Hjemmebakte pølsebrød

De beste pølsebrødene baker du selv, enten det er til fødselsdagsselskapet eller den store grillfesten, eller for å ha på lur i fryseren når det ellers står pølser på menyen. Jeg benyttet Vinjett hvetemel, som er laget av vårhvete, men du kan selvsagt benytte annet hvetemel (eller speltmel) om du foretrekker det. I tillegg tilsatte jeg litt sammalt mel, men dette kan eventuelt erstattes med fint hvetemel dersom du ikke ønsker en halvgrov variant. Jeg laget trippel porsjon av denne oppskriften til Mathias sin fireårsdag for noen uker siden, og det rakk akkurat til et voksenselskap og ett barneselskap. Til 12-15 pølsebrød trenger du omtrent:

 • 1,5 dl vann
 • 1,5 dl melk
 • 1 ts honning
 • 2-3 ss olivenolje
 • 25 gram fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
 • 150 gram sammalt hvete, fin
 • 300 gram hvetemel (feks Vinjett av vårhvete)
 • ca 1/2 ts (hav)salt
 • 1 egg, til pensling
 • sesamfrø

Bland alle ingrediensene, med unntak av ca 0,5 dl av vannet, i en bakebolle. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen på lav hastighet til den har samlet seg. Øk hastigheten og kjør deigen til den er glatt og slipper eltebollen. Spe sakte med resten av vannet, til deigen er blank og fin – og gjerne litt løs. Deigen bør eltes tilsammen i omtrent 10 minutter i kjøkkenmaskinen. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.)

Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett den på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse, etter ca 1 time.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 12-15 emner, alt etter hvor store pølsebrød du ønsker å lage. Trill runde boller, som du igjen former til avlange pølsebrød som du klemmer litt ned, og legger på bakepapirkledt stekebrett. Legg over et rent klede og la deigen heve i ytterligere 30-50 minutter. Pensle brødene med sammenvispet egg og strø over litt sesamfrø.

Pølsebrødene stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist. Nytes helst lunkne, som tilbehør til en god pølse med for eksempel hjemmelaget ketchup og/eller relish.

Pølsebrødene kan fint fryses. La dem tine på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, og varm dem noen minutter ved ca 175 grader varmluft umiddelbart før servering, så smaker de som nybakte igjen!

Enjoy!


,

11 Kommentarer

 1. Tine 9. juli 2012 at 22:59 #

  Supert tips, skal testes!
  Ser gode ut :))

 2. Eve 15. oktober 2012 at 21:12 #

  Disse ble kjempegode. Guttungen synes det smakte som boller 🙂

  Lurer på om det funker å bruke denne deigen som brøddeig også? Alle mine brød blir nemlig som murstein. Hvor lenge bør man steke de hvis man lager større brød av de mon tro?

 3. Camilla 10. desember 2012 at 07:53 #

  Disse pølsebrødene var kjempe gode!!!:-). Takk takk for kjempe god blogg!

 4. Liss-Ingunn 23. februar 2013 at 11:56 #

  Hei-disse gjorde suksess, serverte gutta på pølsefest i går. Varmet litt i ovnen som du sa-fikk mye skryt- nydelige!

 5. Synne 1. april 2013 at 18:31 #

  Stor stas med disse på tur i skogen 🙂 takk for super oppskrift!

 6. Cathrine 7. mai 2013 at 08:57 #

  Hei! Hvor får man kjøpt vinjett melet???

 7. Kristin 5. juni 2014 at 20:53 #

  Har ikke kjøpt ei eneste pølsebrødpakke etter at jeg fant denne oppskriften. Lager alltid stor porsjon og fryser ned så vi har litt på lur 🙂 Tusen takk for super oppskrift!

 8. ingvild 28. desember 2014 at 21:22 #

  Prøvde disse idag. Kjempe gode 🙂 skal lages igjen og i større skala

 9. Ruth 12. oktober 2015 at 13:39 #

  Hei!

  Har prøvd denne nå, står og hever ☺️
  Varmer du melk og vann eller har du det kaldt oppi?
  Jeg varmet litt 😁

 10. Sølvi 23. mars 2017 at 18:14 #

  Kan en bruke samme oppskrift til hamburger brød?

 11. Eirin 13. november 2017 at 12:23 #

  En forferdelig klissete deig da det skulle rulles ut pølsebrød,måtte ta oppi en god del mel til en det som stod i oppskriften.Kommer ikke til å lage av denne noe mere.

Legg igjen en kommentar