Menyen fra siste gourmetkveld hentet vi fra Ole Jonny Eikefjords «Gourmet for folket». I oppskriften var det opprinnelig reinsdyr, men vi valgte hjort i stedet, og følgelig en litt annen fremgangsmåte på kjøttet. Tilbehøret for øvrig laget vi etter oppskriften, men vi serverte i tillegg ovnsbakte amadinepoteter.Gourmetklubbens medlemmer var samstemte i at dette var en «bedre middag», og min mann gikk så langt som å si at «dette kjøttet er noe av det beste jeg har smakt». Dette er med andre ord et godt tips dersom du har lyst til å imponere litt ekstra! Til 4 som skal imponeres trenger du omtrent:

Hjortefileten
600 gram ytrefilet av hjort
salt og nykvernet pepper
smør
Portvinsaus
2 ss finhakket løk
2 dl portvin
2 dl kjøttkraft
4 ss usaltet smør
1,5 ts maisenna
Blomkålpurè
1/2 blomkål
1 dl vann
1,5 dl H-melk
1 fedd hvitløk, finhakket
1/4 løk, finhakket
2 ss grovhakkede valnøtter
2 ss usaltet smør
salt og nykvernet sort pepper
Rødløk og eplekompott
1 rødløk, i ca 1×1 cm terninger
2 epler, i ca 1×1 cm terninger
1 ss usaltet smør
1 ss sukker
4 ss eplejuice
salt og pepper
Ovnsbakte poteter
Amadinepoteter
olivenolje
maldonsalt

Hjortefileten
Krydre hjortefileten godt med salt og pepper og brun fileten godt på alle sider i en varm panne med litt smør. Sett inn steketermometer og stek ved ca 140 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 60-65 grader hvis du vil ha rosa kjøtt. Vi stekte kjøttet til det hadde en kjernetemperatur på 60-62 grader og da var det helt perfekt! Ta kjøttet ut av ovnen og smør på ca 1 ss smør, som vil smelte og gjøre kjøttet saftig og godt. La fileten hvile i minst 15 minutter før du skjærer den i skiver.
Potetene
Vask potetene og ha de i et ildfast fat. Ringle over litt olivenolje og strø på godt med maldonsalt. Stekes ved 225 grader til de er møre og fine og har blitt litt brune utenpå.
Portvinsausen
Ha portvin og rødløk i en liten kasserolle og kok inn til det er ca 1 ss væske igjen. Rør sammen maizenna og kjøttkraft og rør dette inn i portvinsløken. Pisk inn smøret rett før servering.

Blomkålpureen
Del blomkålen i små buketter og kok det sammen med løk og hvitløk i en blanding av vann og H-melk. La det koke i ca 10 minutter, til blomkålen er myk og fin. Mos blomkålen med en stavmikser eller i en blender og spe eventuelt med væsken til purèen får en fin konsistens. Rett før servering varmer du opp purèen i en kasserolle og tilsetter usaltet smør og hakkede valnøtter. Smak til med salt og pepper.

Rødløk- og eplekompotten
Stek løken i smøret i ca 1 minutt og tilsett så epleterningene, som får steke med ca 1 minutt. Ha i sukker og eplejuice og la det hele koke i ca 5 minutter. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Anrettes på store tallerkener og serveres umiddelbart.

Vintips
Tosalet Priorat Old Vines 2006/2007

Vi serverte crème brûleè med bringebærsalat til dessert. Og det blir ikke siste gangen det serveres crème brûleè her i huset!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine!Jeg oppdaget din blogg for noen uker siden, og har siden det vært hektet. Jeg er student, og etter lange dager på lesesalen ser jeg alltid frem til å lage nydelig middag når jeg kommer frem. Da henter jeg inspirasjon fra deg, og i de siste to ukene har hver middag (!) vært basert på dine oppskrifter.Tusen takk for at du er en fantastisk inspirasjon til så mange matglade mennesker!

 2. Det ser verkligen jättefint ut! Dessutom låter det otroligt gott. Trevlig blogg du har! :-)Ha en bra dag!

 3. Hei Trine!Tusen takk for ideen til vår søndagsmiddag i dag! Smakte fantastisk!Vi brukte hjortestek med en nydelig saus av kraften osv,og med tilbehøret i din oppskrift.ANBEFALES !Flott og inspirerende matblogg som jeg er innom hver dag!Varm hilsen fra Marie,Kristiansund.:-)

 4. Takk, takk for koselige tilbakemeldinger! Dette er virkelig gode oppskrifter, samlet eller alene. Kan tenke meg tilbehøret smakte godt til hjortesteken Marie. Trine 😉

 5. Jeg er stor fan av hjortekjøtt og venter en leveranse på et halvt dyr til uka. Følgende skal jeg be naboene på hjortestek om to uker.Lurer på om du har noen erfaring i langsteking av kjøttet?Kunne tenkt å servere ost med valnøtter, marinerte aprikoser og akasiehonning til dessert? Tror du det er en dessert som passer eller vil den være for "kraftig" mtp hvor kraftig hjort er..Stå på!:-)

 6. Hei Trine!
  Dette var en høydare 🙂 Fantastisk nydelig. Brukte rødvin i stedet for portvin, men resten var etter oppskriften. Mannen lurer på hvem denne «Trine» som jeg refererer så mye til, og mener vi kan ha besøk av «deg» oftere, og dagens middag mente han vi kunne ha når svigermor kom på besøk 🙂 Utsøkt!

  Takk for inspirerende og velsmakende blogg 🙂

  //Trine-Lise

 7. HEi! Et spm fra ei som ikke er veldig drillet på kjøkken, men vil lage en finere middag til gjester imorgen. Lurte bare på om jeg har tid å lage denne retten. Lurte derfor på hvor lang tid ca. jeg må regne med at kjøttet kommer til å bruke i ovnen? Ellers takk for en SUPER blogg! 😀

  1. Steketiden vil være avhengig av hvor stort kjøttstykket ditt er og hvor høy steketemperatur du benytter. Fileter trenger ofte ikke så lang tid i ovnen, sånn omtrent mellom 15-30 minutter. Svaret mitt kommer sent, men jeg håper imidlertid at middagen gikk bra likevel.

 8. Hei,
  I oppskriften står det «Portvinsausen
  Ha portvin og rødløk i en liten kasserolle og kok inn til det er ca 1 ss væske igjen» – dette må da være feil? Skal jeg redusere så store mengder væske til 1ss?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste