De beste pølsebrødene baker du selv, enten det er til fødselsdagsselskapet eller den store grillfesten, eller for å ha på lur i fryseren når det ellers står pølser på menyen. Pølsebrødene er bakt med hvetemel og litt sammalt hvetemel, men dette kan eventuelt erstattes med fint hvetemel dersom du ikke ønsker en halvgrov variant. Jeg laget trippel porsjon av denne oppskriften til Mathias sin fireårsdag for noen uker siden, og det rakk akkurat til et voksenselskap og ett barneselskap.

Ingredienser

1,5 dl vann
1,5 dl melk
1 ts honning
2-3 ss olivenolje
25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
150 g sammalt hvete fin
300 g hvetemel
1/2 ts havsalt
1 egg til pensling
sesamfrø

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene, med unntak av ca. 0,5 dl av vannet, i en bakebolle. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen på lav hastighet til den har samlet seg. Øk hastigheten og kjør deigen til den er glatt og slipper eltebollen. Spe sakte med resten av vannet, til deigen er blank og fin – og gjerne litt løs. Deigen bør eltes tilsammen i omtrent 10 minutter i kjøkkenmaskinen. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.)

Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett den på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse, etter ca 1 time.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 12-15 emner, alt etter hvor store pølsebrød du ønsker å lage. Trill runde boller, som du igjen former til avlange pølsebrød som du klemmer litt ned, og legger på bakepapirkledt stekebrett. Legg over et rent klede og la deigen heve i ytterligere 30-50 minutter. Pensle brødene med sammenvispet egg og strø over litt sesamfrø.

Pølsebrødene stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist. Nytes helst lunkne, som tilbehør til en god pølse med for eksempel hjemmelaget ketchup og/eller relish.

Pølsebrødene kan fint fryses. La dem tine på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, og varm dem noen minutter ved ca 175 grader varmluft umiddelbart før servering, så smaker de som nybakte igjen!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Disse ble kjempegode. Guttungen synes det smakte som boller 🙂

    Lurer på om det funker å bruke denne deigen som brøddeig også? Alle mine brød blir nemlig som murstein. Hvor lenge bør man steke de hvis man lager større brød av de mon tro?

  2. Har ikke kjøpt ei eneste pølsebrødpakke etter at jeg fant denne oppskriften. Lager alltid stor porsjon og fryser ned så vi har litt på lur 🙂 Tusen takk for super oppskrift!

  3. Hei, lurer på det same som ovanfor. Varmar du melk og vatnet til 37 grader? Eller har du det i kjøleskapskaldt?

  4. Veldig gode. Skal bakes igjen. Prøve med litt grovt, så de kan brukes som vanlige rundst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste