«Bolle» tror jeg er det aller beste ordet Mathias på to år vet om. Når ordet «bolle» nevnes er det fest, og det er det rett som det er hjemme hos oss! Vi koser oss ofte med fersk gjærbakst til ettermiddagskaffen eller ute på tur, eller i hagen.

 

Kardemomme hører med når det skal bakes boller. I denne oppskriften har jeg benyttet kardemommekjerner som jeg har støtt i en morter. Det gir en ekstra god smak på baksten baksten.

 

Finn frem:

Til bolledeigen
900 gram hvetemel
1/2 liter melk
25-50 gram gjær
150 gram sukker
ca. 2 ts kardemommekjerner, lett støtt
ca 1/4 ts salt
1 egg
150 gram smør, i terninger
*

«I svingene»
mykt smør
brunt sukker
ca 1 ts kardemommekjerner, lett støtt

*

eventuelt sammenvispet egg til pensling
*

Støt kardemommekjernene lett i en morter (støtes i mindre biter enn hva som fremkommer av bildene). Ha alle ingredienser med unntak av smør i kjøkkenmaskinen og elt i 10-15 minutter på sakte fart til deigen slipper eltebollen. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen videre til den slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen (ca 10-15 minutter).

Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted (romtemperatur) og la heve i 1-1,5 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Strø mel på bakebordet og kjevle ut deigen til et rektangel på ca 40 cm x 50 cm. Smør mykt smør på deigen, og strø så lett støtte kardemommekjerner og sukker jevnt utover. Brett 1/3 av deigen inn mot langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Nå har du tre lag. Kjevle forsiktig ut slik at du har en leiv på ca 30 cm x 50/60 cm. Del leiven i ca 20 strimler på tvers. Hver strimmel snurres og knytes sammen til en knute. Prøv deg frem, det blir godt og ser bra ut uansett. Sett snurrene på bakepapirkledt stekebrett, dekk med plastfolie eller et klede, og la etterheve i ca 30-60 minutter.

Pensle eventuelt med sammenvispet egg, og stek bollene ved ca 225 grader i ca 10-15 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er, og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden.

Snurrene kan selvfølgelig fryses. Jeg pleier å tine de helt eller delvis opp og varme de i varmluftovn ved ca 200 grader i ca 3-5 minutter. Da smaker de som nybakt igjen og en forventningsfull toåring er klar for en aldri så liten «fest» igjen!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg elsker gjærbakst, men er ikke god på det selv. Det kan jo være en fordel. Disse snurrene så jo bare himmelske ut, så jeg ble inspirert til å prøve.

 2. Mmm, ser nydelig ut. Gjærbakst er (farlig) godt! :)Vil du vise hva slags kjøkkenmaskin du har? Skal kjøpe oss en, men ønsker anbefalinger da vi ikke har noe erfaring. Inspirerende blogg – takk! 🙂

 3. Hei,Etter at jeg begynte å elte deigen leeenge og heve leenge, så har det skjedd et mirakel. Bollene og snurrene blir så gode, luftige og saftige.Hilde

 4. Hei, Hvordan tar du kardemommefrøene ut av belgene? Har nu noen god måte? Kan også nevne at man kan varme kardemommebelgene på pannen først for å frigi ekstra smak. mvhMartin

 5. Wow, disse så ubeskrivelig gode ut og jeg elsker kanel! Tror jammen jeg må hive meg rundt og servere disse til bursdagsgjestene mine idag ♥

 6. Å du verden! Du lager altså så mye lekker gjærbakst! Det må dufte aldeles vidunderlig hjemme hos dere…..Hege

 7. Jeg mente kardemomme (selvfølgelig. Jeg elsker kardemomme. Haha. Nå skal jeg sette deigen, tjohei! 🙂

 8. Nam nam, fristende bakverk! Du er så flink til å få til den "bakeri"look'en, ser jo ut som en proff.Hvor får man kjøpt kardemommekjerner?

 9. Fulgte oppskriften til punkt og prikke og de snurrene ble boder flotte og supergode. Takk for oppskrift og gode råd 🙂

 10. Tusen takk for koselige tilbakemelding! Veronica; vi har en Kenwood chef som er mer enn 15 år gammel, og jeg er veldig godt fornøyd med den. Hva du bør satse på vet jeg ikke, kanskje det er noen andre som har noen kvalifiserte meninger?Cupcakes and champagne; Kardemommekapslene har jeg kjøpt i en dagligvareforretning i Sverige. Jeg vil tro at en kan få det i velassorterte dagligvareforretninger eller innvandrerforretninger. Martin; noen belger så ikke jeg noe til… Ja, aromaen kommer ofte bedre frem etter en tur i stekepannen, men jeg har ikke forsøkt det i tilknytning til søt gjærbakst. Monica; Gratulerer med dagen! Håper kardemommesnurrene smakte!Trine 😉

 11. Dette så utrolig godt ut, og jeg har kikket litt nedover, så her er det virkelig noe for enhver smak!!Så trivelig at du vil være med på giborten min.Ha en fin ferd mot helg og klem fra meg;)

 12. Tusen takk 🙂 Jeg kom innom igjen nå for å gi referat, og ja de var helt nydelige!! Håper det er ok at jeg skryter litt i bloggen min og linker til oppskriften din 😉

 13. Takk for svar, har lett i alle de vanlige matbutikkene + steder som Ultra, Jacob's på Holtet.. uten hell. Men på neste tur til Sverige skal jeg vel klare å plukke opp noe!

 14. Cupcakes: Eg veit ikkje om du har kortare veg til Sverige enn til ein innvandrarbutikk, men i alle velassorterte innvandrarbutikkar har dei kardemomme (og alt anna krydder) i store posar, kjempebillig.

 15. Ble så inspirert av oppskriften og bollene står nå "ferdigsnurret" og har siste heving. Har aldri tidligere hatt en gjærdeig som var så "grei" å jobbe med og kjevlingen gikk som en lek, og det pleier det ikke å gjøre her i gården. Bruker du å varme melken før du har den i? Jeg gjorde det ikke, men satte bakebollen i varmt vann og de hevde fint.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste