen fra? Jeg finner den iallefall på bloglovinlista mi fremover nå;) Håper du har en fin dag!

 4. Skal man ha i tomatsausen som bønnene kommer i også?Og hvilket merke tomatbønner foretrekker du i denne retten – det er kanskje litt forskjell på de fra europris og noen litt dyrere…?

 5. Dette ser veldig fint ut :)Dessverre jeg hadde virus i magen min og spiste bare kokt poteter i 3 dager… Kan du gi meg noe tips hva skal jeg spise etter at jeg har vært syk? Du har sikkert mange diet-oppskrifter i lomma di :)Jeg liker å lese bloggen din!Csilla fra Ungarn

 6. Åhh, dette ser utrolig nydelig ut"" 🙂 kan man bruke fårikålkjøtt til denne gryten? mvh siv anita

 7. Takk for koselige tilbakemeldinger! MK; jeg får inspirasjon overalt, i råvarer, smaker, sesong, fra kokebøker, blader mm. Har mange spennende ting på gang fremover, så hyggelig om du vil følge meg!Plink; Ja, både bønner og tomatsaus skal oppi gryta. Jeg husker ikke hvilken type tomatbønner jeg brukte i denne retten… Csilla; Jeg har dessverre ikke noen diettoppskrifter på lager. Jeg blogger maten vi spiser her hjemme, og vi har hittil sluppet unna dietter. Ønsker deg god bedring! Swimzy; Jada, du kan benytte fårikålkjøtt. Trine 😉

 8. Kris; du kan fint benytte en vanlig kjele. Men kjøttet må stekes i stekepannen først! Lykke til! 😉

 9. Denne deilige gryten lagde vi i går. Flott søndagsmiddag! Siden det ble for mye for to personer spiste vi den i dag også. Kokte bare litt couscous rett i gryten mens jeg varmet den. Herlig variasjon av samme rett til dag 2.

 10. Denne blir middagen min idag! Dufter deilig!:o)
  Men – jeg tror du har glemt å inkludere de hermetiske tomatene i fremgangsmåten? Jeg hadde dem oppi sammen med rødvin og stekesjy, regna med det var mest logisk:o)

  Takk for stadig inspirasjon!:o)

 11. Hei Jeg fant helt tilfeldig siden i din i går, jeg ble så glad her var det mange middagstips:-) Jeg fikk så lyst til å lage denne gryten. Den smakte nydelig, og sausen mmm ble virkelig helt fantastisk. Tusen takk for super side. Klem fra Camilla

 12. Nå står gryta og surrer, mens jeg tar meg et glass av rødvinen. Puttet oppi noen tørkede aprikoser, sånn for sødmens skyld. Takk for inspirasjonen!

 13. Lette litt rundt etter lammegryteoppskrift og fant denne. Hadde i linser i stedenfor bønner, man tar det man har! Veldig godt! og siden familien min ikke var så glad i linser og løk, har jeg spist verdens beste “suppe” til lunsj de siste dagene, den krafta med linser og løk og gulrot og hvitløk- Og så hadde jeg i litt chili, godt og varmende!

 14. Nam, nam, nam!!! Noe så enkelt – og så godt :)) Dette var dagens søndagsmiddag, sammen med god, hjemmelaga potetstappe. Jeg er salig fremdeles… 😉 Det blir definitivt ikke siste gang jeg lager dette.

 15. Denne prøvde vi på lørdag, og den var jammen god! 🙂 Vi byttet imidlertid ut lam med grytekjøtt av okse, og fant ut at kjøttet da måtte koke i nærmere tre timer før det ble mørt nok. Liten nedtur når vi var klare for middag etter en og en halv time, men verdt å vente på! Hehe.

 16. Jag älskar lamm – både i grytor och annars. Just att ha bönor i tycker jag passar väldigt bra till lammgryta. Jag gör ju en med två sorters bönor och rödvin som också är smaksatt med apelsin och farinsocker, med sydfranska smaker. Annars görs det mycket lammstek i Sverige till påsk.
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 17. Mmmm!! Kjempegodt, takk for oppskrift og inspirasjon! Imponerende at du gjør dette i tillegg til full jobb og familie, takk for at du deler 🙂 Gleder meg til å prøve flere av dine oppskrifter 😀

 18. Min venninne laget denne til oss under helgens jentetur på fjellet, og tipset oss om siden din. Gryten var helt nydelig! Bloggen din også. Til helgen vekker jeg noen med durumhveterundstykker (ciabatta?) og håper det blir en god morgen 🙂 Takk for inspirasjon.

 19. Hei. Denne kan jeg tenke meg å lage til familiebursdag om ikke lenge. Bruker du utbenet lammekjøtt? Og, kan jeg brune kjøttet/kutte grønnsaker på formiddagen, for så å legge dette på kok noen timer senere (på kvelden)? Vintips til denne? 🙂

 20. Tusen takk for utrolig bra blogg med så mange utrolig gode oppskrifter! Selv om den indiske kyllingsuppen med epler og ingefær er og blir familiens favoritt, prøver jeg meg på noe nytt nå og da, også. Jeg lagde denne retten til søndagsmiddag forrige helg, og det var utrolig godt. Selve gryten lagde jeg dagen før uten tomatbønnene og balsamico. Til Mariann over; jeg for min del brukte kjøtt i skiver med ben. Varmet opp igjen på søndag mens potetene stekte i ovnen, og tilsatte bønnene og balsamico mot slutten. Det gikk veldig fint å gjøre det på denne måten! Og ikke minst ga det mye ekstra fritid på søndag:)

  Vi to voksne i familien likte gryten utrolig godt, mens 15-åringen (som ikke liker løk..) strakk seg så langt som å si at det var “greit”. Og det synes jeg egentlig var et kjempekompliment fra den aldersgruppen, for det er mange “voksne” smaker i denne gryten. Hehe!

 21. Veldig grei å lage og smakte godt. Kommer til å lage den igjen. Tok litt mindre veske og hadde ikke rødvin, men fulltreffer allikevel. Nok en god rett fra sidene dine som jeg har prøvd.

 22. Tusen takk for inspirasjon og atter ei nydelig oppskrift! Jeg brukte ikke balsamicoeddik og rødvin,men lammegryta ble en suksess her hos oss i dag. Alle er mette,fornøyde og enige om at vi skal lage den igjen 🙂

 23. Kjempegod! Jeg lagde dobbel posjon og den var enda bedre dagen etter! Skal helt klart lages igjen,

 24. Denne smakte veldig bra!! Skulle ha middagsgjester og fant inspirasjonen her, takk for veldig gode oppskrifter;)) gjestene var storfornøyde og forsynte seg flere ganger.. Serverte denne med ris i tillegg til stekte poteter, nyydelig!!

 25. Takk for lånet av oppskifta, gryta blei veldig vellykka, så det må gjentas! serverte med potetstappe første dagen, og ris påfølgende dag, høvde bra det og. brukte og persillerot i gryta, da det pleier å væra godt til lam.

 26. Hei.
  Oppskriften høres kjempedeilig ut. Jeg skal lage lammegryta til familiebursdag om noen dager. Jeg fikk kjøpt et lammestek (beinfri surret) på 1,1 kg. Anbefaler du å steke det hele eller skal jeg heller kutte det opp i skiver før jeg steker lammekjøttet? Hvor mange timer bør jeg småkoke kjøttet dersom jeg ikke deler det opp?
  Takk for tips! 🙂

 27. Hei, Trine. Jeg har testet lammegryten – og den er kjempegod! Nå har jeg planlagt å bruke den til et stort selskap – med 58 gjester. Går det bra å lage den på forhånd – og fryse den – for så å ta den opp op tine, krydre og varme? Er det i så fall noe jeg bør huske på da? Bønnene bør vel ikke fryses, men tas i etterpå kanskje? Håper på raskt svar!

 28. Hei,

  tenkte å lage denne i helgen! Ser utrolig god ut, men jeg lurer på – skal kjøttet gjennomstekes eller bare brunes i panne først? Takk for svar, du er så flink 🙂

  Mvh, Ida

 29. Dette er en gryterett som er helt topp til å bare putte i keramikk bolle med lokk el leirgryte… Og den gjør seg selv i ovnen… Kan settes på 200 tar da ca 1,5-2 t ettersom hvor mye du lager.. El man setter ned gradene og langtids steker. Bare å putte i ovnen å gå en lang søndagstur og ferdig middag når du kommer hjem. Gjorde det i dag med kjempebra resultat.

 30. Jeg har sett franskmenn sette gryta i ovnen slik Mette Marit foreslår. Selv lar jeg retten putre på ovnen og utelater bønnene. Tilsetter stekt squash isteden. Jeg steker både kjøttet og grønnsakene før koking. Takk for oppskrift på nydelig lammegryte, Trine.

 31. Hei Trine,

  Lagde denne fantastiske lammegryten i dag! Den smakte nyyydelig (selv om jeg glemte å ha i balsamico til slutt).

  Vi er på “gryte-uke” denne uken. Det passer så fint når man ikke har tid til å kokkelere så mye i hverdagen. Putte alt i en gryte, sette det på kok, og så lager det seg selv. Og i tillegg smaker det helt fantastisk! Nå skal jeg på let etter morgendagens gryterett. Og den finner jeg selvsagt på Trines matblogg.

  Klem fra meg

 32. Hei!
  Vi var dessverre litt sent ute og drikk bare tak i lammefilet i skiver, forslag til hva jeg skal gjøre med disse før jeg har de i gryten?
  Fremdeles god påske!

 33. Hei, jeg har lagd denne nydelige lammegryten, men jeg synes den blir litt tynn i konsistensen/litt mye saus. Kan kanskje benytte litt mindre vann?

 34. for en flott oppskrift og utrolig god, stekte kjøttet i lektriskovnen med litt flytende margarin en halvtimes tid på 200g varmluft, kjøttet ble saftig og lit brunt og mye kraft ble det også, så ei skrev at appelsin var greit og det hadde jeg oppi noen skiver på langs og lit råsukker 1 ts, lit mer vann , utrolig flink du er med å finne gode oppskrifter Trine.Hdde gester til denne gryten og alle roste meg for utrolig velsmakende rett, og alle vil ha oppskriften som jeg ba dem gå inn på dine sider.
  så takk for denne oppskrifta og lammekjøtt er nok det beste kjøttet i denne gryta.
  Hilsen Dagrunn

 35. Hei Dette er en utrolig god gryte. Da jeg har barn som ikke er så glad i lammekjøtt og bønner i tomatsaus så har jeg byttet lammekjøttet med høyrygg og kuttet ut bønnene. Blir veldig god med høyryggen. Kok det 2-2 1/2 time for å få et veldig mørt kjøtt. Serverer retten med både ris og potetene

 36. Tenkte å lage denne gryta med kverna lammekjøtt. Korleis blir det med koketida då? Kan den småkoke like lenge?
  Takk for mange gode oppskrifter!
  Mvh Rakel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste