Hovedretten under forrige Gourmetkveld var nydelig andebryst med masse godt tilbehør. Oppskriften vi tok utgangspunkt i fant vi her. I tillegg laget vi en balsamicosaus. Balsamicosausen satte virkelig en spiss på retten, som ville ha blitt litt tørr uten! Ellers vil jeg trekke frem at vaniljestang i søtpotetmos var spennende og kjempegodt! Det er ikke grenser for hva som blir bedre med vaniljestang!

Her kommer oppskriften, med de endringer vi gjorde. Blant annet stekte vi ferdig andebrystet i stekovnen (og ikke i stekepannen), med utrolig bra resultat! Ingredienser til 4:

2 andebryst à ca 300 gram
Søtpotetmos
2 søtpoteter, i biter
ca 15 mandelpoteter, i biter
1 vaniljestang
4 ss smør
1 ts salt
1/2 ts pepper
Rødløkskompott
2 neper eller tilsvarende mengde rettich, finsnittet
1 rødløk, i tynne båter
2 ss smør
1/2 dl balsamicoeddik
1 bs sukker
1/2 ts salt
Garnityr
1 blomkål, i små buketter
200 gram skogsopp
Balsamicosaus (ca 6 porsjoner)
1 dl balsamicoeddik
1 dl hvitvin
200 gram usaltet smør (romtemperert), i terninger
salt og pepper
friske krydderurter, feks estragon, kjørvel og persille
Fremgangsmåte
Andebrystet: lag rutemønster i svoren/fettet med en skarp kniv. Brun andebrystet først med fettet ned. Snu og brun lett på den andre siden. Legg andebrystene i et ildfast fat og stek ferdig i stekovn på ca 125 grader til kjernetemperaturen er ca 60-62 grader. Vi fikk perfekt resultat på 61 grader!

Søtpotetmos: Skrell søtpoteter og mandelpoteter, del opp i små biter og kok de møre – sammen med en vaniljestang om er delt på langs. Ta ut vaniljestangen og mos det hele sammen med et mosjern eller en stavmikser. Tilsett smør, salt og pepper.
Rødløkskompott: La sukkeret smelte i pannen, ha i smør og balsamicoeddik – og deretter rødløk og neper/rettich. Ha på kjøkkenvifta! La det hele surre litt i pannen ca 5-10 minutter, til kompotten er ferdig.
Garnityr: Surr blomkål i en stekepanne med lett brunet smør. Tilsett etterhvert soppen, og ha i salt og pepper etter smak. Vår erfaring var at det hadde vært nok med enten blomkål eller sopp, det var mer enn nok mat og smaker i resten av tilbehøret.
Balsamicosaus: Kok balsamicoeddik og vin til det gjenstår et par spiseskjeer i kjelen. Pass på, det går fort på slutten. Blandingen må ikke bli brent! Pisk inn smøret, litt etter litt. Sausen bør ikke koke etter dette, men holdes varm. Hvis den koker opp vil den miste sin kremaktige konsistens.
Anretning: Del opp andebrystene i skiver, skjært litt på skrå. Legg opp maten på tallerkenen og pynt med en grønn krydderkvast.
Vintips: I oppskriften foreslås en Amaronevin, men den var dessverre utsolgt fra “vårt” pol. Vi endte opp med Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2006, som så absolutt var et heldig valg.
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg fikk dette servert hos noen venner forleden (de hadde funnet oppskriften på bloggen din) og det er noe av det beste jeg har smakt! Sausen er helt fantastisk! Jeg skal leke amatørgourmetkokk på bryllupsdagen og servere dette til min kjære mann:-)

 2. Jeg hadde 8 til middag. Fulgte oppskriften og alle gode råd til punkt og prikke. Til og med hadde jeg samme vinen… Det var SUKSESS… Tusen takk 🙂

 3. Dette var et utrolig godt måltid. Vi serverte det til venner nå i romjula. Men vi tok ut kjøttet på 58 grader, da var det passe rosa og smakfullt.

 4. Denne rett skal eg prøve på i kveld. Gleder meg:) Tusen takk for en kjempegod blogg.
  Er innom hver dag. Har prøvd mange av dine oppskrifter, og med ett fantastisk resultat:
  Akkurat nå lager eg konfiserte tomater 😉
  God helg!

 5. Vi laget denne retten i dag, og den falt i smak i hele familien! Vi byttet ut sausen med en av dine andre balsamicosauser så den skulle bli melkefri. Du har en fantastisk blogg!

 6. Dette er noe av det beste jeg har lagd og smakt ! Tusen takk for at du delte oppskriften . Lager mye av det du foreslår , og det er mye godt – men denne retten tar prisen.

 7. Hei:-)

  Tusen takk for mange gode oppskrifter, jeg har prøvd ut flere av de med gode resultater.
  Denne sausen var helt nydelig!

  Mvh Karina.

 8. Hei, jeg lurer på å lage denne deilige retten til 15 personer. Kan du indikere hvor lenge ca andebrystene må ligge i ovnen?
  Kan jeg brune dem på pannen på forhånd og deretter steke de ferdig når gjestene er på plass?

  mvh
  Ellen

  1. Ja, det skal gå fint. Steketiden vil være avhengig av størrelsen på andebrystene, så du må forholde deg til kjernetemperaturen. Vil tro det tar omtrent 10-20 minutter.

 9. Hei! Jeg slet med å få til balsamicosausen. Fulgte oppskriften men sausen skilte seg og ble helt “rar”. Den kokte ikke etter at jeg hadde i smøret. Hva kan ha gått galt mon tro?

 10. Hei kan jeg bytte ut hvitvin med noe i sausen? Eventuelt mengde.
  rekker ikke polet før jeg er ferdig på jobb

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste