… eller pasta med chili, tomat og pancetta (italiensk bacon) som vi sier på norsk. Og det er vel det en bør når en ikke kan italiensk. Denne pastasausen kommer visstnok fra byen Amatrice, og er en klassiker. Dersom du skal følge de lokale tradisjonene skal pastasausen serveres med bucatini, som er tykke, hule pastarør på ca 2,5 mm – og med reven pecorino, som er en salt sauemelksost. Jeg benyttet noen tykke pastarør jeg hadde liggende, men jeg tror ikke det er “ordentlige” bucatini. Siden jeg ikke hadde pecorino toppet jeg retten med noen flak parmesan før servering. Det ble godt det også!

 

Til 3-4 porsjoner trenger du:

2 ss olivenolje
1 løk, i grove biter
100 gram pancetta (eller bacon), i små terninger
1-2 hvitløkfedd, finhakket
1/2 rød chili (eventuelt litt mer), finhakket
2 bokser hermetiske tomater (gjerne cherrytomater)
1-1,5 dl rødvin
(salt)
nykvernet sort pepper
Pasta, gjerne bucatini
Pecorino, revet (eventuelt noen flak parmesan)
Fres løken og pancettaen i oljen i en dyp stekepanne, til baconet blir sprøtt. Pass på at løken ikke blir brent. Ha i hvitløk og chili og la det surre med et par minutter, og tilsett deretter hermetiske tomater og rødvin. Sausen blir absolutt aller best om du spanderer en slump rødvin, men har du ikke rødvin kan du eventuelt benytte hvitvin eller 2 ts med rødvinseddik, litt sukker og litt vann (ca 0,5-1 dl). La sausen småkoke på lav varme i 20-30 minutter. Smak eventuelt til med litt salt, men trolig vil det ikke være nødvendig med så mye salt pga saltinnholdet i pancettaen.
Serveres sammen med pasta, nykvernet sort pepper, pecorini eller parmesan, godt brød – og gjerne et glass god vin!

Buon appetite!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Ser kjempegodt ut!Har bare et spørsmål. Ser du bruker mye hermetiske tomater i sausene dine, noe jeg også gjør. Men hvilket merke er du mest fornøyd med? Jeg finner ikke helt noen favoritt, og spesielt etter å ha tilbrakt et par uker i Italia i sommer skulle jeg ønske jeg fant den "perfekte" tomaten til saus.

  2. Hei!! Du har en kjempeflott matblogg og jeg har sanket inn mange gode tips og oppskrifter. Men et lite savn: Mat etter sesong!! Det er mye italiensk, tomatisert mat, synes jeg. Tomat er jo supersunt, men i den tiden jeg har fulgt med, har det vært veldig mye tomat. Eller surrer jeg? Nå er det ikke min oppgave å fortelle deg hvordan du skal ha bloggen din, og jeg håper ikke du tar dette som kritikk – Det er absolutt ikke meningen – Du ligger i favorittene mine, og som sagt – du har utrolig mange gode oppskrifter som jeg har "stjelt" 😉

  3. Anonym, Jeg er enig med de to andre om at Mutti sine hermetiske tomater er gode. Jeg har, som du kanskje har lagt merke til, en forkjærlighet for hermetiske cherrytomater da de etter min vurdering smaker best, og så tar de seg ofte bedre ut. Min erfaring er forøvrig at dersom du spanderer noen kroner ekstra på hermetiske tomater får du også bedre kvalitet…

    Helene, Takk for koselig tilbakemelding! Så fint at du har funnet inspirasjon i bloggen min! Det stemmer at det er mye italiensk mat og mat med tomater på bloggen min. Grunnene til det er enkel; jeg er veldig glad i italiensk mat og tomater. Tomater har jeg alltid på lager og rettene er ofte raske å lage. Jeg lager (stort sett) all mat fra bunnen av og sånn sett er tomater en grei ingrediens i en hektisk hverdag. I en hektisk hverdag er rask, sunn og god mat viktig for oss. Jeg er en småbarnsmamma i full jobb som jurist og blogger på fritiden. På den annen side lager jeg også mye annen mat, som av ulike grunner ikke havner på bloggen. Jeg har aldri tenkt eller kommunisert at bloggen skal inneholde oppskrifter i alle kategorier, eller at jeg må passe på at det for eksempel ikke blir for mye tomat- og torskeretter. Det som kommer på bloggen er egentlig ganske tilfeldig, det er ikke alltid det passer å notere og fotografere i en hektisk hverdag med en toåring som krever sitt, og det er for eksempel sjelden at jeg blogger "gjestemat", da er det så mye annet som skjer. Jeg har enda til gode å la eventuelle "mangler" på bloggen bestemme hva jeg serverer til middag hjemme, og slik kommer det fortsatt til å være. Når det gjelder mat etter sesong lurer jeg på hva du savner. Det ligger mange oppskrifter knyttet til de ulike sesongene i de snart 600 innleggene som har blitt til de 3,5 årene matbloggen har eksistert. Du kan eventuelt benytte søkefunksjonen i venstremenyen. Når det er sagt så har jeg så mange ideer og planer – mye godt som venter! Med og uten tomater. 😉 Dessverre så strekker ikke tiden til til alt jeg har lyst til å gjøre, og da må en gjøre det beste ut av den tiden man har…

    Lemonia, Takk, takk – ja ypperlig hverdagsmat! Trine 😉

  4. Det hørtes godt ut, og enkel mat passer ypperlig til hverdager.Til anonym: Jeg synes også Mutti sine hermetiske tomater er best, spesielt cherrytomater.

  5. Hei, Trine
    Denne kommentaren fra deg – fra 2010 – er ganske artig å lese i dag, elleve år senere. Mye har skjedd! Har fulgt deg i mange år, og det går aldri en uke (eller en fest) uten Trines mat på bordet. Barna er voksne og har flyttet, men snakker alltid om den gode maten de alltid har fått hjemme. Noe de er veldig takknemlige for. -Det er ikke oss, det er Trine, sier vi. Så tusen, tusen takk for all glede og inspirasjon gjennom mange år. Du kan rett og slett ta æren for at middagene ble til min families omdreiningspunkt i en hektisk hverdag. Latter og god stemning – og god mat hver dag. Takk!

    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg blir utrolig ydmyk ut fra det du forteller, for jeg har selv erfart hvor viktig og hyggelig det er å samles rundt bordet i en hektisk hverdag. Og takk til deg også – for at du minte meg på denne kommentaren som jeg skrev for mer enn 11 år siden. Ja, det er utrolig mye som har skjedd siden den gang – hvilken reise det har vært! Og – i neste uke skal jeg lansere ny kokebok sammen med han som var 2 år denne kommentaren ble skrevet. 🙂

Leave a Reply to Helene Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste