Pavlova med syrlig krem og friske bær
På fødselsdagen min var det jeg som fikk velge kake helt selv, og da falt valget på Pavlova. Kaken skal visstnok være oppkalt etter den russiske ballettdanserinnen Anna Pavlova da den er florlett og sprø. Men der tror jeg også likheten med Anna Pavlova slutter, for dette er virkelig litt av en kaloribombe, noe hun neppe unnet seg mye av. Vi som ikke er ballettdanserinner kan imidlertid unne oss et stykke eller to, iblant. Her kan det nemlig være vanskelig å begrense seg…
Jeg har aldri laget Pavlova før og gjorde en grundig research før jeg endte opp med en oppskrift fra «To kokker på hjemmebane» (Finkenhagen og Jacobsen), en bok som er spekket med mange spennende oppskrifter som sikkert kommer til å inspirere til nye retter på bloggen. Tradisjonen tro så har jeg gjort min egen vri på oppskriften, men hovedprinsippene har jeg fra denne kokeboken. Det som gjorde at valget falt på denne oppskriften er den spennende smakstilsettingen med mørk sjokolade og balsamicoeddik. Jeg brukte en balsamicoeddik av god kvalitet og da blir den god og søt. En god balsamicoeddik er verdt de ekstra kronene, og i en slik rett får du full uttelling! Dessuten får du en herlig duft i kjøkkenet mens marengsen stekes!
Jeg var litt skeptisk til å ha for søt krem på marengsen, som jo i seg selv er ganske søt. Jeg laget derfor en krem basert på en blanding av kremfløte og creme fraiche. Creme fraiche kan som kjent stivpiskes på samme måte som kremfløte, og gir en litt mer syrlig smak, og passet etter min mening veldig godt til denne kaken. Til Pavlova til ca 8-10 personer trenger du:
6 store eggehviter
250-300 gram sukker
1 ss god balsamicoeddik
1/4 ts salt
100 gram mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold (70%), hakket
1 ss maizena
1 boks kremfløte
1 ss sukker
1 boks creme fraiche
friske blåbær
friske bringebær
Bruk kjøkkenmaskin (på middels hastighet) og pisk eggehviter, salt og litt av sukkeret til myk marengs. Tilsett resten av sukkeret gradvis. Tilsett balsamicoeddik og øk hastigheten, og pisk til du får en tykk og blank marengs. Vend til slutt inn siktet maizena og hakket sjokolade. Hell røren på et bakepapir (tegn gjerne opp en ring på forhånd, slik at marengsen passer til kakefatet du har tenkt å benytte). Stek marengsen på 150 grader i ca 60-70 minutter. Sett deretter ovnsdøren på gløtt og la marengsen avkjøles inne i ovnen. Marengsen skal være sprø utenpå og myk inni. Marengsen kan lages på forhånd, men pass på at du oppbevarer den tørt.
Legg marengsen på et kakefat. Pisk kremfløte og sukker til krem. Gjør det samme med creme fraichen. Vend deretter forsiktig kremene sammen med en slikkepott og fordel massen forsiktig oppå marengsen. Pynt med friske bær (eller frukt) etter smak og sesong. Kremen kan eventuelt erstattes med feks vaniljekrem eller is. Et dryss med hakkede pistasjenøtter eller hakket sjokolade er også godt. Pavlova skal serveres straks etter at den er pyntet, den er nemlig best da!
Du som har lest litt i bloggen min fra før har kanskje lest om kake- og dessertfavorittene mine. Dette er definitivt en ny favoritt, så det spørs om det ikke kan bli endringer i toppen nå!
Publisert 21. 10. 2009
Mmmmm, jeg sikler 😉 Den så bare utrolig deilig ut.Trude 🙂
Nammis!!!Nå ble jeg med ett sulten igjen, selv om jeg nettopp har spist en god lunsj 😉
Pavlova er kjempegodt!! Men synes du var litt gnien med bærene… Godt med masse bær ;-)Kjempeflott blogg, by the way!
Hei!Jeg planlegger å lage denne til bursdagfering til helgen, men kan man la sjokoladen være eller erstatte den med lys sjokolade?
Hvilken sjokolade har høyt kaloriinnhold? Dronningkokesjokolade?
I denne oppskriften anbefaler jeg å benytte en kokesjokolade med høyt kakaoinnhold (ikke kaloriinnhold), feks 70%. Det får du i de fleste dagligvareforretninger. Dronningkokesjokolade har nok ikke det, men bla Freia har en med 70% kakaoinnhold. Lykke til! 😉
Ok, vi skal servere denne kaka i sønnen vår sin konfirmasjon. Men vi skal jo i kirka og spise middag før kaka blir servert. Tror du jeg kan blade sammen kremen, ha den i en bolle og ha med dit vi skal spise og pynte den der, eller vil kremen da falle sammen og bli sausete?
Forresten så er denne kaka kjempegod, så oppskriften anbefales VELDIG 🙂
Jeg er veldig usikker på hvordan denne kremen vil holde seg etter flere timer. Siden det er en slik anledning ville jeg ha laget en prøvekake (mini) og la kremen stå like mange timer, før du ser og smaker på den. Gi meg gjerne en tilbakemelding på hvordan det går, det kan jo være flere som kan nyte godt av dine erfaringer her. Lykke til! 😉
Laget denne i dag, og fikk masse skryt 🙂 Takk til Trine!
I og med at butikken var utsolgt for jordbær og blåbær i går (det var tross alt 16. mai…), så brukte jeg kiwi og mango. Det ble også veldig godt 🙂
Forøvrig sto kremen ferdig blandet i et par timer (i kjøleskap) før jeg «monterte» kaka rett før dessert-tid. Gikk helt greit.
Så bra at pavlovaen smakte! Takk for at du deler tips om kombinasjon og fremgangsmåte! 🙂
Hei Trine, Lagde denne nydelige kaka til 17.mai og det var den beste pavlova’n jeg har spist. Det gjorde seg med sjokolade og creme fraiche. Nå er jeg veldig forsiktig med sukker, så det ble med 200 gr, noe ingen merket.
Jeg er så glad for at jeg har kokebok på nett, tusen takk for at du har stor interesse for mat. Det inspirerer en bestemor som har gått over til å nyte alle dine gode smaker og liker for en gangs skyld å lage god mat og ikke aller minst å lete opp noe spennende. Hilsen Bente
Takk for hyggelig tilbakemelding! Og takk for påminnelsen om at jeg må lage pavlova med sjokolade om ikke så alt for lenge! Takk også for tips om sukkermengde, som jeg selv også prøver å redusere hvis det ikke gå på bekostning av smaken. 🙂
Hei Trine!
Elsker Pavlova og har lagd utallige varianter av den opp igjennom årene og da ganske ofte med en litt magrere variant med kesam i stedet for krem. Da pleier jeg helst å tilsette litt vaniljesukker (gjerne hjemmelaget), blir friskt og godt en varm sommerdag 😉 Gleder meg til å se kokeboka di!
Mvh Mari
Hei Trine. Har laget pavlova noen ganger nå, helt nydelig på smak. Har ett lite problem, den flyter utover og blir kjempestor, hva gjør jeg galt? Pisker den stiv og følger oppskrifta nøye! Eller tusen takk for ein fantastisk fin blogg og gleder meg veldig på kokeboka:)) Klem fra Namsos