GAZPACHO

Gazpacho

Gazpacho er en kald grønnsaksuppe som har røtter i Spania. I tillegg til at suppen er god på smak og enkel å lage, er den proppfull av vitaminer og mineraler. Dette er suppen for varme sommerdager, og er for eksempel en ypperlig forrett på 17. mai eller på sommerfesten, eller som «shots» på sommerens buffeter. Til ca. 1 liter suppe trenger du omtrent:

Til suppen:

  • 1 agurk, uten skall
  • 1 rød paprika
  • 2 solmodne tomater
  • 1 stilk stangselleri
  • 2 vårløk
  • 1 sjalottløk
  • 1/2 rød chili (smak til)
  • 3-4 hvitløkfedd
  • 1 boks hermetiske tomater, hakket
  • 1 ts tomatpuré
  • 1/2 dl extra virgin olivenolje
  • ca. 3 dl isvann
  • 1/2-1 lime, saften
  • litt eplesidereddik
  • ca 1 ts salt
  • pepper

Til garnityr:

  • 1/2 rød paprika, i bittesmå terninger
  • frisk basilikum eller koriander

GazpachoDel grønnsakene opp i grove biter og ha dem oppi en kjøkkenmaskin med kniver. Tilsett hermetiske tomater, tomatpuré, olivenolje og mesteparten av vannet – og kjør grønnsakene til de blir helt most. Tilsett eventuelt mere vann og smak til med limesaft, eplesidereddik, salt og pepper. Sett suppen kaldt 2-3 timer før servering, slik at de gode smakene får satt seg.
Fordel suppen i små glass eller skåler og dryss små terninger av paprika over (eller andre grønnsaker) og litt frisk basilikum eller koriander. Server gjerne også brødkrutonger eller ristet brød som tilbehør, og gjerne med en musserende vin til – for eksempel en Cava eller Crémant (brut).

Oppskriften gir ca. 1 liter ferdig suppe, og rekker som middag til 3-4, forrett til ca. 6, eller til ca. 10 «shots» på en buffet.

VELBEKOMME!

 


, , ,

13 Kommentarer

  1. gudrun 1. juli 2014 at 22:19 #

    Hei ser det står eplecider eddik i oppskrifa og rødvinseddik i hvordan du gjer det -kva er rett eller begge ? Lika bloggen din med masse god mat 🙂

    • Trine ;) 1. juli 2014 at 22:43 #

      Du kan benytte eplesidereddik eller rødvinseddik. Jeg benyttet eplesidereddik i denne oppskriften, og har nå rettet opp. Takk for at du sa ifra. 🙂

  2. gudrun 4. juli 2014 at 01:04 #

    Ja tusen takk for svar 🙂

  3. Beate 17. august 2014 at 19:35 #

    Hei

    Tenkte og lage denne til en tapas. Alt som kan alges dagen før er gull. Hvor lenge kan denne stå i kjøleskapet og fortsatt være god?

  4. Siri 28. august 2014 at 16:18 #

    Holdbarhet – iallefall et par dager i kjøleskapet. Mulig den holder lenger, men suppen er så god at det hjemme hos meg aldri vært noe igjen etter 2 døgn 🙂

  5. Heidi 7. juni 2015 at 16:42 #

    Trine, kan denne suppen lages dagen før selskap? og vil du si at den egner seg I et selskap for en sprek 80 åring som forrett?

  6. Inger Lello 11. november 2015 at 16:18 #

    Så din omtale av paella. Får prøve den etter hvert. Var i Spania nylig og spiste gazpacho. Laget i dag etter din oppskrift. Den er mye bedre! Inger

  7. Marthe Rognmo 11. april 2016 at 19:14 #

    Hei.
    Jeg skjønner konseptet med å smake til, men sånn ca hvor mye er «litt eplecidereddik»?

  8. Karin 24. juni 2016 at 16:37 #

    Kan suppen fryses?

  9. Tone 14. september 2016 at 10:33 #

    Jeg spør også; kan suppen fryses? Skal lage mat til et stort selskap om noen dager, og vil begynne og forberede meg.

  10. Nicole 31. oktober 2016 at 15:16 #

    Hei! Jeg lurer også på om suppen kan fryses? Ser for meg at der bør være mulig…noen med evt erfaring?

  11. Emely Ruzafa 14. januar 2017 at 14:04 #

    Hei
    Spansk gazpacho
    Er kun
    Agurk
    Tomater
    Hvitløk
    Paprika
    Oliven olje
    Salt
    Eddik
    Og vann til passe konsistens.
    Akt i stavmikser

    Og stekte brødterninger
    Oppi
    Hvis den ikke skal drikkes

    Hilsen 2 spanske søstre 😊

    • Trine ;) 16. januar 2017 at 21:46 #

      Takk! 🙂

Legg igjen en kommentar