Prosjekt hjemmebakt grovbrød er godt i gang. Grovbrød nr. 2 er bakt, også dette fra bakekokeboken «Brød» (Oppskrift på «5-korn brødet» finner du her).

Det som slår meg når jeg dykker ned i bakekokebøker er hvor fasinerende det er å jobbe med gjærdeig, og hvor lite jeg visste fra før. Jeg trodde at det var 50 gram gjær som gjaldt uansett omtrent, til nød 100 gram hvis det skulle bakes store mengder. Nå vet jeg bedre. Det beste er faktisk å benytte så lite gjær som mulig. Dette gjør at deigen utvikler seg langsommere og gir smaksstoffene i melet bedre betingelser for å komme til sin rett. 25 gram gjær er faktisk mer enn nok til 3-4 brød, i alle fall hvis du ikke har det travelt.

Disse brødene skal lages i to trinn, og krever derfor litt planlegging. Selve arbeidsoperasjonene er ikke tidkrevende, brødene gjør seg faktisk stort sett selv. Det er så godt formulert i kokeboken:

«Hvis du vil lage gode brød, er det viktigere hvordan du gjøre det enn hva du putter i deigen. Det er bare en ingrediens du alltid må huske på å ha nok av: tid.»

Oppskriften nedenfor gir 3-4 brød. Det er derfor aller best om du har en stor kjøkkenmaskin. Jeg har ikke det, men brukte kjøkkenmaskinen så lenge den syntes å takle det, og eltet deretter resten av melet inn for hånd. Det gikk veldig bra. I tillegg til litt tid trenger du:

Trinn 1
4 dl kokende vann
200 gram hel rug
100 gram solsikkekjerner
100 gram sesamfrø
100 gram linfrø

Bland alle ingrediensene i bakebollen, dekk med plast og la stå i romtemperatur i minst 2 timer. Jeg lot det stå over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Trinn 2
1 liter lunkent vann
125 gram sammalt rug, grov
125 gram sammalt rug, fin
ca 1100 gram hvetemel
ca 25-40 gram havsalt*
25 gram gjær
solsikkekjerner, sesamfrø og linfrø til «pynt»

(* I oppskriften skal det være 40 gram salt, men jeg tilsatte kun ca 25 gram. Synes ofte brødoppskrifter kan inneholde for mye salt, men det er jo smak og behag. Bruk havsalt, benytter du annet salt må du uansett justere ned saltmengden.)

Ha alle ingrediensene (med unntak av ca 1 dl av vannet) i bakebollen fra trinn 1, og kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 4 minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør den i omtrent 4 minutter på høy hastighet. Spe med resten av vannet, litt etter litt, til du har en blank og elastisk deig. (Hvis du ikke benytter kjøkkenmaskin til hele elteprosessen tilsetter du alt vannet på en gang og sper i melet etterhvert.)

Ha deigen over i en større bakebolle og la heve i ca 1,5 time eller gjerne enda lengre om du har tid til det. Ha deigen på bakbordet og del den i 3 eller 4 like emner. Jeg laget 3 brød da jeg har 3 relativt store brødformer, som akkurat får plass i stekovnen sammen. La emnene hvile på bakebordet i ca 20-30 minutter.

Form de deretter til brød og legg de i smurte brødformer eller side om side i smurt/bakepapirkledt langpanne (pass da på å ha smør eller olje mellom brødene dersom de blir liggende inntil hverandre). Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø over.

La brødene heve til dobbel størrelse, og stek de på nederste rille i stekovnen i ca 40-45 minutter ved 220 grader, til brødene er gyldenbrune. Du kan sjekke om brødene er ferdigstekte ved å «banke» på de. Får du en «hul» lyd er de ferdige.

Avkjøl brødene på rist. Så er det bare å vente til brødet er såpass avkjølt at du kan skjære av en blings og prøvesmake. Du fortjener det nå!

Jeg fikk nok en gang et godt brød, med mange gode smaker og passelig med grovhetsgrad og hele korn ift min smak. Jeg klarer i skrivende stund ikke å bli helt enig med meg selv hvilket jeg foreløpig liker best av 4-korn- eller 5-kornbrødet. Det er heldigvis en stund til jeg skal konkludere, så jeg fortsetter jakten etter Grovbrødet med stor G. Det skal imidlertid litt til for å slå de to første kandidatene, det er helt klart!

Jeg mottar gjerne flere tips om grovbrød, og har du en oppskrift du vil dele, så send den gjerne til meg.

Ha en fin mandag!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvis jeg måtte velge bare en bakebok, ville det blitt denne. Bruker oppskriftene i boka mye, og er like fornøyd med alt. Tid er stikkordet, tid til å heve :)Klem Ingvild

  2. høres ut som en super kokebok, den skal jeg absolutt skaffe meg:) Og jeg har lyst til å prøve ut denne oppskriften også 🙂

  3. Ingvild; enig med deg! Swimzy; løp og kjøp!SOL; Gjorde samme erfaring som deg, men fant hel rug på helsekostforretning, så prøv der!Trine 😉

  4. Dette så nydelig ut, i skrivende stund har jeg en rot-i-hop-deig med spelt, rug, 4-korn og frø til heving på terassen. Etter å ha begynt å heve først kaldt i så mange timer jeg rekker og så varmt etter å ha bakt ut det jeg skal ha så syns jeg gjærbakst har fått en helt ny mening, både smaks- og ernæringsmessig:)

  5. Dette ser delig ut – og jeg er helt enig i at tid er viktig å bakingen. For å unngå mye elting lager jeg selv ofte deigen med altfor mye (kaldt) vann, slik at den er lettere å røre, og setter den kaldt over natten. Baker så inn mer mel dagen etter, og får veldig gode brød. Skal absolutt prøve denne oppskriften etter enne metoden 🙂

  6. Dette var et super godt brød! Bakte dette for første gang fordi jeg hadde lyst å prøve ut en ny oppskrift! Og det smakte himmelsk! Tusen takk for at du deler så mange gode oppskrifter med oss. Du er en stoor inspirasjon i hverdagen over hvilken mat som vi skal ha osv. Igjen Tusentakk Trine for enda en kjempegod oppskrift 🙂

  7. Hei Trine! Pleier du å mette brødet med litt mel når det har hevet en gang. For når man skal elte ut 3 brødemner så er jo deigen så klissete! Eller bruker du ikke noe mel når du skal elte den ut.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste