Trines Mektige Matblogg er, sammen med flere andre bloggere, utnevnt av Opplysningskontoret for frukt og grønt til ”5 om dagen ambassadør”. Hva som ligger i «utnevnelsen» og 5 om dagen kan du lese mer om her.

 I forrige uke ble jeg kontaktet av en journalist fra Dagbladet som ønsket tips til og bilder av sunne matpakker. Det fikk hun – og familien fikk nyte godt av noen ekstra fine matpakker et par dager, noe som var stor stas. Noe av dette kan du lese om i dagens matbilag til Dagbladet, eller du kan fortsette å lese dette innlegget.

Opplysningskontoret for frukt og grønt har i første omgang utfordret oss til å lage matpakkekunst. Jeg har som utgangspunkt at man bør få i seg 1 av de 5-om-dagen til lunsj. I tillegg til at frukt og grønt er godt og sunt, bidrar også C-vitamininnholdet til at jerninnholdet i kornprodukter lettere tas opp i kroppen. Slike fordeler er også verdt å ta med seg! Nedenfor kommer forslag til innhold i sunne og morsomme matpakker til barn, som kanskje kan være til inspirasjon? 

Først ut er en matpakke som består av grovt brød (stukket ut med lastebilform) med leverpostei, rød paprika, agurk og skivet oliven (min toåring elsker oliven og kan spise det til alt).

Videre inneholder matpakken noen appelsinbåter og et grønnsaksspyd med cherrytomater, agurk, ost og oliven. Et tips kan være å brekke av spissen på spydet (fortrinnsvis etter at du har tredd på frukt og grønt), slik at eventuelle «stikkskader» kan avverges.

I matpakken puttet jeg også oppi et plastbeger med yoghurt naturell tilsatt friske blåbær. Her kan du benytte nesten alle slags frukt og bær. Bruk gjerne frosne bær oppi noen spiseskjeer yoghurt naturell eller kesam, så tar det ikke lang tid før bærene er opptint, og du har en sunn og god lunsj helt uten sukker!

 

Den neste matpakken består av «klokkebrødskive» med salami, egg, agurk, paprika og gulrøtter, samt et grovt «froskerundstykke» med Snøfriskost, ruccula, røkt laks, gulrot-tunge og agurk- og olivenøyne. I tillegg et spyd med druer, samt oppskåret gulrot.

Det er stor stas om du tar deg tid til å stikke ut noen figurer av frukt og grønt som er egnet til det, for eksempel gulrot, kålrabi, pære eller mango. Skjær tynne skiver, så blir det enkelt å både stikke ut og ikke minst å spise. Her blir det heller ingen «svinn»!

En liten boks med salat er populært til både voksne og barn. Har du pastarester fra dagen før kan du for eksempel supplere med noen ostebiter og cherrytomater. Her har jeg benyttet pasta, cherrytomater, fetaost og oliven til toåringens matpakke. Ha gjerne på litt olivenolje og balsamico, hvis barnet liker det. Sønnen min elsker balsamicoeddik!

Her er en annen (og litt raskere) matpakkevariant, som består av grovt brød stukket ut som et hus, med tomat og egg. Den inneholder også en grov «blomsterbrødskive» dekorert med leverpostei og agurk. I tillegg er det oppskåret gulrot, en appelsinbåt og grønnsaksspyd med tomat og agurk.

Min erfaring er, med både voksne og barn, er at maten «smaker»  bedre hvis den presenteres på en tiltalende måte. Når det gjelder frukt og grønnsaker går det alltid mere dersom grønnsakene er oppskjært, enn om de tilbys hel. Dette er det også forsket på, med samme resultat som mine erfaringer gjort gjennom en årrekke og etter 25 år som mamma. Dette fikk jeg igjen bekreftet da 2 åringens matbokser med innholdet ovenfor kom i retur. Til tross for at han har hatt veldig dårlig matlyst den siste tiden, så var det ikke en eneste liten smule igjen til tross for at det også var ganske rause matpakker.

I og med at utfordringen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt var matpakkekunst har jeg brukt litt lengre tid på matpakkene enn jeg vanligvis gjør. Jeg vil derfor presisere at forslagene til matpakker må tas for det det er, ingen som kjenner det minste snev av tidsklemme kan lage slike matpakker hver dag, i alle fall ikke før klokka slår 7 om morgenen. Et alternativ kan imidlertid være å lage matpakkene kvelden før. Uansett kan det være lurt å tenke matpakke når en pakker bort eventuelle middagsrester, kanskje det er noe som kan brukes i en matpakke dagen etter?

 
Jeg håper likevel at dette kan bidra til å gi inspirasjon til å gjøre det lille ekstra som gjør at barna får lyst til å spise matpakken sin inkludert medbragt frukt og grønt. Med et sunt og balansert kosthold som blant annet består av mye frukt og grønt, får barnet bedre konsentrasjon og yteevne, og er således bedre «rustet» i sin hverdag enten det er barnehage eller skole. Det skal ikke nødvendigvis så mye som skal til. Det ligger også mye kjærlighet i en forseggjort matpakke, og du kan være sikker på at det merker den heldige matpakkespiseren, enten vedkommende er kjæreste eller barn…

Har du gode tips til matpakker, så kom med det! Og hiv deg gjerne med på «matpakkekunstkonkurransen» som arrangeres på Facebooksidene til 5 om dagen, som du kan lese mer om her.

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine! 🙂 Så fresht og flott innlegg, jeg skal gjøre litt ekstra en dag jeg også! :-)Ha en fin dag!klem

 2. flotte matpakker!!her har vi også brukt pepperkakeformene til brødskivene i perioder ungene har vært matlei.. eggskiver til hjul, gulerotstaver til værhår på katter og kaniner..herlig!..og så måtte de gå rundt og vise frem matpakkene sine på barnehagen, før de hadde råd til å spise dem opp!

 3. Jeg er så glad for at dette er et tema og jeg kommer til å følge med og bruke mange av ideene. Bildene har allerede gitt meg mange ideer. Jeg har 3 barn som har med matboks 1 dag hver i uken. Jeg har kjøpt masse småbokser og hun eldste får velge hva hun vil ha med. Bringebær, blåbær, oliven m mandel, mozzerellakulerog tomat på spyd etc. De minste får bringbær, blåbær, og alle 3 får det jeg har av frukt og grønt. Det blir 5-6 små bokser i hver matboks. i tillegg en liten yoghurt (og skje) og nå er vi inne i en speltlompefase med ost, kjøttpålegg, salat og grønt pakket inn i matpapir.Det er veldig stas med små bokser og små overaskelser. Det tar ikke lang tid heller. 15 min kvelden før og boksene er klare. Jeg handler inn på lørdag og passer på at jeg har noen litt ekstra godt. Skal kjøpe dagbladet i dag og lese :)Kjempebra at du har dette med i bloggen din. Hilsen Cecilie

 4. Takk for et veldig inspirende innlegg! Jeg lurer på hvor du får tak i slike utstansere som du bruker til brød og grønnsaker?

 5. Kjempefine matpakker! Men hvordan sikre at det henger på? Mellomleggspapir? Fruktspyd tror jeg nok vil slå an i heimen!

 6. Fant deg tilfeldig her inne og da jeg så at bloggen handlet om mat måtte jeg bare ta en ekstra titt 🙂 Disse matpakkene er noe av det mest spennende jeg har sett noen gang!! Tar meg gjerne en tur innom siden din senere også jeg.

 7. Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger! Dersom jeg lager matpakken kvelden før må både frukt, grønt og brødmat pakkes inn i plastfolie/liten plastboks, hver for seg. Brødmat kan pakkes sammen, eventuelt med mellomleggspapir imellom. Jeg pakker gjerne alt i en stor matboks ("koffert") som rommer flere små bokser. Yoghurten har jeg på små beholdere jeg brukte å fryse ned morsmelk på tidligere. Formene og bokstavene får du stort sett tak i hvor de selger kjøkkenredskaper, men prøv for eksempel Jernia, Åhlens og Traktøren. Pepperkakeformer kan også fin benyttes. Lykke til med spennende matpakker, og send gjerne inn et bilde til Matpakkekunstkonkurransen!Trine 😉

 8. Takk Trine for fantastisk inspirasjon!! Akkurat hva jeg trengte for å få litt bevissthet og inspirasjon til de fantastiske 5! Du er en god ambassadør og jeg gleder meg til å lese mer om dette 🙂

 9. Så flotte matpakker:) Og en veldig inspirerende blogg!Barna våre får med seg masse frukt og grønsaker til niste hverdag, men absolutt ikke på en så spennende måte. Så i morgen blir det "nye" matpakker:)Takk for tipset.Wib.

 10. Hei!Former kan også kjøpes på butikken Cacas i Oslo (cacas.no). Der har de også mye annet spennende :)5 om dagen har idag (24. september) lansert høstens store matpakkekunst-konkurranse på Facebook!Hvem har den kuleste matpakken? Hvem har den søteste? Hvem har den sprøeste? Hvem har den mest kreative?Lag en spennende matpakke og last opp et bilde av den på vår Facebook-side, facebook.com/5omdagen, under fanen 'Bilder'.Du kan vinne hele 10 fribilletter til kino!Se her for mer informasjon: http://5omdagen.com/tema/matpakkekunst/matkunst/Ha en kjempefin fredag alle sammen!Hilsen Julie i 5 om dagen

 11. Et veldig inspirerende og fint innlegg!Jeg sliter med en veldig småspist datter, og sluker alle tips jeg kommer over. Det er vanskelig å lage kreative matpakker når man har en unge som nesten ikke spiser…Ha en fin uke videre. =)

 12. Hei, veldig finr matpakker. Men mine jenter på 4 og 9 spiser ikke salat 🙁 Lager jeg matpakke med agurk, tomat osv så blir det ikke spist. Kjedelig, kan jo ikke sende med middagsrester.. Har du forslag?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste