Hjemmelaget granola – frokostfavoritten

Mange starter dagen med frokostblanding av ett eller annet slag, og det gjør også jeg – på hverdagene. Frokostblandingen lager du enkelt selv, og det som er så fint med det er at du kan få den akkurat slik du vil. I tillegg har du full kontroll på sukkermengden, som etter min smak ofte er alt for stor i de fleste frokostblandingene som er i handelen. Jeg pleier å benytte denne oppskriften som et utgangspunkt, og så vil det endelige resultatet være avhengig av hva som er tilgjengelig i skuffer og skap. Slik gjør jeg det:

  • 250 gram (økologiske) havregryn
  • 50 gram solsikkekjerner
  • 50 gram sesamfrø
  • 5o gram mandler (skivet)
  • 50 gram valnøtter, grovt hakket
  • 50 gram hasselnøtter, grovt hakket
  • 25 gram brunt sukker
  • 2 klyper maldonsalt
  • 1 dl eplejuice (eller annen fruktjuice)
  • 1 ss honning
  • 1 ss smør (eventuelt solsikkeolje)
  • 75-100 gram tørket frukt og bær (feks eple, aprikos, tranebær, fiken)
  • eventuelt 3 ss tørket blåbær

Rør sammen alt det tørre med unntak av sukker og tørket frukt/bær. Ha eplejuice, smør, sukker og honning i en kasserolle, og varm opp til alt er oppløst. Hell blandingen oppi det tørre og rør godt sammen.

Hell blandingen over på et bakepapirkledt stekebrett og fordel den jevnt utover. Stek granolaen midt i ovnen ved 140 grader (på vanlig over- og undervarme) i 50-60 minutter, til blandingen har en jevn brunfarge. Rør i blandingen cirka hvert 10-15 minutt for å få et jevnt stekt resultat.

La blandingen avkjøles, tilsett tørket frukt og bær, og hell deretter blandingen på et stort glass eller i en boks. Frokostblandingen er holdbar i ca 1 måned.

Serveres med melk, yoghurt, skyr, kesam eller det du foretrekker som tilbehør, og gjerne sammen med friske bær eller fruktbiter.

Enjoy!


,

48 Kommentarer

  1. Lena 21. mai 2012 at 22:04 #

    Går det greit om man kutter ut nøttene også? Eventuelt, har du noen tips til hva man kan erstatte nøttene med?

  2. Bjørg 22. mai 2012 at 13:07 #

    F. eks kokosmasse

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:42 #

      ;)

  3. Camilla 23. mai 2012 at 10:32 #

    Nam! Denne skal jeg pøve ut, ser kjempegodt ut :) Tusen takk for inspirasjon og matglede Trine, du er virkelig helt super! Og du tar nydelige bilder, meget imponerende.

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:40 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! :)

  4. Sanna 23. mai 2012 at 21:42 #

    Oj vad mumsigt det såg ut!

  5. Katrine 27. mai 2012 at 21:40 #

    Hei og takk for mange inspirerende oppskrifter! Fikk tips om bloggen din av ei venninne tidligere i uka og her var det virkelig mye spennende! Nå står granolaen og venter på kjøkkenbenken og resten av huset gleder seg til å smake. Det ser knallgodt ut! Fortsatt god pinse :)

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:27 #

      :)

  6. Tone 28. mai 2012 at 15:23 #

    Kjempegodt, har allerede laget tre porsjoner! (Måtte få brukt opp nøttene før de ble momset bort..)

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:26 #

      Lurt å lage litt ekstra når en først er i gang, for glasset blir raskt tomt…

  7. Ingunn 4. juli 2012 at 22:04 #

    Denne granolaen gjør meg like lykkelig hver gang jeg spiser den! Litt yoghurt naturell og et par spiseskjeer av herligheten er helt fantastisk!

  8. Emma Julie 13. august 2012 at 21:52 #

    Fantastisk oppskrift! Lagde denne i kveld, og det var rett og slett himmelsk :) Denne skal lages flere ganger.

    • Trine ;) 16. august 2012 at 00:30 #

      Så bra at den falt i smak! :)

  9. cathinka 26. august 2012 at 18:48 #

    Lagde denne idag og den smaker helt fantastisk og crunchy :) Blir nok spist opp på 1-2-3!

  10. Marianne 5. september 2012 at 21:11 #

    Hvor lang holdbarhet har denne på lukket glass?

  11. Hanne 8. oktober 2012 at 19:11 #

    Namnam, dette var kjempegodt! Den falt veldig i smak og forsvant fort, så jeg må lage mer. Kan jeg doble oppskrifta, eller blir det tull i forhold til stekinga?

  12. Maivis 4. november 2012 at 10:15 #

    Den er berre så god,starter alltid dagen med den :-)

  13. Unn Iren 4. november 2012 at 18:15 #

    Nå skal jeg lage denne granolaen for tredje gang. Den er bare supergod!
    Jeg har i tillegg til de ingrediensene du nevner også brukt linfrø og kokosmasse. Elsker smaken av kokos!

  14. Lisbeth 10. november 2012 at 10:28 #

    Hei,
    Dette så veldig godt ut og jeg tenker at det passer fint i kalendergave til mine venninner:)
    Tror du blandingen holder seg like godt i cellofan?

  15. Heidi 14. desember 2012 at 13:03 #

    Hvor har du kjøpt båndet og «til og fra » lappen?

    • Trine ;) 15. desember 2012 at 01:54 #

      Jeg mener å huske at jeg har kjøpt både bånd + etikett på Panduro. :)

  16. Ine 5. januar 2013 at 13:54 #

    Hei.
    For en deilig oppskrift. Denne skal jeg lage idag. Er veldig spent.
    Hvor har du kjøpt den fine tree-skje’en? Kjempe fin!

    God lørdag.

    • Trine ;) 5. januar 2013 at 14:06 #

      Treskjeene har jeg kjøpt på Rafens. Lykke til med oppskriften!

  17. Ingrid 7. januar 2013 at 22:11 #

    Heisann. Vil bare få si at denne granolaen rett og slett er sinnsvakt god. Takk igjen for fantastisk gode oppskrifter!

  18. Inger Elise 18. januar 2013 at 12:01 #

    Hei Trine.
    Dette er den beste frokostblandingen jeg noensinne har smakt. Ble gitt bort som julegave til mange. Vet ikke hvor mange porsjoner jeg allerede har, og kommer til å lage. Takk skal du ha.

    Inger Elise

  19. Tove 16. april 2013 at 15:19 #

    Kjempe god! Noe annet enn kjøpeblandingene ja ;)

  20. Siv 30. mai 2013 at 18:29 #

    Hei :-) Denne ser spennende ut, og jeg gleder meg til å prøve den. Håper det ikke er noe problem å kutte ut honningen. Jeg har lett, men ikke funnet noe svar på holdbarheten i lukket glass…. ;-)

    Takk for ei flott side – klem Siv

  21. anne 14. august 2013 at 13:15 #

    Hei!
    Jeg er på jakt etter ei oppskrift på granolabarer. Jeg smakte det på en kafé her om dagen og det var supergodt! Hvis jeg bruker denne granolaen som base, hva skal jeg ha i for å få massen til å bli klissete og henge sammen?
    For en inspirerende blogg du har! :)
    Hilsen Anne

  22. Ida 20. august 2013 at 20:24 #

    Tusen takk for flott oppskrift! :D Den ble riktignok tilpasset litt ifht hva jeg hadde i skapet, men er jo lov å eksprimentere litt synes jeg. Min versjon inneholder havre, linfrø, mandler, kokosolje, honning, tranebær og litt kanel – og sammenblandet med eplejuiceblandingen i oppskriften din ble det rett og slett perfekt. Så takk igjen for flott oppskrift og god inspirasjon! Fra nå av er det slutt på kjøpeblandinger, unødvendig det når dette kan lages så enkelt og så mye bedre!

  23. Frida 4. september 2013 at 01:10 #

    Hei Trine! Lurer på om sukkeret kan erstattes med sukrin eller stevia?

  24. suganya 8. september 2013 at 20:59 #

    kjempegod oppskrift…. jeg har laget den mange ganger.. det er fantastisk hver gang.. beste granola jeg har laget noensinne… tusen takk for oppskriften… hats off trine..

  25. Mari 28. september 2013 at 14:31 #

    Jeg glemte meg ut å helte juice, honning og sukker oppi det tørre, uten å varme det først på kjele. Granolaen er i ovnen nå, tror du det blir bra resultat for det? Håper det! Ser så godt ut :-)

  26. anna 10. november 2013 at 13:08 #

    hei<3 mamma har akkurat kjøpt inn kokeboka di og hele familien er hekta! vi bruker minst 3 av oppskriftene hver uke!<3 siden familien ¨år er veldig glad i musli (spesielt pappa) tenkte jeg at jeg skulle lage en porson musli til farsdagen. Hittil går det veldig greit, har tatt den ut av ovnen for tredje gang og den smaker fantastisk!!!<3<3 tror jeg må lage litt mer en annen gang!<3 det beste med kokeboka di er at vi som regel har mange av ingrediensene hjemme fra før og oppskriftene er lette å følge!<3<3 håper hele Norge benytter seg av boka!<3<3
    hilsen anna 12 år<3<3

    • Trine ;) 10. november 2013 at 14:57 #

      Hei Anna! Så koselig å høre at du og familien din bruker kokeboken min! Kan tenke meg at pappaen din blir kjempeglad for hjemmelaget musli i farsdagsgave, det er en utrolig fin gave! Håper du fortsetter å kose deg på kjøkkenet!

      Klem fra Trine :)

  27. Linn 27. november 2013 at 14:33 #

    Tusen takk for nok en fantastisk oppskrift! Granolaen står nå i ovnen og skal etterhvert få glede mine to tantebarn som elsker hjemmelagd mat :) det er din fortjeneste at min familie får servert nydelig middag og bakst ganske ofte ! Ønsker deg en fin førjulstid:)
    Linn

  28. Jannicke 31. januar 2014 at 11:11 #

    Da er granolaen i ovnen:) Ble bare halv porsjon i og med jeg ikke hadde planlagt dette her og ikke hadde nok havregryn osv. Og uten tørka frukt, men har blåbær og youghurt naturell i kjøleskapet så satser på en god frokost uansett:)

  29. Sigrid 3. mars 2014 at 10:52 #

    Denne granolaen er SÅ god! Tilsatte kokosflak også, og brukte gresskarkjerner i stedet for valnøtter.

    • Trine ;) 5. mars 2014 at 00:13 #

      Så bra! Kokosflak og gresskarkjerner smaker også godt i. :)

  30. Cathrine 19. mars 2014 at 15:17 #

    Flotte oppskrifter! Hvor lang holdbarhet er det på denne, i lukket glassbeholder?

    • Trine ;) 19. mars 2014 at 20:34 #

      Den er holdbar i flere uker på tett glass. Går uansett kjapt unna, så det er aldri noe problem med holdbarheten her. :)

  31. Randi 27. mars 2014 at 10:27 #

    Er avhenig av å ha dette i hus,spiser det til frokost hver dag. Og gjerne litt til kvelds med yoghurt eller vanilje kesam. Jeg bruker litt mere veske og ei ss til honning. Føler det klumper seg litt mere da og det er så godt :-) Lager alltid minst dobbel posjon

  32. hanne olaussen 30. mars 2014 at 23:51 #

    Hei. Nydelig granola. Vet du hvor mange kalorier pr 100 gram det er!

    • Trine ;) 31. mars 2014 at 00:18 #

      Takk for det! Nei, kaloriinnholdet må du nok beregne selv :)

  33. Ann-Karin 31. mars 2014 at 21:44 #

    Hei! Tusen takk for en fantastisk oppskrift. At noe så enkelt kan bli så godt:) Den kan bare anbefales. Vi er blitt helt avhengig av frokostblandingen blandet med yoghurt og ferske blåbær. Nydelig!

  34. Anita 2. april 2014 at 09:16 #

    Hei:-)Fantastisk god! Siden jeg har diabetes, har jeg gått litt ned på sukkermengden og erstattet juicen med Fun Light med f.eks jordbær og kiwi:-) Nydelig med tyrkisk yoghurt og bær!

  35. Ina Henneli 13. april 2014 at 15:14 #

    Hei Trine,

    Jeg laget denne, og den ble kjempegod :) Jeg elsker bloggen din, har prøvd flere av oppskriftene dine og resultatet er alltid bra :)

    Hilsen Ina

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. HJEMMELAGET // FROKOSTBLANDING « NOE PÅ HJERTET - 30. mai 2012

    [...] 1 ss smør (melange) Dette gjør du: Sett ovnen på 140 grader – rør sammen det tørre uten sukker – ha i juice, smør, sukker og honning i en kaserolle – varm opp til det er oppløst – hell det våte i det tørre og rør godt. Hell blandingen på bakepapir på stekebrett – fordel jevnt – stek i 50-60 min og rør hvert 10 min for jevnt resultat. Avkjøl – og nyt – holdbar ca. 1 mnd! . Oppskriftskilde: Trines Matblogg [...]

Legg igjen en kommentar