Foccacia er et italiensk brød som kan varieres i det uendelige, alt etter hva du skal servere det til. Jeg har en oppskrift på foccacia jeg pleier å bruke, og som jeg har tatt utgangspunkt i til denne oppskriften.

I denne varianten smaksetter jeg deigen med chilikrydder og soltørkede tomater, noe som gir en fin smak på brødet, samtidig som det setter bittelitt farge. Videre lager jeg en urteolje som jeg har på brødet når det er ferdig etterhevet, og som gir foccaciaen en utrolig god smak.

Deigen:
7 dl lunkent vann
50 gram gjær
3+1 ss olivenolje
1 ts salt
1-2 kryddermål chilikrydder
1/2 ts sukker
ca 14 dl hvetemel

Urteolje av:
1 dl god olivenolje
1 fedd hvitløk, finhakket
friske eller tørkede krydderurter, for eksempel basilikum, oregano, timian og rosmarin

en neve soltørkede tomater, skåret i små biter
flaksalt

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tilsett 3 ss olje, salt og sukker. Elt inn hvetemel. Deigen skal ha en ”tykk grøtaktig” konsistens. Tilsett den siste ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving ca 30-40 min, til dobbel størrelse.

Lag så urteoljen. Bland sammen ingrediensene og la urteoljen stå å trekke mens deigen heves. Hvis du bruker tørkede urter kan du feks ta ca 1 kryddermål av hver urt. Ved bruk av friske urter kan du bruke litt mer.

Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La brødet etterheve under plast i ca 20-30 min. Prikk hull i deigen med fingrene. Ha litt av urteoljen på fingeren så slipper du deigkliss på fingrene. Hell urteoljen over det ferdighevede brødet og dryss over flaksalt. Stek på nederste/nest nederste rille i varm stekeovn 225 oC i 30- 40 min. Avkjøl på rist.

Jeg pleier steke brødet i en form som er ca 28 x 35 cm. Brødet egner seg ypperlig å fryse ned. Jeg pleier å fryse ned brødet i stykker tilsvarende ca 2 porsjoner, lar de tine opp før jeg varmer de 3-5 minutter på 200 grader i varmluftsovnen. Enkelt og utrolig godt!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Kjempegodt brød,- takk for oppskrifta! Blir nok å prøve flere av tipsene dine… Takk for fin og inspirerende blogg! Hilsen Gunn i Skibotn.

  2. Veldig glad i foccaccia, og har selv prøvd med chili – men med knust chili (kjøpes på glass). Kjempe godt!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste