Som hovedrett på nyttårsaften ble det servert kalvefilet. Kalvefileten ble mør og god, og passet godt med tilbehøret. Alt tilbehøret var gjort klart på forhånd og indrefileten ble satt inn i ovnen idet gjestene fikk musserende vin i glassene. Til 4 personer trenger du omtrent:

Kalvefileten
ca 800 gram indrefilet av kalv
salt og nykvernet pepper
frisk timian
olje og smør
*

Bind kjøttet opp med stekesnor, krydre med salt og pepper og brun det raskt på alle sider i olje og smør sammen med en timiankvast. Legg kjøttet i en ildfast form og legg timiankvaster over. Stekes ved ca 150 grader til fileten har en kjernetemperatur på ca 60-65 grader. Pakk fileten inn i folie og la den hvile ca 15-20 minutter. Skjær indrefileten i skiver på skrå.

Syltet rødløk
1 ss smør
2 rødløk, i tynne skiver
2 ss sukker
1,5-2 dl balsamicoeddik
*

Frem smør og løk i en gryte til løken er blank og myk. Strø over sukker og rør godt før du heller over balsamicoeddiken. Ha på lokk og la koke ca 20-30 minutter. Ta av lokket og la koke videre til væsken er nesten kokt inn. (Kan gjøres klart på forhånd og varmes opp rett før servering.)

Portvinssaus
2 sjalottløk, finhakket
1 ss smør
1/4 dl balsamicoeddik
1,5 dl portvin
1/4 dl kalvefond
1/2-1 dl vann
1/2-1 ss tomatpure
1 timianstilk eller litt tørket timian
1-2 ss solbærgele
1 ts Maizenna utrørt i litt vann
1 ss smør
*

Fres løken blank og myk i en kjele. Tilsett balsamicoeddik, portvin, fond, vann, tomatpure og timian. La sausen koke inn til det er ca 2 dl igjen i kjelen. Sil sausen og smak til med solbærgele. Rett før servering tilsetter du ut maizenna og rører helt til slutt inn smøret.

Trøffelpoteter
500-600 gram mandelpoteter
1 ss olivenolje
1 ss trøffelolje
5 eggeplommer
salt og pepper
*

Skrell og del mandelpotetene i små biter. Kok de møre, hell av alt vannet og mos dem med olivenolje og trøffelolje. Rør deretter inn eggeplommene og smak til med salt og pepper. Fordel potetmosen i 4 ildfaste former el kledt med aluminiumsfolie. Stekes ved ca 175 grader i ca 15-20 minutter. (Potetformene kan gjøres klar noen timer på forhånd og oppbevares i kjøleskapet før du skal steke de.)

Garnityr
Grønnsaker etter eget ønske deles i staver/biter og wokes raskt i en stekepanne. Jeg serverte gulrot, purre, sukkererter og ovnsbakt tomat som garnityr. Og en timiankvast som kronen på verket!

Vintips: Monte Antico

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Mmmm …. Dette så og hørtes nyyydelig ut! Dette lager jeg i morgen! Takk for tips!!KLEM KLEMAnette:)

    1. Det husker jeg ikke, men det var en av de rimeligere sortene. Spør på polet. Godt valg, forresten! 😉

  2. Beklager at det blir litt mas nå, men er det hvit eller brun trøffelolje som skal brukes ? 🙂

  3. Tusen takk for nok et deilig måltid, nei jeg mener oppskrift. OK jeg mener vel begge deler. Retten ble servert på søndag og det var full klaff igjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste