Jeg har fått en ny knekkebrødfavoritt! En av mine lesere, Bjørg, tipset meg nemlig om å tilsette sesamolje og olivenolje i knekkebrødrøra. Bjørgs tips pleier å funke, og det gjorde det også denne gangen. I tillegg benyttet jeg vann med kullsyre for enda sprøere knekkebrød, etter tips fra flere av dere lesere. Resultatet ble 3 brett med tynne, sprø og ikke minst deilige knekkebrød. Første ladning forsvant jammen så fort at jeg ikke fikk anledning til å fotografere dem før boksen var tom, så da var det bare å steke opp en runde til.

Ingredienser

4 dl havregryn (store)
4 dl sammalt hvete, grov 
2 1/2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø + litt til å strø oppå
1 dl valnøtter , finhakket
1 ts salt
1/2 dl sesamolje
1/2 dl extra virgin olivenolje
7 1/2 dl vann (gjerne med kullsyre)
3 bakepapirkledte stekebrett

SLIK GJØR DU

Rør alt det tørre godt sammen. Tilsett vann, sesamolje og olivenolje og rør det hele godt sammen. Du skal nå ha en ganske «grøtete» deig.

Fordel deigen på tre bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil vil knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød mens resten er myke.

Strø over litt sesamfrø og stek knekkebrødene på varmluft ved ca. 160 grader. Sett alle brettene i ovnen, og bytt plass omtrent hvert 20. minutt. Stek først knekkebrødene i ca. 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og skjær opp i ønsket størrelse. Jeg benyttet pizzahjul, rutet opp 4×5 biter på hvert brett, og fikk tilsammen 60 knekkebrød. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca. 1 time og 10 minutter steketid totalt. Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte. Knekkebrødene er ikke ferdige hvis de ikke er sprø.

Brekk knekkebrødene umiddelbart fra hverandre og la dem avkjøles på rist. Nytes med godt pålegg, for eksempel den prisvinnende norske blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost, som er verdt et forsøk om du ikke har smakt den før! Litt honning og valnøtter smaker også godt til.

Husk at steketider i oppskrifter er veiledende. Steketidene på bloggen er tilpasset min stekovn, som jeg har inntrykk av oppfører seg ganske «normalt». Du må imidlertid bli kjent med din egen ovn, og plusse på eller trekke ifra ift dens egenskaper. Når jeg skal prøve en ny oppskrift setter jeg alltid timeren på noen minutter kortere enn det som står i oppskriften, og følger med mot slutten til bakverket er passe stekt.

Jeg har fått mange spørsmål om man kan steke knekkebrød ved å benytte vanlig over- og undervarme. Jeg har ikke forsøkt det selv, men vil tro det kan være utfordrende da en ved bruk av vanlig over- og undervarme ikke vil få en sirkulasjon i varmen på samme måte som man får i en varmluftsovn, og det er derfor ikke så egnet å steke flere brett på en gang. Dersom noen har erfaringer med steking uten varmluft er det fint dersom du vil dele dine erfaringer i kommentarfeltet under.

Andre har problemer med at knekkebrødene klistrer seg fast til bakepapiret. Det kan kanskje ha noe med kvaliteten på bakepapiret å gjøre? Jeg benytter bakepapir fra Coop og Grand, og det fungerer i alle fall fint. Ellers er det viktig å legge knekkebrødene umiddelbart på rist, og ikke la dem avkjøles på bakepapiret – for da er risikoen stor for at de klistrer seg fast.


Alle knekkebrødoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!
  På hytta (uten varmluft) steker jeg ett og ett brett. Tar litt tid, men ferie er ferie……og det er jo verdt det – jammi!

 2. Sist jeg bakte knekkebrød tok jeg av de som lå ytterst og var stekt (klarer aldri å få de på midten like tynne) og så snudde jeg de som var igjen. Nå ble de stekt fra undersiden og ble sprø og finne. De har og holdt seg godt i en tett boks.

 3. Hei! Steker ett brett om gangen når jeg steker uten varmluft. Det fungerer kjempefint. Åpner komfyrdøra og slipper ut til damp noen ganger underveis 🙂

 4. Spennande med vatn med kolsyre…det skal sanneleg prøvast ut. Sesamolje…det hadde eg aldri komt på…den er jo eigentleg karakterisitisk og sterk på smak. Skal prøvast:o)

 5. Hva er fordelen med å ha olje i deigen? Hvordan merkes forskjellen? Jeg syns knekkebrødene blir både sprø og delikate som de er…..? En ladning varer ikke lenge her i huset 🙂

  Forøvrig kan jeg bekrefte at Coop bakepapir fungerer – hver gang! Forsøkte Unika sitt bakepapir en gang og måtte kaste absolutt alle knekkebrødene (forøvrig perfekt stekt) da bakepapiret var som limt fast. Jeg ble rett og slett skikkelig lei meg, så det prøver jeg ikke igjen.

  Takk igjen for inspirerende blogg:)

  1. Jeg synes knekkebrødene ble enda sprøere med oljen, men om det var utelukkende pga at knekkebrødene var tynnere, har jeg ikke fått forsket nærmere på enda. Leit å høre at flere har vært uheldige med bakepapiret og vært nødt til å kaste ellers nydelige knekkebrød…

 6. Prøvde disse i kveld, manglet sesamolje….men de ble veldig gode allikevel. Vil sesamolje tilføre smak? Skal få skaffet meg det til neste gang:-) Takk for flott blogg!!

 7. Det ble deilige knekkebrød, godt med en ny vri. Jeg brukte mandler i stedet for nøtter. Har gått på smell med bakepapir før en gang og er nå nøye med hva jeg bruker ifm knekkebrødsteking!

 8. Hvordan tror du det funker med sammalt rug i stedet for sammalt hvete? Takk for kjempefin blogg forresten 🙂

  1. Jeg bruker bare SAMMALT RUG i stedet for sammalt hvete som i oppskriften. Har gjort det lenge. Bedre for kroppen, samme gode knekkebrødresultat og god smak 🙂

 9. Jeg har brukt Unik sitt pizzapapir, og det fungerte utmerket (det er silikonbelagt, mulig det har noe å si). Har gått i fella jeg også med papir som ikke lar seg fjerne… 🙂

 10. Fikk tips fra en venninne om å legge et ekstra ark med bakepapir på toppen og stryk deigen flat mellom lagene. Fungerer kjempebra og er mye mindre klissete!!

 11. med silikonbakepapir ( som kan brukes mange hundre ganger) er det ikke noe problem m knekkebrød. Går fint å trekke av papiret og steke på undersiden for å få de tørre litt raskere. Om en fukter hendene går det lett å bre deigen / røra utover

 12. Hei,
  Et annet tips for å få tykkelsen mer jevn er å bruke kjevla! Bruker å kjevle deigen ut på bakepapiret, men har Glad plastfolie mellom deigen og kjevla for at deigen ikke skal henge seg fast i kjevla. Blir enkelt ganske så jevn tykkelse.

 13. Første gang jeg har laget knekkebrød. Brukte sammalt rug grov for det var det jeg hadde i huset. Ble veldig gode. Verdr. bakepapir har jeg noen av silikon og disse fester ikke knekkebrødene seg til. Skal absolutt gjenta denne operasjonen. Veldig enkelt og veldig godt.

  Takk for mye god inspirasjon.

 14. Hei,

  går det an å lage disse uten nøtter??

  Har veldig lyst til å prøve disse, men tåler ikke nøtter :O

   1. Hei igjen og tusen takk for super rask tilbakemelding 😀

    Fant en annen oppskrift på linken du sendte som kan passe bra))

    titter mer innom, masse bra oppskrifter 🙂

 15. Hei!
  Høres spennende ut med kullsyrevann i knekkebrødene. Om man ikke har sesamolje, kan man kutte den ut eller erstatte den med annen olje? I så fall, hva anbefaler du? Kan man evnt bytte ut vanlig vann med kullsyrevann i noen av de andre knekkebrødoppskriftene?

 16. Er nyfrelst Trinesmatblogg-bruker og har allerede laget disse to ganger – første runde forsvant med en gang:) Jeg har laget dem glutenfrie og brukte Sempers mix med fiber. Det ble veldig bra!

 17. Åhhh…nydelige knekkebrød:-)

  Du har en helt super matblogg, oppskriftene blir flittig brukt her i huset:-)

  1. Det lurer jeg også på, hvorfor kullsyre?
   Jeg bruker en buljongterning i stedet for salt (rører ut i litt kokende vann), det blir supergodt.

 18. Etter å offisielt ha lagt knekkebrødbaking på hylla pga at ingen oppskrifter blei vellykka (les: seige og harde), sneik eg meg til å prøve denne i et siste desperate forsøk. Og for et fantastisk resultat!!! So utrulig sprø og gode heimelaga knekkisa har eg aldri smakt før 😀 Sesamoljen gav en nydelig smak. Eg e totalt hekta på desse med brie og flytande honning, og ph.ost og spekeskinke. Mmmm… Desse blir å lage fast! Hurra også for ei våt og laus masse som var enkel å fordele på platene, sammenligna med banneprosjekta som tok evigheter å få fordelt.
  Takk for kjempegod oppskrift! Og god påske 🙂

 19. Olje?! Skal prøves:-) Ellers baker jeg knekkebrød i mange varianter. Også gjort uten varmluft, et brett om gangen og så lav temperatur jeg har tid til. Lavere temperatur fungerer også godt med varmluft, de blir mer tørket enn stekt og deilig sprø. Hakkede tranebær, aprikoser og tørkede blåbær er superdigg sammen med nøtter! 🙂

 20. Hei! Fantastisk gode knekkebrød:-).Takk nok en gang for super oppskrift på bloggen din-alt jeg har laget til nå har vært en suksess:-) .Og ukesmenyene gjør hverdagen så mye enklere! Middagen blir ett høydepunkt:-).Lykke til med lansering av kokeboka-den er på min ønskeliste:-).ha en fin uke!Linda

 21. Dette er knekkebrødfavoritten. Sprøtt og nydelig på smak. Har laget knekkebrødene mange ganger. Siste gang brukte jeg sammalt grov spelt og brødene ble enda sprøere og bedre på smak – vel verdt et forsøk!

 22. Jeg bruker også vann med kullsyre og har kjøpt meg teflonpapir som jeg kun bruker til knekkebrødene mine – det anbefales:) Blir godt med hverdag igjen, blir for mye søtt i jula.

 23. Hei! Jeg baka disse knekkebrødene i dag og de ble super gode. Penslet med litt olivenolje på bakepapiret og de satt seg ikke fast. Jeg bare lurer på en ting. Hadde store havregryn hjemme, dvs ikke lettkokte. På flere oppskrifter står det at man skal bruke lettkokte havregryn. Har det noe å si om jeg bruker lettkokte eller de som tar lenger tid? Brukte nemlig ikke havregrynen jeg hadde da jeg var litt usikker

 24. Jeg har opplevd at knekkebrødene ikke “limer” til bakepapiret om bakebrettene bli stående i ovnene en stund etter ovnen er slått av

  1. Det har jeg også, så det er nok mange faktorer som kan spille inn her. Jeg har aldri opplevd at knekkebrødene mine har limt seg fast selv.

 25. Hei! Har ikke sesamolje, kan jeg kutte det, eller erstatte den med en annen olje? Super matblogg forresten 😉

 26. Nå er en porsjon med knekkebrød ferdig, og det blir ikke siste gang. Så lett å lage og kjempegode. Takk for den store jobben du gjør med bloggen.

 27. Jeg har ikke varmluftovn, men steker to brett i slengen. Har stekeovnsdøra litt på gløtt under hele stekingen og bytter plass en gang eller to underveis. Det fungerer helt fint.

 28. Hei,

  Hva mener du med bytt plass på brettene hvert 20. minutt? Gjelder dette den timen knekkebrødene skal steke etter først 10 minutter?

  Takk

 29. Hei,
  aleinefar har pøvd seg på disse deilige knekkebrødene. Har følgt oppskriften og stekeanvisningen men desverre var de veldig lett knuselige, ikke så veldig sprøe. Hva kan jeg gjøre?

 30. Jeg bruker kunne å smøre stekebrettet med smør. Bruker ikke bakepapir. Så lar jeg ikke røren hvile noe etter jeg har rørt det sammen. Foretrekker en bittelite “tynn røre. Da er de lettere å smøre utover. Dette fungere helt kjempe fint. Bruker gjerne malt istedenfor honning også. Gir en veldig god smak. Hadde samme problem med bakepapir, prøvde da uten ved å smøre godt på stekeplaten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste