I påsken er det lange og late frokoster, med mye godt på bordet, og ikke minst hjemmebakte, lunkne rundstykker. Frokosten nytes rundt kl. 10, mens vi hører på Viggo Valle og Påskelabyrinten på NRK P1. Jeg har fått med meg hver eneste sesong siden programmet startet for mer enn 20 år siden, og jentene mine er etterhvert like ivrige. Vet ikke om de er miljøskadd eller godt oppdratt, velger å tro det siste. Selv om min eldste datter faktisk kjører hjemmefra så tidlig at hun rekker frokost og Påskelabyrinten når hun kommer på påskeferiebesøk…

Da jeg skulle lage disse rundstykkene forrige helg kom jeg over en rest müsli som jeg lurte oppi deigen, noe som var veldig lurt! I tillegg ropte en halv boks kesam fra kjøleskapet om at nå var hans dager på jorda snart talte, så da fikk han være med en tur han også. Resultatet ble 18 nydelige og luftige rundstykker, som også du burde gi en sjanse. I så fall trenger du:

225 gram sammalt hvetemel, fint
150 gram sammalt rug, fint
100 gram müsli
ca 450 gram hvetemel
3/4 ts salt
50 gram gjær
3 dl lunkent vann
3 dl lunken lettmelk
1/2 boks kesam
1 ts honning

Bland alt det tørre i en bakebolle, men hold igjen på litt av hvetemelet for å ha muligheten til å regulere konsistensen mot slutten. Varm opp væsken og tilsett honningen. Rør ut gjæren i litt av den lunkne væsken, før du tilsetter gjærblandingen og resten av væsken i en jevn stråle. La eltemaskinen gå på middels hastighet, i ca 10 minutter, til deigen er smidig og fin. Deigen skal fremdeles være litt klissete, men ikke grøtete. La deigen heve under plast eller et klede i ca 45-60 minutter, til ca dobbel størrelse.

Ha deigen på et melet underlag og kna den lett. Elt eventuelt inn litt mere mel dersom du synes den er for klissete. Del deigen opp i to deler. Hvis du vil lage “snurrer” klapper du deigen flat med hendene slik at den danner en rektangel på omtrent 40×20 cm. Del opp i 9 remser à 2 cm. Ta hver remse og tvinn den noen runder rundt før du lager en liten knute og setter den på bakepapirkledt bakeplate. Gjenta samme prosedyre på den andre deigbiten. Eller, du kan lage runde eller avlange rundstykker, noe som går mye raskere, er mye enklere og smaker like godt!

La rundstykkene etterheve under klede i ca 30-50 minutter. Stekes på midterste rille ved ca 225 grader i ca 15 minutter. Avkjøles på bakerist, og etter noen få minutter er det klart for prøvesmaking! Frem med brunosten og en kopp te!

Rundstykkene kan fint fryses. Jeg pleier å ta opp en pose kvelden før, som jeg varmer ved ca 200 grader (varmluft) i ca 4-5 minutter. Elers går det greit å ta de opp samme morgen også, men la de da gjerne tine halvveis på benken før du varmer opp.

Når du har laget disse rundstykkene en gang blir det nok ikke lenge til neste gang…

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Heisann! Takk for mange gode oppskrifter og flott bilder som virkeleg får tenner til å løpe i vann!! Lurte på hvilke lefser du bruker når du lager slike med fyll av laks eller skinke?

  2. De så jammen gode ut! MÅ prøves. Legger bloggen din til på lista mi. Her var det mye lekkert!! :-0 😀

  3. No har eg nettopp prøvd å bake desse bollane. Mangla honning, så eg brukte 1ts sukker, hadde og kesam med vanilje..men dei vart gode likevel! Tusen takk for tips! Du inspirerer meg til å lage mat, og plutseleg syns eg det er moro å bake! Tusen takk!:)Påskeklem frå Bjørg

  4. Så ut som deilige rundstykker som er perfekte å bake på en regnværsdag – kanksje i morgen?Ha en god påske, Trine 🙂

  5. Hadde ikke alle ingridiensene men ble gode likevel. Lettmelk ble byttet ut med ekstra lett og en skvett føte, musli ble byttet ut med havregryn og solsikkefrø. Takk for inspirerende blogg. Får stadig gode ideer til middag og matkos på siden din:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste