Også til denne brødoppskriften har jeg hentet inspirasjon fra Schakendas bakekokebok. Dette er ikke et surdeigsbrød, men det er tilsatt surdeig for å få litt “futt” i gjæren, og det ble det virkelig! Resultatet ble utrolig luftig og god bakst. Kombinasjonen med gjær og surdeig må jeg utforske nærmere! Til 2 store brød trenger du:

 
1 kg hvetemel
35 gram sammalt rug, grov
35 gram siktet rugmel
35 gram sammalt hvetemel
1 ss honning
15 gram lys surdeig
8 dl vann
15 gram gjær
15-20 gram salt

Ha alle ingrediensene med unntak av salt, surdeig og gjær i en stor eltebolle. Elt i ca 2 minutter og la deretter deigen hvile i ca 30 minutter. Tilsett salt, surdeig og gjær. Elt videre på sakte fart i ca 15 minutter og deretter i 2 minutter på rask fart. Tilsett evt litt mer mel om du synes deigen er for klissete. Deigen skal nå være elastisk og fin, og du skal kunne strekke den og se gjennom den, uten at den sprekker.

Ha litt olje i bunnen av en stor bolle og ha deigen oppi. Sett på lokk eller dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse.

Del deigen i to like store emner. Form dem runde, legg dem på et melet underlag og dekk med plastfolie.

Hev i ytterligere 1 time.

Form deretter forsiktig deigen slik du vil ha brødene dine. Legg brødene på smurt stekebrett/bakepapirkledt stekebrett, strø med mel oppå brødene og dekk forsiktig med plastfolie igjen. Sett brødene på en lun plass og la de heve til dobbel størrelse.

Snitt brødene i toppen og sett de i forvarmet ovn ved ca 220 grader. Hell ca 1/2 dl varmt vann i bunnen av stekovnen og lukk døren umiddelbart etterpå. Skru ned varmen til ca 180 grader etter ca 5 minutter, og stek videre i ca 40-45 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Denne deigen kan også benyttes til rundstykker og baguetter.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Super matblogg!! Masse inspirasjon!! Kan jeg sløyfe helt den surdeigen? Skal jeg da tilføye noe annet? Og hvor mye gjær (vanlig) skal jeg bruke?

  2. Jeg har ikke laget dette brødet uten surdeig, men jeg vil anta at dersom du bruker 50 gram gjær så blir det nok et godt brød, også uten surdeig. Trine 😉

  3. Super blogg, og mange inspirerende oppskrifter som jeg skal prøve! Jeg fant en oppskrift på bloggen din her om dagen på sjokolade-cookies, jeg tror det var nøtter i dem, men de hørtes utolig gode ut, men i alle disse fantastiske oppskriftene finner jeg ikke cookies-oppskriften 🙁 Jeg tror vel det er den som er på headeren din i en krukke? Ville blitt kjempeglad om du enten kunne skrive den på nytt eller hjelpe meg til hvor jeg finner den! Det er mange som sier at blogg bare handler om sitt eget liv, men her har vi et fantastisk eksempel på en blogg som ikke bare handler om bloggeren, men det er en matblogg!Stå på Trin 😀

  4. Anonym; Jeg har to typer sjokoladecookies på bloggen, se her: http://trineblogg.blogspot.com/2010/02/sjokolade-og-nttecookies-na-ogsa-som.html og her: http://trineblogg.blogspot.com/2008/12/chocolate-cookies.html. Kakene i boksen på headeren er coctailkaker, som du finner her: http://trineblogg.blogspot.com/2009/12/16-desember-bakedag-med-barna.html Ellers kan du lett søke på alle oppskriftene på bloggen via etikettene i venstremenyen, for eksempel under "kake". Hillevi; Ja, surdeigen må lages ca en uke før. Oppskrift finner du her: http://trineblogg.blogspot.com/2010/01/kom-i-gang-med-surdeigsbaking-du-ogsa.html. Lykke til!Trine 😉

  5. Hei Trine!
    Prøvde denne oppskriften og brødet ble kjempegodt! 🙂 Tenkte å prøve samme oppskrift til baguetter nå, men da bør jeg kanskje korte ned på steketiden?

  6. Hei Trine ser at Surdeig linken din er blitt en 404 error. Har du mulighet til å rette linkene dine? Storfan av deg og oppskriftene dine. Eneste bloggen jeg flittig leser som mann. Aldri en oppskrift som ikke smaker utsøkt, en kan følge oppskriften ned til hver minste detalj og forvente et usøkt måltid og bakst! Jeg skal nok se å skaffe meg kokebøkene dine også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.