I denne ukens utgave av Allers, og i fire uker fremover, finner du trinn-for-trinn beskrivelser av fire gjærbakstoppskrifter. Oppskriftene er fra Allers' nye kokebok "Duften av hjemmebakt gjærbakst". Jeg har på oppdrag fra Allers bakt fire av oppskriftene til ”Allers bakeskole”. Fotografen Curt Hjertstedt fra Allers foreviget prosessen fra råvarer til velduftende gjærbakst. Resultatet ser du altså i Allers, men du skal også få en smakebit nedenfor.
I første leksjon står det bringebærkrans på menyen. Det finnes knapt noe som er mere fristende enn en fersk krans. Når den til og med inneholder friske bringebær, pistasienøtter og marsipan vil jubelen garantert stå i taket. Den stolte bakeren må være forberedt på å ta i mot en raus dose skryt. Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Gjærdeigen

25 g fersk gjær (1/2 pakke)
2,5 dl melk
0,5 dl sukker
7,5 dl hvetemel (ca.)
50 g smør , i små terninger

Fyllet

75 g pistasienøtter , hakket
150 g marsipanmasse , revet
75 g smør mykt
0,5 dl melis
150 g bringebær
Sammenpisket egg til pensling
2 ss pistasienøtter , hakket

Pynt

Melisglasur

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekroker og la deigen elte i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk gjerne farten underveis.

(Dersom du skal lage deigen for hånd rører du ut gjæren i litt av væsken. Bland det tørre, lag en grop og tilsett gjærblandingen og resten av væsken. Rør det hele sammen og elt så lenge du orker.)

Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt og trekkfritt sted i ca 40 minutter, eller til deigen har est til dobbel størrelse.

Mens deigen hever kan du forberede fyllet. Hakk pistasienøttene og riv marsipanen på et grovt rivjern, og ha det i en bolle. Tilsett mykt smør og melis, og rør hele hele godt sammen. Finn frem bringebærene. Dersom du benytter frosne bær bør du la de opptinte bærene renne av på et kjøkkenpapir eller lignende.

Ha deigen på melet bakebord og kjevle den ut til et rektangel, ca 30×70 cm. Bre over fyllet og fordel bringebærene oppå.

Rull sammen deigen og legg den med skjøten ned på en bakepapirkledt stekeplate.

Form deigpølsen til en krans. Klipp eller skjær hakk i kransen slik at noe av fyllet synes, men pass på at du ikke skjærer for dypt.

La kransen etterheve under klede i ca 30 minutter. Pensle kransen med sammenvispet egg og strø hakkede pistasienøtter over.

Stek kransen midt i ovnen ved 200 grader over- og undervarme, i 20-25 minutter, til kransen er gjennomstekt. Dersom den blir brun på toppen kan du legge på et bakepapir mot slutten av steketiden. Avkjøl kransen på rist.

Før servering rører du sammen en melisglasur av melis og vann og ringler over kransen.

Kransen kan fint fryses, men da fortrinnsvis uten melisglasur.

Har du lyst på et eksemplar av boken «Duften av hjemmebakt gjærbakst»? Jeg gir bort fem eksemplarer, meld deg på blogglotteriet her.

Alle bilder: Curt Hjertstedt/Allers.

Skriv ut
  1. Artig vri av Allers å få deg til å vise fremgangsmåten fra råvarer til ferdig resultat. Da er det bare å løpe og kjøpe Allers 🙂

  2. Wow, hvor ser det bare lækkert ud !

    Jeg fik øje på nogle krydderikrukker i baggrunden af et af de flotte billeder. Jeg vil så gerne have friske krydderier til min madlavning og da jeg desværre ikke har en have, har jeg købt nogle krydderikrukker fra Rosti Mepal. Men desværre holder krydderurterne kun 1 uges tid inden de går ud, selvom der er vand i hele tiden. Har du nogle tips til at få det til at lykkes ?

    I øvrigt en super dejlig blog du har 🙂

    1. Jeg synes det er vanskelig å holde liv i urtene selv enkelte ganger, og noe av årsaken til det er nok kvaliteten når du kjøper dem. Hvis kvaliteten er bra holder de ofte i flere uker dersom du sørger for at de har nok jord, dagslys og at de vannes regelmessig. På sommeren har jeg urter i hagen og på terrassen. Det siste er veldig praktisk og lettere å få til, enn å oppbevare de inne, synes jeg. Lykke til!

      Takk for hyggelig tilbakemelding, forresten! 🙂

  3. Ser veldig godt ut 🙂 Lurer på om du har bakst som er laktose- gluten og sukkerfri siden dette ikke er helt heldig for mange av oss med allergier og sukker ikke er bra for kroppen. Kanskje du har noen fine oppskrifter der du bruker bjørkesøt eller annet? Ønsker deg en riktig fin dag.

    1. Jeg har dessverre ikke oppskrifter tilpasset ulike intoleranser og allergier. Heller ikke oppskrifter med bjørkesøt eller andre søtningsstoffer. Når det gjelder sukker prøver jeg generelt å redusere mengden i oppskriftene, og uansett er sukkerholdig mat forbeholdt helger og spesielle anledninger hjemme hos oss. 🙂

  4. mmmm… den må jeg prøve! Ser ut på bildet at du rett og slett bruker en voksduk å bake på – stemmer det? Kan jo tenke meg at det fungerer veldig bra, og greit å rengjøre etterpå. 🙂 julie

    1. Det stemmer at jeg bruker voksduk mens disse bildene blir tatt, men må innrømme at det var til ære for fotografen. Til vanlig baker jeg oppå kjøkkenbenken.

  5. Ser kjempegodt ut. Har masse bringebær i fryseren fra hagen vår. Forrige helg bakte jeg dine bringebærcookies igjen og bringebærkransen skal prøves ved første anledning 🙂

  6. Så bra med marsipan som fyll i gjærdeigen- det smaker jo bare himmelsk,men pass på å bruke skikkelig marsipan,den fra Eldorado f.eks smelter helt bort.

  7. Hei. Nok et inspirerende innlegg. Det blir bringebærkrans til helga. Min definitive gjærbakst favoritt er nylaga rosinboller( schakendas vis).

  8. Hej …
    Jeg er vild med din blog, og får rigtig god inspiration.
    – Og denne her skal jeg helt klart lave – hvor ser den skøn ud

    Hilsen fra danmark

  9. Jeg vil superduper gjerne vinne boken:-) Det beste jeg vet er å lese oppskrifter. Elsker siden din, og sprer ditt glade budskap til alle jeg kjenner. Mitt beste tips når det kommer til søt gjærdeig- er å elte inn smøret i biter (som du gjør), og ikke smelte det!!

  10. Kransen ble kjempegod. Den sprakk litt nederst på innsiden av ringen så litt av fyllet rant ut. Skal tro hva det kom av?

    Hanne.

  11. Hei Trine,
    Jeg har nettopp funnet bloggen din, og kom over bringebærkransen mens jeg tittet litt rundt. Tilfeldigvis hadde jeg pistasjnøtter, og kransen ble laget i en ledig påskestund til overraskende stor glede i familien (vi har ikke hatt gjærbakst så ofte). Denne blir en gjenganger hos oss. Takk for inspirerende blogg!

  12. Lagde denne kringla, fylte den med Pistacheskremen til Oliviers og co, suksess!TAKK for en fantastisk blogg! Flere av dine oppskrifter er på vår ukemeny hver uke.Gode alternativer til trøndersk tradisjonskost !

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste