Med jevne mellomrom står det biff på menyen. Det er en av min kjæres favoritter. Denne gangen søkte jeg inspirasjon i Masterchef-kokeboken, og serverte kremet spinat og karamelliserte sjalottløk som tilbehør, sammen med nydelige ovnsbakte tomater og poteter. Det var lurt! Omtrent slik gjorde jeg det:

Kjøttet:
2 biffer
smør
salt og nykvernet sort pepper
*
Kremet spinat:
250 gram frisk spinat
1-2 ss smør
2-3 sjalottløk, finhakket
1 hvitløkfedd, finhakket
1-1,5 dl matfløte (eller kremfløte)
ca 50 gram parmesan, revet
salt
*
Karamellisert sjalottløk
6 sjalottløk, renset
1 ss smør
1-2 ss demerarasukker
1/4-1/2 sitron, presset
*
Ovsnbakte poteter
2-4 store poteter, delt i to
olivenolje
maldonsalt
*
Konfiterte tomater
tomater
sukker
maldonsalt
*

Tomatene kan du tilberede i god tid før servering. Her kan du benytte tomater av alle slag, men de bør fortrinnsvis ha omtrent samme størrelse. Del tomatene i to og legg de med snittsiden opp på et bakepapirkledt stekebrett. Strø bittelitt sukker og litt maldonsalt over. Stekes ved 120 grader på varmluft (gjerne med en liten gløtt på stekovnsdøren) til tomatene har tørr overflate, men fremdeles er myke inni. Hvor lang tid det tar vil variere etter hvor store tomater du har, men du må nok beregne 2-4 timer. Og når du først er i gang så bør du lage et helt brett og legge det som blir til overs på et glass sammen med olivenolje. Det er godt tilbehør til nesten all slags mat og som snacks. (Har du det travelt kan du steke tomatene ca 15 minutter sammen med potetene, se nedenfor, men du oppnår da ikke den sødmen du får ved langtidssteking på lav temperatur.)

Legg de delte potetene på en bakepapirkledt stekebrett med snittsiden opp. Ringle over olivenolje og krydre med salt. Stekes ved 225 grader i ca 30-40 minutter, til potetene er møre og har fått en fin farge. Ha gjerne over finhakkede krydderurter ved servering.

Rens løken og kok den i saltet vann til den er mør, etter ca 10 minutter. Hell av vannet og damp løken tørr. Ha smør i en stekepanne og stek løken til den er gylden. Tilsett sukker og sitronsaft, og la det putre til løken er blitt karamellisert.

Gni kjøttet inn i litt nøytral olje, og krydre deretter med salt og nykvernet sort pepper. Stekes ved høy varme til du (nesten) har oppnådd ønsket resultat. Husk å la biffen hvile 5-10 minutter før servering, og da skal den være helt perfekt! Tips om steking av biff finner du også her og her.

Rens og skyll spinaten. Fres sjalottløken forsiktig til den blir blank og fin. Tilsett spinaten og hvitløken og la den stå og kose seg på middels varme til all spinaten er myk. Bruk en sleiv eller lignende og press vann ut av spinaten, og tøm dette av. Tilsett fløten og rør forsiktig, fløten skal ikke koke. Tilsett deretter revet parmesan og rør til osten har smeltet. Smak til med salt og pepper og server umiddelbart.

Et godt vintips er Masi Campofiorin 2006/2007.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Tusen takk for alltid fristende og herlige mattips, samt masse annet nyttig info!I dag blir det taco, med hjemmelaget krydder og salsa (og tortillas)! GLEDER MEG!!GOD helg!Hilsen Nina

 2. Ojoj, det så godt ut:) må nok prøves ut!;)har en mann selv som er super glad i biff!Du har en fantastisk flott matblogg!Evy;)

 3. Blir biff en gang i blant, og denne så virkelig spennende ut. Litt skeptisk til spinaten, men man må jo våge å prøve før man konkluderer.

 4. Dette prøvde vi igår, og det ble utrolig godt! Masse gode smaker som passet perfekt sammen. Takk for supre mattips!:-)Siv

 5. Denne retten hadde vi til middag i dag. Utrolige flotte samker sammen. Tomatene ble veldig gode. Jeg lagde av tre beger med cherrytomater, vi var 4 stykker til middag, og det er bare noen få igjen. Spinatstuingen var kjempegod, du trenger ikke saus når du har slikt tilbehør.

 6. Tusen takk for ale koselige tilbakemeldinger, det er utrolig motiverende! Magnus; du bør virkelig gi spinaten en sjanse, du bvil ikke angre! Trine 😉

 7. Jeg er på utkikk etter en oppskrift på hvordan man karamelliserer kjøtt. Tror du måten du karamelliserer løken på kan funke med kjøtt?

 8. Takk for en en flott oppskriftskveld!

  Blir ikke dårlig når gjestene dukker opp med:
  Masi Campofiorin 2007

  og godt humør 🙂

  Spinaten var flott – og tomatene også!

 9. Hei!
  Nok en gang en super matopplevelse en fredagskveld. Dette var virkelig godt med gode smaker. Anbefales.

 10. Diska opp med denne i anledning morsdagen. Å det blei en soleklar favoritt hos kona 🙂 Anbefales!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste