Knekkebrød med valnøtter

Hverdagen har igjen innhentet matbloggeren og hennes familie, og vi er tilbake på den sunne linje, i alle fall på hverdager. Jeg hadde knapt kommet inn døra etter nyttårsfeiring hos gode venner, før knekkebrødene koste seg i ovnen. Hjemmebakte knekkebrød med brunost er noe av det beste jeg får. Denne oppskriften er fra Kari Innerå/Cru, og stammer fra kokeboken «Min mat – det kokkene lager til seg selv», som var overraskelsen fra Mathias under juletreet i fjor. Denne oppskriften inneholder, i motsetning til knekkebrødoppskriftene som allerede ligger på bloggen (her og her), valnøtter – som virkelig løfter dette knekkebrødet. Jeg har fulgt oppskriften når det gjelder ingredienser, men når det gjelder steking har jeg stekt brødene på 160 grader varmluft og ikke 180 grader over- og undervarme, som er anbefalt i oppskriften. Til ca 40 knekkebrød trenger du:

 • 3,5 dl sammalt rug, grov
 • 3,5 dl havregryn
 • 1,5 dl sesamfrø
 • 2 dl solsikkefrø
 • 1 dl linfrø
 • 1 dl kruskakli
 • 1 dl hakkede valnøtter
 • 1/2-1 ts salt
 • 1 ts honning
 • 7 dl vann

Rør alt det tørre godt sammen. Rør ut honningen i litt av vannet (bruk varmt vann til å røre ut honningen i). Ha all væsken oppi det tørre og rør det hele godt sammen. Du skal nå ha en «grøtete» deig.

Fordel deigen på to bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil noen knekkebrød bli brent, mens andre vil bli myke.

Stek knekkebrødene på varmluft ved ca 160 grader. Sett begge brettene i ovnen, på øverste og nederste rille, og bytt plass omtrent halvveis i stekingen.

Stek først knekkebrødene i ca 10 minutter. Bruk pizzahjul eller former til å skjære opp/stikke ut knekkebrød i den formen du vil ha. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca 1 time og 10 minutter steketid totalt. Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte. Knekkebrødene er for ikke ferdige hvis de ikke er sprø.

Husk at steketider i oppskrifter er veiledende. Steketidene på bloggen er tilpasset min stekovn, som jeg har inntrykk av oppfører seg ganske «normalt». Du må imidlertid bli kjent med din egen ovn, og plusse på eller trekke ifra ift dens egenskaper. Når jeg skal prøve en ny oppskrift setter jeg alltid timeren på noen minutter kortere enn det som står i oppskriften, og følger med mot slutten til bakverket er passe stekt.

Brekk knekkebrødene fra hverandre og la de avkjøles på rist. Nytes med pålegg etter smak og behag, jeg foretrekker brunost og tefavoritten fra Kusmi tea, som jeg blant annet kjøper her.

Enjoy!

 


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

41 Kommentarer

 1. Mira 9. januar 2012 at 13:09 #

  Liker veldig godt disse bildene. Og hjemmelaget knekkebrød er supert for januar, spesielt når det smaker så godt. Oppskrift herved lagret 🙂

  • Trine ;) 9. januar 2012 at 20:38 #

   Takk, takk! 🙂

 2. siv anita 9. januar 2012 at 14:56 #

  Ser nydelig ut, jeg tenkte før idag at jeg skulle ha bakt knekkebrød nå som hverdagen er her igjen og jammen kom du ut med en oppskrift idag, så da blir det denne oppskriften! Jeg er spent på med valnøtter, jeg elsker valnøtter 🙂

  klem fra siv antia

 3. Marianne 9. januar 2012 at 16:39 #

  Denne oppskriften har jeg brukt utallige ganger, men i tillegg har jeg en buljongterning i vannet! Forsøk det neste gang, det gjør susen!

 4. Mona 9. januar 2012 at 17:10 #

  Kjempegode knekkebrød som eg har laga mange ganger. Mi erfaring er at det er ikkje lurt å oppbevare dei i tett boks, då vert dei mjuke.

 5. Lisbeth 9. januar 2012 at 18:00 #

  Takk for en super blogg, jeg får nyhetsbrevene dine også 🙂
  Jeg kjøpte ved en feiltakelse knuste linfrø til mine knekkebrø, og det setter en fantastisk god smak. Kjøper kun knuste heretter 🙂

  • Trine ;) 9. januar 2012 at 18:40 #

   Jeg benytter også som regel knuste linfrø! 🙂

 6. Linda 9. januar 2012 at 21:27 #

  Hei! Jeg er en relativt ny leser, og må bare få si at jeg virkelig liker bloggen din! Her er det mye som skal prøves 🙂
  Jeg har laget disse knekkebrødene flere ganger, og de er en favoritt. De holder seg lenge om de pakkes lagvis inn i matpapir.

 7. Kirsten 9. januar 2012 at 23:27 #

  Hallo.Dette er en oppskrift jeg også bruker, og det går fint å variere med andre melsorter. Jeg har byttet ut sammal hvete med grov spelt. Prøv gresskarkjerner i også. Så bytter jeg ut valnøtter med mandler iblandt. Men uansett hva man velger ,så er dette en super oppskrift. Aldri mer kjøpeknekkebrød her i huset.Ikveld skal jeg lage deig til eltefrie rug rundstykker..Jeg laga de til søndagsfrukost-en suksess….

 8. Ole Andre 10. januar 2012 at 09:16 #

  Hei

  La ut min første knekkebrødoppskrift selv i går og fant denne litt senere på kvelden. Den høres veldig god ut (honning og valnøtter må jo bare blir bra!) så tror nok jeg kommer til å prøve denne ved neste «bakst». Telte over knekkebrødboksen i dag og det ser ut til å holde til helgen – så da er søndagplanen klar:)

  Veldig fine bilder!

 9. Elisabeth 12. januar 2012 at 00:51 #

  Heisann, først vil jeg bare si at du gjør en utrolig bra jobb , med denne bloggen. Å det er ofte jeg kommer hit for å søke inspirasjon til mat og andre ting. Virkelig, en blogg som inspirerer ikke bare meg, men flere. Også vil jeg gjerne komme med et ønske da. For uansett hvor jeg leter og uansett hva jeg gjør så klarer jeg ikke finne oppskriften på en god soppstuing. Altså jeg vet jo hva man har i. Men en skikkelig god en som passer til biff og slike ting. Håper du kan hjelpe eller vet om noen steder jeg kan lete 🙂

  • Trine ;) 12. januar 2012 at 00:54 #

   Takk for hyggelig tilbakemelding! Du finner nok ikke oppskrift på soppstuing på bloggen min, da jeg ikke er så glad i sopp… 🙂

 10. Sofie 18. januar 2012 at 18:11 #

  En jättefin blgg, här kommer jag att kolla med jämna mellanrum! dina knäckebröd ska jag göra en dag, ser goda ut.

 11. Tara 22. januar 2012 at 10:09 #

  Hei!

  Nå føler jeg meg litt dum som spør om dette… Men forstår ikke at du får 60 knekkebrød ut av to stekebrett? Er det sånn at du fordeler blandingen på fire stekebrett, men bare har to i ovnen om gangen? Takker for svar 🙂

  • Trine ;) 22. januar 2012 at 10:30 #

   Blandingen fordeles på to stekebrett som rutes opp i ønsket størrelse. Jeg foretrekker knekkebrødene ganske små (fordi de er ganske mektige) og rutet opp hvert brett i 5×6=30, men du bestemmer selvsagt selv størrelsen på knekkebrødene dine. Lykke til! 🙂

 12. Mona Nygård 23. januar 2012 at 21:01 #

  Knekkebrødene er kjempegode! Jeg har testet med litt forskjellige krydder også, det smaker kjempegodt med et strø av provancekrydder og havsalt oppå knekkebrødene. Tas på etter at jeg har kjevlet de ut, og før jeg steker i ovnen. Også veldig godt med hjemmelaget pesto, tar også på før steking. Kjempegodt til gryteretter, supper, eller bare med en skive ost eller annet deilig pålegg:-) brukes både til frokost, lunsj, middag og kvelds her i huset.

 13. Trine 24. januar 2012 at 23:01 #

  Hei!
  Har ikke varmluftovn. Bare å ha 180 grader i stedet? Kan jeg ha to brett i ovnen samtidig?

  Veldig fin blogg, ofte innom her:o)

 14. michelle 29. januar 2012 at 16:43 #

  hei. går d an å bruke sammalt hvete eller sammalt spelt i stedet for sammalt rug om en ikke har det i hus????

 15. Berit Westgård 4. februar 2012 at 18:00 #

  Hei.
  Flott og inspirerende blogg!
  Spesielt godt liker jeg gaveideene dine, der man putter nesten alle ingrediensene på et glass (knekkebrød og cookies) og gir bort i gave. Ønsker flere slike, f.eks. til påske?
  Koser meg med nybakte knekkebrød akkurat nå :o) Takk!

  • Trine ;) 8. februar 2012 at 22:18 #

   Her er det bare å henge med videre, det kommer godsaker før påske også, som kan være egnet til å gi bort! 🙂

 16. Marthe 15. februar 2012 at 10:24 #

  Utrolig gode knekkebrød! Har akkurat satt et par brett i ovnen som skal være klare til lunsj. Hadde ikke trodd at hjemmelagde knekkebrød skulle smake SÅ mye bedre enn de kjøpte 🙂

 17. Anne-Kariin Olsen 4. mars 2012 at 11:04 #

  Fantastisk gode knekkebrød. Ser at mine ble litt bruke når jeg hadde 160 grader på varmluft, må nok gå ned til 150 grader å se om de ikke blir mer lik dine i fargen da.
  Smakte godt gjorde de i hvert fall.

  Oppbevarer du dem i en tett kakeboks eller?

  • Trine ;) 8. mars 2012 at 00:40 #

   Jeg pleier å oppbevare de i kakeboks eller glass.

 18. Silje 6. april 2012 at 08:19 #

  Denne oppskriften er helt super… Et tips til å få flate og fine knekkebrød. Legg en delt brødpose over deigen. Da kan man bruke kjevle over og dra plasten av etterpå 🙂

 19. Inga 22. april 2012 at 22:25 #

  Har laget disse et par ganger nå, og elsker dem! Tusen takk! Jeg bor 100m unna Cru, og har vært der én gang. Kari Innerå er fantastisk, og maten er enda bedre. Cru stod faktisk og delte ut hjemmelagede knekkebrød i Bogstadveien forrige lørdag – nam!

  Jeg er så imponert over de fine bildene du tar. Det gjør bare at jeg får enda mer lyst til å lage alt du legger ut her på bloggen din. Takk for all inspirasjon 🙂

 20. Maivis 5. mai 2012 at 13:02 #

  Då var knekkebrødene ferdige,så var det inn med pitabrødene.Då verte det fylte pitabrød til kvelds 🙂
  Takk for flotte blogg

  • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:30 #

   Takk for hyggelig tilbakemelding! Håper det smakte! 🙂

 21. Ida 13. august 2012 at 20:55 #

  Disse står i ovnen nå 🙂 men en ting jeg har lurt på som jeg har sett i andre oppskrifter på knekkebrød også er hvorfor man skal sette det ene brettet øverst i ovnen, og det andre nederst. For så å bytte halvveis. Det er jo varmluft vi bruker, så jeg forstår ikke helt hvorfor det skal gjøres slik.

  • Trine ;) 16. august 2012 at 00:32 #

   Jeg vil tro det har noe med sirkulasjonen å gjøre, for å få en jevn steking av begge brettene?

 22. Vivi 18. september 2012 at 22:33 #

  Hva i alle dager gjør jeg feil? Nesten alle knekkebtødene satt fast i bakepapiret og jeg måtte bare kaste dem, og de som var så gode . Noen andre som har opplevd dette. Gode råd mottas med takk :0

  • Trine ;) 18. september 2012 at 22:38 #

   Jeg har aldri opplevd dette selv, men et par lesere har antydet at det kan ha noe med kvaliteten på bakepapiret å gjøre, se feks en av kommentarene til dette innlegget: http://trinesmatblogg.no/2012/08/22/speltknekkebrod-med-notter-og-honning/. Selv benytter jeg som regel bakepapir fra coop.

  • Nina Wærnes 6. januar 2014 at 10:33 #

   Hei litt seint svar, men dette skjedde med meg en gang også, det er som Trine sier tror jeg. Det skjedde med en kollega også ca på samme tid, vi brukte begge billig bakepapir fra Rema (Sorry Rema! men god grunn til å se på kvaliteten på dette papiret) Kjøpte annet bakepapir og da gikk det bra neste gang.

 23. Astrid 20. januar 2013 at 23:12 #

  Nydelige knekkebrød. Tusen takk for oppskriften!!

 24. silja 7. januar 2014 at 14:46 #

  hei,
  Beklager dumt spørsmål. Men hva slags kli skal man bruke? havrekli , hvetekli eller kruskakli?

  • Nina 9. mars 2014 at 19:14 #

   Hei. Jeg lurer også på hvilket kli man skal bruke? 🙂

 25. Nina 9. mars 2014 at 19:15 #

  Hei. Jeg lurer også på hvilket kli man skal bruke?

  • Trine ;) 16. mars 2014 at 01:12 #

   Jeg bruker kruskakli. 🙂

 26. Christel 1. september 2014 at 11:12 #

  Disse ble gaver til heldige utvalgte, og knask til meg selv 😀 Fantastiske!

 27. Unn Iren 8. desember 2014 at 11:02 #

  Nå står jeg her og lager disse knekkebrødene for tredje gang. Etter at jeg nylig prøvde meg på knekkebrød for første gang har jeg måttet lage nye om og om igjen med en gang det er tomt. Disse er bare fantastisk gode! Tusen takk for oppskriften!! 🙂

 28. Patricia 18. mars 2015 at 20:00 #

  Hei! Brød var nydelig! og så sunt! dette skal jeg bake ofte. Målet er å ikke kjøpe knekkebrød. Enkelt å lage men….den satt fast i papiret!!! noe triks for å unngå dette?
  Hilsen en ikkebakespert :-s

Tilbaketråkk/Pingbacks

 1. Mitt daglige (knekke)brød | Enestående Mat - 5. mars 2012

  […] heter, men av og til går jeg bare litt lei. Takket være bloggkollega Trine og hennes fristende oppskrift, produserer jeg igjen mengder med sprøtt, sunt og sabla godt […]

Legg igjen en kommentar