SMÅ KANELRULLER

Visst er det godt med store, lubne bakverk, men av og til kan det være lurt å lage dem litt mindre, som for eksempel disse små kanelrullene. De er ypperlig å ha på lur i fryseren dersom du ønsker å servere en liten godbit til kaffen eller tekoppen, eller dersom du skal ha kakeselskap og ønsker å servere litt søt gjærbakst i tillegg. Jeg har her laget en halv porsjon av grunnoppskriften min, men som regel lager jeg en vanlig porsjon og lager for eksempel knuter med sitron- og pistasjkrem eller skolebrød av den ene halvdelen, og små kanelruller av den andre.

Til en halv porsjon søt gjærdeig (gir ca. 30 kanelruller) trenger du omtrent:

GJÆRDEIG

  • ca. 500 g hvetemel
  • 2 1/2 dl melk (ca. 20 grader)
  • 15 g gjær (gjerne rød type)
  • 75 g sukker
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • 75 g smør, i terninger

KANELFYLL

  • 75 g mykt smør
  • 50 g sukker
  • 3 ts malt kanel
  • melisdryss

Lag gjærdeigen etter oppskriften her og la den heve til dobbel størrelse. Mens deigen hever rører du også sammen ingrediensene til kanelfyllet.

Ha bolledeigen på melet underlag og kjevle hver del ut til en rektangulær leiv som er omtrent 50 x 40 cm. Bre kanelsmøret jevnt utover leiven, men ikke helt ut i de to langsidene. Del leiven i to på langs, slik at du har to leiver på ca. 50 x 20 cm. Pensle langsidene (som ikke er smurt med fyll) med litt lunkent vann og trykk lett med en gaffel, slik at deigen lettere vil lime seg sammen i skjøten. Rull deigen fra den andre siden og skjær opp i biter som er ca. 3 cm brede. Sett rullene på bakepapirkledd bakebrett (eller bruk bakebrett med slippbelegg) med skjøten ned. La rullene etterheve i ca. 30 minutter under klede eller plast.

Stekes midt i oven ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter, til kanelrullene er gylne og gjennomstekte. La dem avkjøles på bakebrettet et par minutter, og løft dem deretter over på en bakerist.

Nytes gjerne lunkne med et lite melisdryss, sammen med en god kopp kaffe eller te.

Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne kanelruller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!

Alle «bolleoppskriftene» på bloggen finner du samlet HER.

VELBEKOMME!


,

3 Kommentarer

  1. Anne Therese 2. september 2017 at 11:51 #

    Så genialt 🙂 Supre til små barnehender, der vanlege store kanelbollar blir alt for mykje! Takk for super oppskrift og inspirasjon.

  2. Eleonie 22. september 2017 at 22:14 #

    Bolledeigen er jo alltid bra. Men i den her tilfellen ramler rullene til sides, slik at hevingen under baksten blir mindre pen. Halvparten ble stilige rull, og halvparten ble mini kanelsnurrer. Smakte det samme men øyet vil også ha æren av arbeidet 😉
    Trykke dem mer flate kanskje?

  3. Marie 16. oktober 2017 at 20:43 #

    Ungene våres elsker slike boller! Veldig greit å servere slike små smakfulle munnfuller.

Legg igjen en kommentar