CHILIMARMELADE

chilimarmelade

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg fått av en av mine lesere, Bjørg, som rett som det er tipser meg om spennende oppskrifter og kombinasjoner. Denne deilige chilimarmeladen smaker godt som tilbehør til ost, på blingser eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili.

Oppskriften gir tre små glass med chilimarmelade, og er lånt fra Nigella (men jeg har redusert sukkermengden noe). Finn frem:

  • 100 g rød chili (ferdigrenset)
  • 100 g rød paprika (ferdigrenset)
  • 500 g syltesukker (smak til)
  • 4 dl eplesidereddik (5%)

chilimarmelade

Rens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og del opp i grove biter. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost.

Ha eplesidereddik og syltesukker i en tykkbunnet kasserolle og gi det et oppkok. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Tilsett chili- og paprikablandingen, og la det stå å koke i ca. 15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.

La blandingen avkjøles i 30-40 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og la marmeladen avkjøles helt.

Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder.

chilimarmelade

ENJOY!

Ønsker du en litt friskere og «mildere» variant kan jeg anbefale «Chilimarmelade med appelsin«. 


, , ,

19 Kommentarer

  1. Gisle Skancke 16. april 2014 at 19:56 #

    Artig! Vi har mange chilier i vinduskarmen, så dette vil vi prøve! Men siden jeg ikke tåler pectin, må vi bruke vanlig sukker. Hvilken type chili brukte du?

  2. Bjørg 22. april 2014 at 18:21 #

    De røde lange tynne chiliene du finner i alle matvarebutikker.

  3. Bente H. 26. september 2014 at 19:09 #

    Hei, de glassene/ krukkene du bruker til chillimarmeladen? hvor har du fått taki de?

    • Trine ;) 9. desember 2014 at 10:12 #

      De har jeg kjøpt på Rafens.

  4. Titti 4. desember 2014 at 23:58 #

    Hei Trine! Superfin blogg du har! Har prøvet ut mange av dine inspirerende oppskrifter med stort hell. Laget i dag fikenmarmeladen med stort hell og chilimarmeladen uten det samme hellet. Den ble ikke tykk. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke ( vanlig sukker og pektin). Hva kan ha feilet ?

    • Elin Slaatrem 7. desember 2014 at 22:35 #

      Jeg har prøvd meg også på Chilimarmeladen og den ble bare tyntflytende. Jeg har prøvd to forskjellige oppskrifter uten hell. Hvordan får man denne marmeladen stiv? I den ene oppskriften brukte jeg gelatin, men jeg måtte ha så mange plater i den at jeg ikke tror den er så bra å spise. Er det noen som hvet hva som må til?

      • Trine ;) 10. desember 2014 at 01:27 #

        Hvis du benytter syltesukker og koker den lenge nok, så skal den bli stiv. Jeg laget den selv i kveld, og det fungerte fint denne gangen også. Du kan eventuelt redusere mengden med eddik til 3 dl, men jeg tror ikke det er det som var årsaken til at du ikke har fått det stivt tidligere.

  5. Rebecca 9. desember 2014 at 09:53 #

    Hei jeg har nettopp laget chilimarmeladen og den smakte veldig eddik. Jeg har fulgt oppskriften din helt 100% med både eplecidereddikk og syltesukker. Stemmer det at det skal være 4 dl eddik??
    Ellers takk for mange gode oppskrifter:-)

    • Trine ;) 9. desember 2014 at 10:15 #

      Oppskriften skal stemme den. Ta gjerne også en titt på originaloppskriften: http://www.nigella.com/recipes/view/chilli-jam-2692 Kan det være at du benyttet chili som ikke hadde så mye smak? Jeg benytter de vanlige du får i de fleste dagligvareforretninger.

  6. Jeanette Johansen 10. desember 2014 at 21:15 #

    Hei!
    Hvor kjøper man syltesukker?? Er det sånn «boks» som står i bakehylla….ser den for meg, men husker ikke hva den heter… Og ca hvor mange chili tilsvarer 100 g?

    Mvh Jeanette

    • Lena 11. desember 2014 at 15:49 #

      Jeg fant nettopp syltesukker på Meny, etter å ha lett i 6 andre butikker. Pakken ser ut som vanlig sukker, bare med grønn skrift. Står sammen med sukker og mel 🙂

  7. Jeanette 11. desember 2014 at 17:33 #

    Hei Trine
    Da har jeg laget chillimarmeladen og den smakte meget godt 🙂 Men hvorfor må glassene snus på hodet? Jeg benyttet de minste norgesglassene med slik gummiring og fikk utfordringer når jeg skulle åpne glasset, samt det dannet seg en rund klump i midten av glasset øverst.
    Kan man lage chillimarmeladen uten å snu glassene på hodet?

    • Trine ;) 12. desember 2014 at 21:40 #

      Du trenger ikke å snu glassene på hodet, men pass på at du benytter sterile glass.

  8. Elisabeth 20. desember 2014 at 13:29 #

    Spennende oppskrift!
    Kan man bytte ut eplecidereddik med vanlig eddik?

    • Trine ;) 20. desember 2014 at 14:00 #

      Det er jeg litt usikker på. Ta en heller titt på chilimarmeladen med appelsin som jeg la ut tidligere denne uken.

  9. Linda 24. november 2015 at 23:22 #

    Samme skjedde med min marmelade. Den ble ikke stiv, og smaker bare eddik😳
    kan det være for mye eddik i den?

  10. Margrethe 27. november 2015 at 17:06 #

    Hei, har laget denne no for 2. Gang – men denne gangen smakte den altfor mykje eplesidereddik. Eg 4 dobla oppskrifta, då eg synest denne var så god sist og tenkte å gi i julegave. Varma opp igjen marmeladen idag, og tilsatte 100 GR ekstra chili…fortsatt eddik. Har fu noko råd?

  11. Randi 27. november 2016 at 19:42 #

    Hvorfor vente med å ha den på glass til den har begynt å stivne? Lettere å unngå søl hvis du bruker trakt og fyller på glass mens den enda er varm og flytende.

  12. Laila 3. februar 2017 at 22:03 #

    Kan jeg bruke hvitvinseddik/vinaigre istedenfor eplesidereddik?

Legg igjen en kommentar