TYNNE SESAMKNEKKEBRØD

Jeg har fått en ny knekkebrødfavoritt! En av mine lesere, Bjørg, tipset meg nemlig om å tilsette sesamolje og olivenolje i knekkebrødrøra. Bjørgs tips pleier å funke, og det gjorde det også denne gangen. I tillegg benyttet jeg vann med kullsyre for enda sprøere knekkebrød, etter tips fra flere av dere lesere. Resultatet ble 3 brett med tynne, sprø og ikke minst deilige knekkebrød. Første ladning forsvant jammen så fort at jeg ikke fikk anledning til å fotografere dem før boksen var tom, så da var det bare å steke opp en runde til. Prøv du også da vel, og finn frem:

 • 4 dl store havregryn, gjerne økologiske
 • 4 dl Møllerens sammalt hvete, grov (sponset)
 • 2 1/2 dl solsikkekjerner
 • 1 dl linfrø
 • 1 dl sesamfrø + litt til å strø oppå
 • 1 dl valnøtter, finhakket
 • 1 ts salt
 • 1/2 dl sesamolje
 • 1/2 dl olivenolje, extra virgin
 • 7 1/2 dl vann (gjerne med kullsyre)
 • 3 bakepapirkledte stekebrett

Rør alt det tørre godt sammen. Tilsett vann, sesamolje og olivenolje og rør det hele godt sammen. Du skal nå ha en ganske «grøtete» deig.

Fordel deigen på tre bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil vil knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød mens resten er myke.

Strø over litt sesamfrø og stek knekkebrødene på varmluft ved ca. 160 grader. Sett alle brettene i ovnen, og bytt plass omtrent hvert 20. minutt. Stek først knekkebrødene i ca. 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og skjær opp i ønsket størrelse. Jeg benyttet pizzahjul, rutet opp 4×5 biter på hvert brett, og fikk tilsammen 60 knekkebrød. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca. 1 time og 10 minutter steketid totalt. Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte. Knekkebrødene er ikke ferdige hvis de ikke er sprø.

Brekk knekkebrødene umiddelbart fra hverandre og la dem avkjøles på rist. Nytes med godt pålegg, for eksempel den prisvinnende norske blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost, som er verdt et forsøk om du ikke har smakt den før! Litt honning og valnøtter smaker også godt til.

Husk at steketider i oppskrifter er veiledende. Steketidene på bloggen er tilpasset min stekovn, som jeg har inntrykk av oppfører seg ganske «normalt». Du må imidlertid bli kjent med din egen ovn, og plusse på eller trekke ifra ift dens egenskaper. Når jeg skal prøve en ny oppskrift setter jeg alltid timeren på noen minutter kortere enn det som står i oppskriften, og følger med mot slutten til bakverket er passe stekt.

Jeg har fått mange spørsmål om man kan steke knekkebrød ved å benytte vanlig over- og undervarme. Jeg har ikke forsøkt det selv, men vil tro det kan være utfordrende da en ved bruk av vanlig over- og undervarme ikke vil få en sirkulasjon i varmen på samme måte som man får i en varmluftsovn, og det er derfor ikke så egnet å steke flere brett på en gang. Dersom noen har erfaringer med steking uten varmluft er det fint dersom du vil dele dine erfaringer i kommentarfeltet under.

Andre har problemer med at knekkebrødene klistrer seg fast til bakepapiret. Det kan kanskje ha noe med kvaliteten på bakepapiret å gjøre? Jeg benytter bakepapir fra Coop og Grand, og det fungerer i alle fall fint. Ellers er det viktig å legge knekkebrødene umiddelbart på rist, og ikke la dem avkjøles på bakepapiret – for da er risikoen stor for at de klistrer seg fast.


Alle knekkebrødoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

51 Kommentarer

 1. Hobbyvimsa 26. september 2012 at 09:57 #

  Hei høpp!

  Flott og oversiktlig side!Mye godt her ja,ble sulten nå:)

  Har sesamfrø i mine knekkebrød,men ikke olje skal prøves.

  Nyt dagen!

  Klem Linda;)

 2. Siri-Malén 26. september 2012 at 13:13 #

  Bruker du sesamolje fra rå eller ristede sesamfrø?

  • Trine ;) 4. oktober 2012 at 21:23 #

   Det er jeg jammen ikke sikker på (og er på hytta og får ikke sjekket hva det står på flasken)….

 3. Kristin 26. september 2012 at 13:17 #

  Hei!
  På hytta (uten varmluft) steker jeg ett og ett brett. Tar litt tid, men ferie er ferie……og det er jo verdt det – jammi!

 4. Siri 26. september 2012 at 13:20 #

  Sist jeg bakte knekkebrød tok jeg av de som lå ytterst og var stekt (klarer aldri å få de på midten like tynne) og så snudde jeg de som var igjen. Nå ble de stekt fra undersiden og ble sprø og finne. De har og holdt seg godt i en tett boks.

  • Trine ;) 4. oktober 2012 at 21:19 #

   Jeg klarer heller ikke å få alle like tynne, og gjør som deg 🙂

 5. Anita 26. september 2012 at 15:18 #

  Jeg har nøtteallergi, hva kan nøttene erstattes med?

  • Trine ;) 26. september 2012 at 23:40 #

   Du kan droppe nøttene, eventuelt tilsette mer av frø/kjerner, eller for eksempel gresskarkjerner.

 6. Monica 26. september 2012 at 18:45 #

  Hei! Steker ett brett om gangen når jeg steker uten varmluft. Det fungerer kjempefint. Åpner komfyrdøra og slipper ut til damp noen ganger underveis 🙂

 7. Line 26. september 2012 at 20:02 #

  Spennande med vatn med kolsyre…det skal sanneleg prøvast ut. Sesamolje…det hadde eg aldri komt på…den er jo eigentleg karakterisitisk og sterk på smak. Skal prøvast:o)

 8. Maria 26. september 2012 at 20:48 #

  Hjemme med forkjølet selv ble det god tid til å lage disse i kveld 🙂 Lukter veldig godt i heimen nå!

 9. Thorbjørg 27. september 2012 at 09:17 #

  Hva er fordelen med å ha olje i deigen? Hvordan merkes forskjellen? Jeg syns knekkebrødene blir både sprø og delikate som de er…..? En ladning varer ikke lenge her i huset 🙂

  Forøvrig kan jeg bekrefte at Coop bakepapir fungerer – hver gang! Forsøkte Unika sitt bakepapir en gang og måtte kaste absolutt alle knekkebrødene (forøvrig perfekt stekt) da bakepapiret var som limt fast. Jeg ble rett og slett skikkelig lei meg, så det prøver jeg ikke igjen.

  Takk igjen for inspirerende blogg:)

  • Trine ;) 4. oktober 2012 at 21:10 #

   Jeg synes knekkebrødene ble enda sprøere med oljen, men om det var utelukkende pga at knekkebrødene var tynnere, har jeg ikke fått forsket nærmere på enda. Leit å høre at flere har vært uheldige med bakepapiret og vært nødt til å kaste ellers nydelige knekkebrød…

 10. Ann Jorun 27. september 2012 at 22:11 #

  Prøvde disse i kveld, manglet sesamolje….men de ble veldig gode allikevel. Vil sesamolje tilføre smak? Skal få skaffet meg det til neste gang:-) Takk for flott blogg!!

  • Trine ;) 4. oktober 2012 at 21:04 #

   Sesamolje setter en god smak, men det går fint uten også! 🙂

 11. Kjersti 29. september 2012 at 23:45 #

  Bakepapiret til REMA1000 er også suverent til knekkebrød!

 12. Vero 9. oktober 2012 at 21:41 #

  Det ble deilige knekkebrød, godt med en ny vri. Jeg brukte mandler i stedet for nøtter. Har gått på smell med bakepapir før en gang og er nå nøye med hva jeg bruker ifm knekkebrødsteking!

 13. Marianne 18. oktober 2012 at 15:00 #

  Hvordan tror du det funker med sammalt rug i stedet for sammalt hvete? Takk for kjempefin blogg forresten 🙂

  • Jane 20. januar 2013 at 11:53 #

   Jeg bruker bare SAMMALT RUG i stedet for sammalt hvete som i oppskriften. Har gjort det lenge. Bedre for kroppen, samme gode knekkebrødresultat og god smak 🙂

 14. Ingvill 26. oktober 2012 at 20:13 #

  La knekkebrødene avkjøle seg i ovnen etter de er ferdig stekt- blir garantert sprø alle sammem:)

 15. Terese 6. november 2012 at 15:45 #

  Jeg har brukt Unik sitt pizzapapir, og det fungerte utmerket (det er silikonbelagt, mulig det har noe å si). Har gått i fella jeg også med papir som ikke lar seg fjerne… 🙂

 16. Alison 8. november 2012 at 16:26 #

  Fikk tips fra en venninne om å legge et ekstra ark med bakepapir på toppen og stryk deigen flat mellom lagene. Fungerer kjempebra og er mye mindre klissete!!

 17. margrete 1. januar 2013 at 20:10 #

  med silikonbakepapir ( som kan brukes mange hundre ganger) er det ikke noe problem m knekkebrød. Går fint å trekke av papiret og steke på undersiden for å få de tørre litt raskere. Om en fukter hendene går det lett å bre deigen / røra utover

 18. Stine 1. januar 2013 at 20:49 #

  Hei,
  Et annet tips for å få tykkelsen mer jevn er å bruke kjevla! Bruker å kjevle deigen ut på bakepapiret, men har Glad plastfolie mellom deigen og kjevla for at deigen ikke skal henge seg fast i kjevla. Blir enkelt ganske så jevn tykkelse.

 19. Geirid 4. januar 2013 at 15:58 #

  Første gang jeg har laget knekkebrød. Brukte sammalt rug grov for det var det jeg hadde i huset. Ble veldig gode. Verdr. bakepapir har jeg noen av silikon og disse fester ikke knekkebrødene seg til. Skal absolutt gjenta denne operasjonen. Veldig enkelt og veldig godt.

  Takk for mye god inspirasjon.

  • Trine ;) 4. januar 2013 at 22:41 #

   Når man først har begynt å lage knekkebrød, er det vanskelig å slutte … 🙂

 20. Anna 16. januar 2013 at 22:50 #

  Hei,

  går det an å lage disse uten nøtter??

  Har veldig lyst til å prøve disse, men tåler ikke nøtter :O

  • Trine ;) 16. januar 2013 at 22:53 #

   Du kan fint lage dem uten nøtter. Du kan eventuelt erstatte nøttene med mere frø og/eller kjerner. Sjekk gjerne de andre knekkebrødoppskriftene på bloggen, her er det også flere uten nøtter: http://trinesmatblogg.no/?s=knekkebr%C3%B8d&submit.x=0&submit.y=0

   • Anna 16. januar 2013 at 22:59 #

    Hei igjen og tusen takk for super rask tilbakemelding 😀

    Fant en annen oppskrift på linken du sendte som kan passe bra))

    titter mer innom, masse bra oppskrifter 🙂

 21. Vibeke 27. januar 2013 at 11:14 #

  Hei!
  Høres spennende ut med kullsyrevann i knekkebrødene. Om man ikke har sesamolje, kan man kutte den ut eller erstatte den med annen olje? I så fall, hva anbefaler du? Kan man evnt bytte ut vanlig vann med kullsyrevann i noen av de andre knekkebrødoppskriftene?

 22. Margrethe 27. januar 2013 at 16:02 #

  Er nyfrelst Trinesmatblogg-bruker og har allerede laget disse to ganger – første runde forsvant med en gang:) Jeg har laget dem glutenfrie og brukte Sempers mix med fiber. Det ble veldig bra!

 23. Marit 30. januar 2013 at 16:15 #

  Åhhh…nydelige knekkebrød:-)

  Du har en helt super matblogg, oppskriftene blir flittig brukt her i huset:-)

 24. Ingrid 16. februar 2013 at 12:29 #

  Hvorfor bruker du vann med kullsyre?

  • Helene 9. mars 2013 at 00:01 #

   Det lurer jeg også på, hvorfor kullsyre?
   Jeg bruker en buljongterning i stedet for salt (rører ut i litt kokende vann), det blir supergodt.

 25. Anne-Grete 29. mars 2013 at 19:53 #

  Etter å offisielt ha lagt knekkebrødbaking på hylla pga at ingen oppskrifter blei vellykka (les: seige og harde), sneik eg meg til å prøve denne i et siste desperate forsøk. Og for et fantastisk resultat!!! So utrulig sprø og gode heimelaga knekkisa har eg aldri smakt før 😀 Sesamoljen gav en nydelig smak. Eg e totalt hekta på desse med brie og flytande honning, og ph.ost og spekeskinke. Mmmm… Desse blir å lage fast! Hurra også for ei våt og laus masse som var enkel å fordele på platene, sammenligna med banneprosjekta som tok evigheter å få fordelt.
  Takk for kjempegod oppskrift! Og god påske 🙂

 26. Tonje 4. juni 2013 at 19:37 #

  Olje?! Skal prøves:-) Ellers baker jeg knekkebrød i mange varianter. Også gjort uten varmluft, et brett om gangen og så lav temperatur jeg har tid til. Lavere temperatur fungerer også godt med varmluft, de blir mer tørket enn stekt og deilig sprø. Hakkede tranebær, aprikoser og tørkede blåbær er superdigg sammen med nøtter! 🙂

 27. Linda 12. august 2013 at 21:44 #

  Hei! Fantastisk gode knekkebrød:-).Takk nok en gang for super oppskrift på bloggen din-alt jeg har laget til nå har vært en suksess:-) .Og ukesmenyene gjør hverdagen så mye enklere! Middagen blir ett høydepunkt:-).Lykke til med lansering av kokeboka-den er på min ønskeliste:-).ha en fin uke!Linda

 28. Liv Tone Tendenes 25. september 2013 at 18:46 #

  Nydelige knekkebrød

 29. Aud Kamsvåg 18. desember 2013 at 14:08 #

  Dette er knekkebrødfavoritten. Sprøtt og nydelig på smak. Har laget knekkebrødene mange ganger. Siste gang brukte jeg sammalt grov spelt og brødene ble enda sprøere og bedre på smak – vel verdt et forsøk!

 30. Monica 31. desember 2013 at 17:45 #

  Jeg bruker også vann med kullsyre og har kjøpt meg teflonpapir som jeg kun bruker til knekkebrødene mine – det anbefales:) Blir godt med hverdag igjen, blir for mye søtt i jula.

  • Helene 2. januar 2014 at 12:33 #

   Men hvorfor kullsyre? Merker du noe forskjell?

 31. Linda 24. januar 2014 at 15:41 #

  Hei! Jeg baka disse knekkebrødene i dag og de ble super gode. Penslet med litt olivenolje på bakepapiret og de satt seg ikke fast. Jeg bare lurer på en ting. Hadde store havregryn hjemme, dvs ikke lettkokte. På flere oppskrifter står det at man skal bruke lettkokte havregryn. Har det noe å si om jeg bruker lettkokte eller de som tar lenger tid? Brukte nemlig ikke havregrynen jeg hadde da jeg var litt usikker

 32. Lillian 3. mars 2014 at 13:06 #

  Jeg har opplevd at knekkebrødene ikke «limer» til bakepapiret om bakebrettene bli stående i ovnene en stund etter ovnen er slått av

  • Trine ;) 5. mars 2014 at 00:12 #

   Det har jeg også, så det er nok mange faktorer som kan spille inn her. Jeg har aldri opplevd at knekkebrødene mine har limt seg fast selv.

 33. Tove 15. april 2014 at 14:12 #

  Disse er vanedannende 😉

 34. Ragna 5. juli 2014 at 22:16 #

  Hei! Har ikke sesamolje, kan jeg kutte det, eller erstatte den med en annen olje? Super matblogg forresten 😉

  • Trine ;) 5. juli 2014 at 23:34 #

   Du kan gjerne kutte ut sesamoljen 🙂

 35. Elisabeth Bentsen 31. juli 2014 at 18:37 #

  Nå er en porsjon med knekkebrød ferdig, og det blir ikke siste gang. Så lett å lage og kjempegode. Takk for den store jobben du gjør med bloggen.

 36. Kjersti 4. august 2014 at 13:22 #

  Jeg har ikke varmluftovn, men steker to brett i slengen. Har stekeovnsdøra litt på gløtt under hele stekingen og bytter plass en gang eller to underveis. Det fungerer helt fint.

 37. Eivind 26. august 2014 at 16:19 #

  Hei,

  Hva mener du med bytt plass på brettene hvert 20. minutt? Gjelder dette den timen knekkebrødene skal steke etter først 10 minutter?

  Takk

 38. Felix 26. februar 2015 at 14:43 #

  Hei,
  aleinefar har pøvd seg på disse deilige knekkebrødene. Har følgt oppskriften og stekeanvisningen men desverre var de veldig lett knuselige, ikke så veldig sprøe. Hva kan jeg gjøre?

Legg igjen en kommentar