Lammestek står på menyen minst en gang i løpet av høsten, og til det måltidet er det alltid knyttet store forventninger. Jentene er også veldig glade i lammestek med mammas tilbehør, og det var derfor et naturlig valg da vi skulle samles rundt spisebordet alle sammen for fødselsdagsfeiring. Og forventningene ble innfridd! En av grunnene var selvfølgelig en lammestek av god kvalitet som ble stekt leeenge på lav temperatur. I tillegg ble jeg veldig fornøyd med tilbehøret, og spesielt de ovnsbakte grønnsakene som virkelig satte en spiss på måltidet, både smaksmessig – og ikke minst estetisk!

Lammestek
Gni steken inn med nykvernet pepper og maldonsalt. Putt noen kvaster med rosmarin inn under strømpen/hyssingen som omslutter steken. Brunes raskt på alle sider i en blanding av olje og smør. Smør et passende ildfast fat som du legger litt oppdelt løk og gulrøtter i bunnen av.
Bruk ikke større form enn hva som er nødvendig for steken, så slipper du at god stekesjy fordamper. Legg steken oppå grønnsakene. Tilsett 1-2 dl varmt vann i pannen og kok ut. Hell dette i bunnen av formen. Settes i ovnen ved ca 125 grader – til steken har en kjernetemperatur på 62-65 grader (rosa kjerne). La steken hvile under folie i minst 20 minutter før du skjærer i den. Sil av stekesjyen til rødvinssjyen (og kast gulrøtter og løk).
Rødvinsjy
Stekesjy
vann
rødvin
litt soyasaus

evt salt og pepepr
evt maizenna

Smak på stekesjyen og tilsett eventuelt litt vann hvis du synes den er sterk. Kok opp, tilsett 1/2-1 dl rødvin og la det stå å småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med soyasaus og krydre etter smak. Hvis du vil kan du jevne sjyen med maizenna, men det er ikke nødvendig.

Ovnsbakte grønnsaker (6-8 porsjoner)
2 røde paprika, i biter
1 gul paprika, i biter
1 grønn squash, i biter
2 rødløk, i båter
1 kinesisk hvitløk, grovt hakket
6 tomater, delt i 4 båter
1/2 sitron, saften
maldonsalt
nykvernet pepper
frisk timian, grovt hakket
provencekrydder
olivenolje
evt chiliolje

Fordel grønnsakene i en ildfast form el. Ringle over rikelig med olivenolje og eventuelt litt chiliolje om du har. Ha deretter over litt nypresset sitronsaft, maldinsalt og nykvernet pepper. Strø over litt provencekrydder og avslutt med frisk timian. Rist litt på formen slik at det blander seg litt.

Bakes ved ca 200 grader i ca 45-60 minutter, til grønnsakene er passe møre.
Sett gjerne formen direkte på bordet, den vil utkonkurrere den fineste blomsteroppsats!

Potetpurè
Poteter
Seterrømme
Salt
Nykvernet pepper
Frisk timian, hakket

Kok potetene i vann. Ikke ha salt i kokevannet! Når potetene er ferdigkokte tilsetter du seterrømme, salt og pepper og moser potetene med et egnet redskap. Tilsett frisk timian tilslutt og server!

Vintips: Villa Borghetti Valpolicella Classico 2007/2008

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Tennene løøper i vann….dette må prøves. Etter jeg fant din blogg har inspirasjonen til å lage god mat kommet tilbake. TAKK! Har vært litt matlei en stund, men…….nå er det tid for de lange gode måltidene igjen!

 2. Hei.Jeg må si meg enig med forige kommentar. Maten så utrolig deilig ut og du inspirerer meg til å lage god mat. Takk for det.Ha en fin dag. Trude 🙂

 3. Oppdaga bloggen din for nokre dagar sidan og har linka til deg i matbloggen min , håpar det er greit :)Dette fikk tennene mine til å 'løpe i vann' :)Ovnsbakte grønsaker kjem nok fort på bordet her i heimen. Mariann

 4. Lagde lammesteka med tilbehør på nyttårsaften. Fulgte oppskrifta til punkt og prikke og maten ble en suksess. Potetpureen ble nydelig med mandelpoteter. Grønnsakene smakte nydelig 😉 Tove

 5. Ser kjempegodt ut :)Jeg skal lage burgundergryte/boeuf bourgogne i helgen og tenkte jeg skulle lage potetpure/mos til. Har du noen tips? Passer det meg fløte/rømme/hvitløk i, og kan jeg lage den ferdig tidligere på dagen sånn at den bare er å varme opp?Nupperella 🙂

 6. Lagde lammelår på løradg, første gang jeg lagde det alene også.. Fulgte din oppskrift, ble veldig bra :-))) Jeg gned inn hvitløk også på steka, stekte den i flere timer og hadde tempraturen mye lavere (100 ca) Noe av det beste jeg har smakt på lenge :-)))) Takk for din brae oppskrift :-)))

 7. Jeg prøver meg på denne nå i påsken. Og så går vi en ettermiddagstur noen timer mens vi venter Ser helt tenna-løper-i-vann-aktig ut:) Påskeklem til deg og familien fra Kari og familien på tur i det fantastiske nord!

 8. Et godt valg, Kari! Her venter vi på at en franskinspirert lammestek skal bli ferdig snart. Ha en fortsatt fin påske og hils til gjengen din! Klem, T 😉

 9. Hei
  Er kjempefan av matbloggen din, og har prøvd mange av oppskriftene. Men jeg må ofte ha alt inn med “teskjeer” – ihvertfall dersom jeg skal prøve noe nytt for mange gjester..Skulle ønske det kunne ha stått på oppskriftene hvor lenge (sånn ca) man feks steker en lammestek (utenom det er oppskriftene dine veldig detaljerte og flotte:). Og når steker man grønnsakene, slik at alt er varmt samtidig? Steker du grønnsakene først (noenlunde ferdig) før du setter de inn igjen når steken er ferdig?
  Takknemlig for svar
  Mvh Sissel

 10. Glemmer meg fort vekk,og tiden flyr når jeg setter meg ned for å lese dine oppskrifter,du har kjempemye bra.Hadde tenkt å ha lammelår nå i påsken.Hvordan får du grønnsaker og steik ferdig samtidig,når de har ulik temperatur.Bruker du to ovner?Dette er noenlunde samme spørsmål som overnevnte person har spurt om.Flott hvis du har et godt tips .

 11. Det stemmer at jeg har to stekovner. Dette er en gammel oppskrift hvor jeg ikke har gjort rede for hvordan retten kan tilberedes i en ovn. En mulighet er å forsteke grønnsakene litt i stekepannen før de stekes ferdig i ovnen, mens kjøttet hviler. En annen mulighet er å la dem steke sammen med kjøttet først og deretter steke ferdig alene på høyere temperatur. Anbefaler dere også å se på noen av de nyere lamme- og viltoppskriftene hvor dette er nærmere beskrevet.

 12. Hei! Skal prøve meg på lammesteik for første gang nå i påsken. Hvor lang tid brukte du for å få steika til riktig temperatur? 🙂

  1. Steketiden vil variere ut fra hvor stor lammesteken din er, hva slags steketemperatur og kjernetemperatur du velger. Det er 3,5 år siden jeg la ut denne oppskriften og husker ikke detaljer. Men jeg antar at du kan beregne mellom 2-3 timer steketid til en 2 kg lammestek som stekes på 125 grader. Husk å la kjøttet hvile i minst 20 minutter før du skjærer det i skiver. Lykke til!

    1. Jeg har oppdatert innlegget ift. rødvin. Når det gjelder soyasaus er det litt smak og behag og hva slags type soyasaus du benytter. Begynn med ca. 1 ss og smak deg frem. Lykke til!

 13. Laget lammelåret i dag (Lammestek med ovnsbakte grønnsaker, potetpurè og rødvinssjy) Suveren. Jeg tilpasser denne og legger den inn på CheckContent med justeringer som er nødvendig for allergikere med referanse til denne siden.

 14. Hei, vi prøvde retten i går og fulgte oppskriften til punkt og prikke. Resultatet ble utrolig bra! Frister absolutt til gjentakelse!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste